De Balkan Trail is er één die je geprobeerd moet hebben

door

Wanneer je van hiken houdt, heb je gegarandeerd al veel trails bewandeld. Toch is het altijd leuk om naar nieuwe uitdagingen en trails te zoeken. Wanneer je van een waanzinnige, meerdaagse wandeltocht droomt, is the Balkan Trail misschien wel dé trail voor jou. Benieuwd wat dit is en hoe deze er ongeveer uitziet? Wij leggen het je graag uit in dit artikel.

Er zijn meerdere opties voor het boeken van de Balkan Trail. Bookatrekking biedt een 10-daags avontuur aan. Bij Travelbase boek je een 7-daagse variant. Beide opties zijn aanraders. De verschillen lees je hieronder.

Wat is de Balkan Trail?

De Balkan Trail is dus een meerdaagse wandeltocht. De tocht wordt ook wel ‘The Peaks of the Balkan‘ genoemd. De route behoort tot één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Dat belooft al een hoop goeds. Tijdens de tocht krijg je de mogelijkheid om berglandschappen, authentieke dorpjes en de gastvrije bevolking te ontdekken. Je gaat door drie landen; Albanië, Kosovo en Montenegro. Ook al zijn deze landen prachtig, ze zijn niet makkelijk te doorkruisen.

Balkan Trail
Credits: Deyan Sight – Unsplash

Met de nieuwe Balkan Trail ga je met enthousiaste, Nederlandstalige gidsen op dit avontuur door de Balkan. De reis duurt zeven á tien dagen en tijdens de reis word je goed begeleid. Naast de gidsen heb je ook beschikking over een trailboek en een GPS-tracker. Het wordt je aangeraden om met een goede basisconditie de tocht te beginnen. De route is namelijk ongeveer 75-125 kilometer lang, afhankelijk van welke variant je kiest. Wanneer het tijd is om goed uit te rusten, kun je overnachten in een tentje in de natuur. Zo ervaar je de reis nog mooier. Wil je je geen zorgen hoeven te maken over het eten? Dan kun je the Balkan Trail Meals bij je reis boeken. Wanneer je dat doet krijg je een ontbijt, lunchpakket en diner van de eigenaren van de plekken waar je overnacht. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat jij een zorgeloze reis hebt en zoveel mogelijk van de prachtige omgeving kunt genieten.

The Peaks of the Balkans

The Peaks of the Balkans‘ is de naam van een verzameling van prachtige en spectaculaire bergen in de drie landen die je doorkruist. Ze zijn onderdeel van de Dinarische Alpen, die beginnen in Slovenië en helemaal tot aan het zuidoosten van Albanië lopen. Daar bereiken ze letterlijk hun hoogtepunt, want de Albanese Alpen vormen het hoogste deel van deze bergketen. En die hoge toppen, die verken je dus tijdens de Balkan Trail.

Wanneer je de trail gaat bewandelen, steek je meerdere keren de grens over. Dit zorgt ervoor dat je veel bijzondere landschappen kunt ervaren. Naast deze landschappen bezoek je dus ook nog een een paar van de mooiste bergtoppen ter wereld.

The Peaks of the Balkans‘-regio’s zijn ontwikkeld als bestemming voor bergtoerisme. Dit is gedaan om inkomsten te genereren voor de plaatselijke bevolking en om de leegloop van de berggebieden te stoppen. De nationale en plaatselijke VVV’s en wandelclubs hebben samen hun krachten gebundeld met de Duitse ontwikkelingssamenwerking. Hun doel is dan ook om het bergtoerisme naar deze plaatsen te trekken. De basis voor het behalen van dit doel is de ontwikkeling van een transnationaal wandelpad; de Balkan Trail. Het is één van de weinige transnationale wandelpaden ter wereld. De Balkan Trail gaat door afgelegen en woeste berggebieden van de plaatselijke Balkan. Op sommige plekken kom je zelfs tot 2.300 meter boven de zeespiegel. Al met al is deze trail een ervaring die je niet mag missen voor veel natuurliefhebbers en wandelaars.

Credits: Bojan Savnik – Unsplash

10 dagen van de Balkan Trail

Hieronder geven we je een beeld van 10 dagen van de Balkan Trail. Je leest waar je langs komt, hoelang je op één dag loopt en wat het niveau is. We hopen dat je met deze uitleg een beter beeld van deze fantastische trail kunt vormen.

Dag 1: Tirana – Shkoder – Tamarë – Lëpushë – Op de eerste dag van de Balkan Trail wandel je ongeveer 3,5 kilometer in drie uur. Het niveau van deze wandeling is redelijk makkelijk. Je stijgt zo’n 868 meter, hiermee bereik je 1260 meter boven het zeeniveau. Een perfecte wandeling om jouw avontuur mee te beginnen. Je loopt over een plateau waar je prachtige foto’s kunt maken met de bergen op de achtergrond. Als je geluk hebt, kom je een 70 meter hoge waterval tegen. Het moet dat seizoen dan wel veel geregend hebben. Je eindigt in Lëpushë. Lëpushë staat bekend om de prachtige natuur met gele bloemen.

Dag 2: Lëpushë – Maja e Berishdolit – Lëpushë – De tweede dag wandel je van Lëpushë, via Maja e Berishdolit, terug naar Lëpushë. De wandeling is 11 kilometer lang, wat al een stukje langer is dan de wandeling van de vorige dag. Je wandelt er dan ook vijf á zes uur over, inclusief pauzes. Het niveau is matig en de hoogtestijging is 900 meter. Hiermee bereik je 1977 meter boven het zeeniveau. De tocht brengt je langs allerlei waterbronnen. Ook ervaar je een prachtig uitzicht vanaf de top van de bergen.

