Credit: Tim Roosjen - Unsplash

De allertofste wandeling op Madeira: dit is de Madeira trail

door

Het eiland Madeira is met haar prachtige groene bergen, ruige zee en sprookjesachtige bossen een soort Hawaii van Europa. Het is dan ook niet voor niets zo populair voor wandelvakanties het hele jaar door. De diversiteit van Madeira zorgt voor unieke uitzichten, van steile kliffen tot weelderige valleien en dramatische kustlijnen. Wij gingen op zoek naar de tofste meerdaagse trail op het eiland en vonden de allertofste wandeling op Madeira: de Madeira Trail.

Enthousiast over deze Madeira trail? Je boekt hem via Bookatrekking of via Travelbase.
Credit: Bart Zimmy – Unsplash

Wandeling op het eiland Madeira

Wandelen op Madeira is fantastisch. Het is de activiteit om hier te doen, omdat het eiland zoveel toffe trails en uitzichten heeft. Ook al is het een eiland, aan het strand liggen is op dit eiland niet echt geschikt. Het is een ruige zee met steile kliffen en vaak mistig weer. Dit eiland heeft qua wandelen echt voor elk wat wils. Je kunt jezelf uitdagen met steile wandelpaden langs de kliffen of juist lekker ronddwalen in weelderige valleien met kleurrijke planten en bloemen. Het is net alsof je door een natuurlijk schilderij wandelt, met bergen, kusten en mooie uitzichten.

Credit: Max Kudurudziak – Unsplash

Wandelingen langs levada’s op Madeira

Levadas zijn de levensader van Madeira, letterlijk en figuurlijk. Het zijn smalle irrigatiekanalen die door het hele eiland lopen en een complex netwerk vormen dat water van de vochtige noordkant naar de drogere zuidkant transporteert. Deze levadas zijn niet alleen een waterbron, maar ook prachtige wandelpaden die je kunt volgen. Het bijzondere aan levada wandelingen is dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, of je nu op zoek bent naar een ontspannen wandeling of een meer uitdagende trektocht. Ook tijdens de Madeira trail zul je van deze levada wandelingen tegenkomen.

Credit: Reinaldo – Unsplash

De etappes van de Madeira Trail

Wanneer je graag het hele eiland wilt ontdekken is natuurlijk niets leukers dan wandelen van hut naar hut op dit eiland. Zo kom je elke dag een stukje verder en zie je elke dag weer een heel ander deel van het eiland. Elke dag is weer een compleet andere wandeling. Je kunt natuurlijk helemaal zelfstandig op pad gaan met gps en het boeken van overnachtingen, maar heb je liever iemand die een planning maakt, dan kun je terecht bij Bookatrekking en Travelbase. Zij bieden beiden een iets andere variant van de trails, maar bij allebei zie je prachtige highlights. Bij beide trails ben je vijf dagen aan het lopen. De trail bij Bookatrekking gaat van oost naar noord-west en beslaat 85 kilometer. Bij Travelbase loop je precies de andere kant op, van Noord-west naar oost. Daarbij loop je soms iets noordelijker over het eiland en soms iets zuidelijker. Je bent daarbij 81 kilometer lopend onderweg. Daarnaast leg je bij Travelbase delen van de route af in een busje. Je begint dus niet iedere dag op het punt waar je de dag daarvoor bent geëindigd.

Madeira Trail via Bookatrekking

Dag 1 | Machico – Ribeiro Frio

 • 8 uur
 • 19,2 kilometer
 • 1130 meter stijgen, 480 meter dalen

De eerste dag begint in Machico, een charmant stadje aan de oostkust van Madeira, en leidt naar Ribeiro Frio. Hier begin je met een bos-stuk waar je steil omhoog klimt naar een bergkam. Hier kom je je eerste levada tegen waar we het eerder over hadden, Levada de Portela. Het kronkelende pad slingert zich door dichte begroeiing, met beekjes en kleine watervallen. Je eerste mooie uitzichten heb je dan hopelijk al in the pocket. Je route vervolgt zich steeds meer naar het westen over de PR10 en komt uiteindelijk uit bij Ribeiro Frio. Eenmaal bij het huis aangekomen wordt je verwend met lekker eten en kun je toffe vogels spotten.

