The Atlas trail, trekking door de ruige bergen van Marokko

door

Het hoge Atlas gebergte, een bergketen in het prachtige Marokko en hét decor voor The Atlas Trail, dit wil je meemaken. Denk je aan Marroko, dan denk je misschien eerder aan een reis naar de prachtige steden als Fez of Marrakech, maar wist je dat je hier ook een indrukwekkend gebergte hebt? Met Travelbase doorkruis je dit waanzinnige gebied tijdens een zeven daagse trail en leer je het gebied kennen als geen ander.

The Atlas Trail boek je bij Travelbase. Hier kun je zelf een datum kiezen die jou past. De trips zijn populair dus wees er snel bij!
Credits: Travelbase

Waar is de Atlas trail?

Het Atlasgebergte is het meest prominente en imposante deel van de Atlas en staat bekend om zijn spectaculaire uitzichten en bergen. Tijdens deze Atlas Trail word kom je langs deze majestueuze bergtoppen, diepe kloven, weelderige valleien en traditionele Berberdorpen. Het landschap verandert voortdurend, waardoor elke stap weer net wat anders is. Zo trek je door de ruige gebergtes maar kom je ook in een groene vallei terecht. In deze regio vind je ook de berg Toubkal, die met 4.167 meter de hoogste berg van Marokko en de hele Atlas is. Verschillende Berberse stammen hebben eeuwenlang in de bergen gewoond en hebben hun traditionele levensstijl en cultuur behouden, super gaaf om deze te bezoeken.

Voor wie is deze trail geschikt?

Zelf het Atlasgebergte verkennen met een trektocht is natuurlijk mogelijk, maar wel uitdagend en ingewikkeld als je niet veel ervaring hebt met het gebied. Er bestaan nog niet veel uitgezette trails en anders dan in bijvoorbeeld de Alpen is er niet één bekende route. Met de Atlas trail van Travelbase leg je zo’n 82 kilometer af wat op hoogte flink pittig kan zijn. Een goede conditie en gezondheid is dus belangrijk, net als een goede training vooraf. Ben je helemaal fit en ready en klaar voor de uitdaging? Dan krijg je er wel echt waanzinnige uitzichten voor terug.

In een tentje onder de sterren

Omdat dit een behoorlijk remote gebied is slaap je tijdens deze tocht in tenten in het tentenkamp. Één groot voordeel: er is een bagageservice geregeld waardoor jij overdag alleen je daypack hoeft te tillen. Dat scheelt een hoop gewicht op je tocht. Deze back-to-basic ervaring is er eentje om niet te vergeten, en wanneer je ’s avonds in het kamp aankomt word er ook nog eens heerlijk door een chef voor je gekookt.

Credits: Travelbase

Bezoekje aan de stad Marrakech

Op je heenvlucht vlieg je op Marrakech maar ga je vervolgens gelijk de bergen in. Gelukkig is er op de laatste avond en dag nog tijd om deze stad kort te verkennen. Deze levendige en kleurrijke stad is een toffe mix van oude tradities en moderne invloeden. Het historische centrum en hart van de stad is de Medina. In deze smalle straatjes wordt je overspoeld door kleurrijke indrukken van deze stad. Een andere highlight is de Djemaa el Fna, het bekendste plein van de stad. Hier kun je ook echt de lokale cultuur ervaren. Op de soeks, de traditionele markten, vind je super mooie souvenires, tapijten, kruiden en lederwaren. Kortom, een toffe extra stop op je trip.

Credits: Travelbase

Wat voor spullen heb je nodig voor The Atlas Trail?

Marokko heeft een warm klimaat, niet voor niets loop je deze trail óf in het voorjaar óf het najaar. Je hebt geschikte wandelschoenen en hike kleding nodig die lekker zitten en goed ingelopen zijn. Heb je geen spullen als een tent? Dan kun je deze gelukkig bij Travelbase aanvragen, hoef je daar niet meer over na te denken. Overdag kan het erg droog en warm zijn dus je hebt ruimte voor 4 liter water nodig. Een camelback of grote waterfles is dus erg handig.

The Atlas Trail boek je bij Travelbase. Hier kun je zelf een datum kiezen die jou past. De trips zijn populair dus wees er snel bij!
Credits: Travelbase
Credits: Travelbase
AfrikaBergenLangeafstandswandelingTheHike.nlTravelbaseTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Thijs Droogmans
  17 september 2023 10:17

  Beste,

  Is wildkamperen toegestaan op de atlas trail en zijn de maanden januari/februari hier geschikt voor omdat ze zeggen dat het in de bergen kan vriezen rond deze periode en zijn er genoeg punten waar je aan water kan komen?

  Met vriendelijk groet,

  Thijs Droogmans

  Beantwoorden
  • Ha Thijs, wildkamperen kan op sommige plaatsen in Marokko, maar het hangt af van de specifieke locatie en de lokale regels en voorschriften; ik durf zelf niet te zeggen waar precies. Vaak zijn er aangewezen kampeerplaatsen waar je kunt overnachten. Voor deze trip in het artikel plant Travelbase de aangewezen slaapplekken, maar veel stukken op de route zijn woestijn/ rotsen, waar denk ik niemand het een probleem vindt als je daar je tentje opzet.

   Wat betreft de maanden januari en februari, ja, het kan erg koud worden, vooral ’s nachts. Temperaturen onder het vriespunt en sneeuw zijn dan reëel. Water is schaars langs de route, er zijn wel waterpunten die na de sneeuwval er nog zijn (smeltwater) maar die zodra het warmer wordt direct weer opdrogen. De route is over het algemeen erg droog. Het beste kun je voor waterpunten afspreken met een lokale gids die ze kan droppen met de auto.

   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.