Credit: Thomas Winkler – Unsplash

Dag 2 | Ribeiro Frio – Casa do Ruivo

 • 8,5 uur
 • 15,1 kilometer
 • 1480 meter stijgen, 580 meter dalen

Na een rustige nacht in Ribeiro Frio gaat de hike verder naar Casa do Ruivo. Vandaag staan weer toffe uitzichten op je te wachten tijdens de wandeling. Deze etappe is vaak uitdagender, met steilere paden en prachtige uitzichten. Je zult weer veel gaan klimmen vandaag naar het hoogste punt van het eiland, Pico Ruivo. De klim die je vandaag zult ondernemen komt je misschien best bekend voor, het is namelijk een bekende instagram hotspot: Pico Arieiro. Een stukje verder kom je langs Miradouro do Juncal, een net zo tof uitzicht waar je je camera zeker voor mee wilt hebben. Wanneer je je weg vervolgt kom je langs de ruige bergkam van Pico Ruivo en kom je uit bij je slaapplek voor vanavond: Casa do Ruivo. Heb je nog energie over, dan kun je Pico Ruivo vanuit deze hut gemakkelijk beklimmen, of dat laten wachten tot morgenochtend.

Dag 3 | Casa do Ruivo – Boca da Encumeada

 • 8 uur
 • 13 kilometer
 • 650 meter stijgen, 1400 meter dalen

Vandaag is het gemiddeld iets meer dalen dan stijgen, maar deze dag is wel de grootste adrenaline boost van de trail. Dit is niet zomaar een wandeling op Madeira, je loopt namelijk over een graat wandeling die dwars over Madeira loopt. Je komt deze dag verschillende pieken tegen zoals Pico Jorge en Pico do Ferreiro. De tocht van Casa do Ruivo naar Boca da Encumeada brengt je door een divers landschap van steile hellingen en kronkelende paden.

Credit: Mark Huigen – Unsplash

Dag 4 | Encumeada – Seixal

 • 10 uur
 • 19,1 kilometer
 • 1050 meter stijgen, 1560 meter dalen

Zoals je aan het aantal kilometers hierboven kunt zien, is vandaag een lange wandeldag. Je bent zo’n 10 uur op pad. We verlaten de bergkammen en gaan vandaag juist door meer groen met prachtige watervallen. Na dit groene stuk ga je nog wel een flink stuk omhoog naar een hoger gebied op de CR28 en kom je langs Pico Ruivo do Paul om vervolgens weer af te dalen richting Seixal. Seixal, een schilderachtig kustdorpje, biedt een welverdiende rust na dagen van trekken door de bergen.

Madeira trail
Pico Ruivo do Paul – Alex Meier – Unsplash

Dag 5 | Seixal – Ribeira da Janela

 • 9 uur
 • 19 kilometer
 • 1060 meter stijgen, 1430 meter dalen

De laatste dag van de trail. De laatste etappe van Seixal naar Ribeira da Janela is een spectaculaire afsluiting van de vijfdaagse tocht. Je wandelt langs de kustlijn, omgeven door kliffen en de ruisende golven van de Atlantische Oceaan. We zijn vandaag weer zo’n negen uur op pad en komen opnieuw door prachtige landschappen. Onder andere een prachtig oud bos op de Verena das Voltas. Na dit bos blijf je een tijdje op één hoogte, fijn als je inmiddels wat spierpijn hebt gekweekt. Vervolgens komen we bij de laatste Levada, de Levada dos Cedros en daar je af naar de kust bij Ribeira da Janela. Tijd om het eind van de trail te vieren.

Credit : Alice Kotlyarenko – Unsplash

Madeira Trail via Travelbase

Dag 1 | Porto Moniz – Pico da Urze

 • 17 kilometer
 • 900 meter stijgen, 470 meter dalen

Jouw wandeling op Madeira start meteen met een hoogtepunt. Je loopt deze eerste dag van de Madeira Trail namelijk door het Fanal Forest. Deze plek staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Dit oude oerbos is werkelijk een magische plek, die ook nog eens vaak in een flinke laag mist is gehuld. Op deze dag maak je meteen wat hoogtemeters, maar het verschil is nog te overzien. Het einde van de wandeling is bij Pico da Urze. Daar word je opgepikt door een shuttlebus en naar het hotel gebracht.

Dag 2 | Encumeada – Encumeada

 • 17 kilometer
 • 1000 meter stijgen, 1100 meter dalen

Deze dag begin en eindig je jouw wandeling op dezelfde plek op Madeira. Sterker nog: je begint en eindigt de dag in hetzelfde hotel. In dat hotel slaap je dus twee nachten. Wel zo chill. De wandeling zelf gaat over prachtige, maar steile paden, die alle kanten op kronkelen. Meer dan eens kun je genieten van geweldige uitzichten, met als hoogtepunt het uitkijkpunt van Bica da Cana.

Dag 3 | Encumeada – Curral de Freiras

 • 17 kilometer
 • 1500 meter stijgen, 1300 meter dalen

Vandaag staat Curral das Freiras op de planning. Letterlijk vertaald, is dat de Vallei van de Nonnen. In de 16e eeuw werd Madeira aangevallen door piraten, waardoor de Nonnen hun toevlucht zochten op deze plek. Tegenwoordig is het een prachtige vallei, die omringd wordt door groene bergen en gevuld is met charmante huisjes. Echt een plaatje en zeker een plek om gedurende de dag naar uit te kijken. Die motivatie heb je deze dag wellicht nodig, want dit is de dag waarop je de meeste hoogtemeters aflegt. Eenmaal aangekomen op je eindpunt, word je weer opgewacht door de shuttle, die je naar de volgende accommodatie brengt.

Dag 4 | Pico de Arieiro – Achada do Teixeira

 • 10 kilometer
 • 610 meter stijgen, 990 meter dalen

Deze dag mag je extra vroeg uit de veren. Er staat namelijk een zonsopgang op de planning. Die bekijk je vanaf de Pico Arieiro, een bekende top van 1.818 meter hoog. Vanaf deze top loopt de wandeling naar Pico Ruivo, wat het hoogste punt van Madeira is. Verwacht scherpe pieken en diepe dalen om je heen. Dit is echt een wandeling om nooit meer te vergeten. De uitzichten zijn werkelijk fenomenaal. Je sluit de dag af met een wandeling naar Achada do Teixeira, waar het busje weer op je wacht om je naar je accommodatie te brengen.

Dag 5 | Porto da Cruz – Ponta de São Lourenço

 • 20 kilometer
 • 380 meter stijgen, 1050 meter dalen

Last but zeker not least sluit je de Madeira Trail af met een wandeling langs de kustlijn van Madeira. Aan de ene kant het zicht op de Atlantische Oceaan en aan de andere kant de indrukwekkende rotsformaties van de bergen op het eiland. Deze dag heeft het allemaal. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Ponta de São Lourenço, de eindbestemming van deze trail. De geologische formaties, in combinatie met lagunes en om je heen de meest fantastische uitzichten, maken deze plek echt tot een waar hoogtepunt. Helemaal als je er blijft hangen voor een zonsondergang.

Dag 6 | Funchal

Boek je de Madeira Trail via Travelbase, dan vlieg je niet meteen de volgende dag terug naar huis. Je brengt namelijk nog een dag door in Funchal. In deze stad is genoeg te doen, voor ieder wat wils. Je kunt bijvoorbeeld de markt bezoeken, naar de botanische tuinen gaan, relaxen op het strand, een museum bezoeken of een wijnproeverij doen. Mocht je nog geen genoeg hebben van het lopen, dan zijn er zelfs op deze dag nog genoeg opties te vinden voor een extra wandeling.

Fanal Forest

Is deze wandeling op Madeira voor mij geschikt?

Of deze wandeling geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren, zoals je fysieke conditie, wandelervaring, leeftijd en motivatie. Deze vijfdaagse huttentocht op Madeira kan uitdagend zijn vanwege de hoogteverschillen en dagelijkse wandelafstanden. Check bij jezelf of je dit aankunt en train van tevoren als je het jezelf meer comfortabel wilt maken onderweg. Het weer in Madeira kan best onstuimig zijn, dus houd er rekening meer dat het niet altijd een zonnige eilandwandeling kan zijn.

Wat moet je niet vergeten op een wandeling als de Madeira trail?

Op een wandeling zoals de Madeira trail zijn er verschillende essentiële items die je niet mag vergeten. Een complete paklijst vind je hier. Hier zijn enkele belangrijke zaken om mee te nemen:

 • Water en hydratatie: Neem voldoende water mee, vooral bij de lange wandeldagen. Een waterfles of een hydratatiesysteem is essentieel.
 • Geschikte kleding: Draag lagen die geschikt zijn voor wisselende weersomstandigheden. Denk aan een regenjas, warme kleding voor hoger gelegen gebieden en luchtige kleding voor warmere delen van de route. Het weer kan hier alle kanten op gaan, dus zorg dat je ook waterdichte warme kleding hebt en dunne handschoenen.
 • Stevige wandelschoenen: Investeer in comfortabele, stevige wandelschoenen met een goede grip. De paden kunnen rotsachtig en soms steil zijn, dus goede schoenen zijn cruciaal.
 • Navigatiehulpmiddelen: Neem een kaart, kompas of GPS-apparaat mee, vooral als je onbekend bent met het gebied. Dit kan van pas komen bij navigatie langs de paden.
Enthousiast over deze Madeira trail? Je boekt hem via Bookatrekking. Liever de Travelbase-variant? Dat kan natuurlijk ook.
Credit: Geike Verniers – Unsplash

Fan van trails en oudoor reizen?

Als je van deze trip helemaal enthousiast wordt vind je waarschijnlijk onderstaande reizen ook superleuk:

Madeira trail
Credit: Colin Watts – Unsplash
BergenEuropaNationale parkenPortugalTheHike.nlTravelbaseTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Hi Willemijn, heerlijke blog! Vraagje, stel je voor je moet kiezen… welke zou je aanraden :)? Of ben je zo enthousiast dat je zegt… doe ze achter elkaar, ook omdat ze zo verschillend zijn :)? Dank voor het meedenken!

  Beantwoorden
  • Hoi Franklin, goede vraag. Uiteraard zijn we enthousiast over allebei, want Madeira is hoe dan ook fantastisch 🙂 Het grootste verschil in de routes is dat je bij de Travelbase variant delen met een busje wordt vervoerd. Je loopt dus niet alles achter elkaar door, maar begint soms op een andere plek dan je de dag ervoor bent geeindigd. Bij de Bookatrekking variant zijn alle wandelingen aaneengesloten. Daarnaast lopen er bij de Travelbase variant gidsen mee op de trail (vooraan, in het midden en achteraan), bij de Bookatrekking variant krijg je alleen een digitale reisgids en ga je verder individueel op pad. Het is maar net wat je zelf een prettige manier van reizen en hiken vindt. Hoe dan ook, alvast veel plezier op Madeira!

   Beantwoorden
 • caro de koster
  17 juni 2024 20:48

  Ik vraag me af of ik er ook 10 dagen over kan doen en elke dag inkorten of een rustdag op een mooie plek…. zijn er nog accomodaties om te slapen tussenin?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.