Dag 3: Lëpushë – Talijanka top – Vuthaj (Montenegro) – En dan ben je alweer aangekomen bij de derde dag. Deze dag ga je 14 á 15 kilometer wandelen in zes uur. Het niveau is matig, maar de wandeling bevat een paar moeilijkheden. De hoogtestijging is 1100 meter, waarmee je 2070 meter boven het zeeniveau bereikt. Je vertrekt weer vanuit Lëpushë en je eindigt in Vuthaj, Montenegro. Tijdens de wandeling steek je de grens tussen Albanië en Montenegro over. Ook ga je naar de Talijanka top. Deze top wordt beschouwd als één van de mooiste balkenpieken. Vanaf deze top kun je ook het meer van Plav zien.

Dag 4: Vuthaj – Theth (Albanië) – Op de vierde dag van de Balkan Trail staat een wandeling van 18 kilometer lang op de planning. Deze ga je afleggen in ongeveer zeven uur. Het niveau is matig en de wandeling bevat een hoogtestijging van 1150 meter. Hiermee bereik je een hoogte van 1865 meter boven het zeeniveau. De dag eindigt in Theth, Albanië. Je komt langs een verborgen meertje, die je niet snel vindt wanneer je het gebied niet kent. Ook kom je langs één van de hoogste toppen van de balkan: de Arapi piek.

Dag 5: Theth – Blauwoog – Theth – De vijfde dag heeft, net als dag twee, een circulaire route. Je vertrekt vanuit Theth, wandelt langs Blauwoog en eindigt weer in Theth. De wandeling is in totaal 11 kilometer lang. Het heenweg duurt ongeveer vier uur en de terugweg ongeveer 3,5 uur. De hoogtestijging tijdens de wandeling is 450 meter, waarmee je tijdens de wandeling naar een hoogte van 740 meter boven het zeeniveau daalt. Tijdens deze wandeling ga je naar het natuurwonder het ‘Blauwe Oog van Theth’. Deze is gevormd door de erosie van de rotsen door het water dat neerdaalt van de Albanese Alpen. Ook vind je er een kleine waterval.

Dag 6: Theth – Valbona Pas – Valbona – Op dag zes vertrek je vanuit Theth, wandel je via Valbona Pas en eindig je in Valbona. De wandeling bedraagt een afstand van 12,16 kilometer, die je in zes à acht uur aflegt. Het niveau is matig en de hoogtestijging van de wandeling is 961 meter. Je bereikt daarmee een hoogte van 1795 meter boven het zeeniveau. Je komt langs landschappen vol indrukwekkende bergen. Op één punt van de wandeling zie je aan de ene kant de Thethvallei en aan de andere kant de Valbonavallei. Deze dag is een echte aanrader. Je leest hier meer over onze ervaringen op deze prachtige hike in de Albanese Alpen.

Credits: Carlijn van der Steen

Dag 7: Valbona – Cerem – De wandeling van dag zeven op de Balkan Trail is een lange. De afstand die je aflegt is maar liefst 20 kilometer. Je doet er dan ook zeven uur over. De wandeling is wel makkelijk tot matig. Het hoogteverschil tijdens de wandeling is 1100 meter, waarbij je één uur een steile klim maakt. Het hoogste punt tijdens deze tour wordt op 2500 meter boven zeeniveau bereikt. Je wandelt door bossen en weiden. Ook kom je langs een gebied waar eigenlijk altijd sneeuw ligt, ook in de zomer. Je bezoekt een stenen oppervlak aan de zijkant van een berg dat lijkt op het gezicht van een verdrietige oude man. Naast al deze prachtige bezienswaardigheden en natuur kom je ook nog langs een grot.

Dag 8: Cerem – Doberdol – Op dag acht loop je van Cerem naar Doberdol. De afstand is 15 kilometer lang die je in zes à zeven uur aflegt. Het niveau is matig en de hoogtestijging is 800 meter. Hiermee bereik je een hoogte van maar liefst 2100 meter boven het zeeniveau. De wandeling gaat langs dennenbossen, waar je allerlei soorten bessen vindt. Een aantal van deze bessen zijn bosbessen, bramen en frambozen. Uiteraard is het afhankelijk van het seizoen welke bessen je vindt. Ook kom je langs het Nationale Reservaat in Albanië, waar bruine beren leven.

Dag 9: Doberdol – Gjeravica (Kosovo) – Junik – Prizren – Dag negen bevat weer een redelijk lange wandeling. De afstand van de wandeling is 14 kilometer. Deze leg je in ongeveer zes uur af. Het niveau is matig en de wandeling bevat een hoogtestijging van 1000 meter. Hiermee bereik je een hoogte van 2653 meter boven zeeniveau. De wandeling brengt je naar Prizren, via Gjeravica (Kosovo) en Junik. Tijdens de wandeling kun je zwemmen in verschillende meren. Deze meren zijn gevormd door het Alpine en gletsjerwater. Het kan dus koud zijn.

Dag 10: Prizren – Tirana (Albanië) – Dag tien is de laatste dag. Je wandelt dan nog van Prizren naar Tirana, Albanië. Deze dag bevat ook een stadstour in Prizren. Prizren is de culturele hoofdstad van Kosovo. Hier vind je een rijke geschiedenis, ongelofelijke natuur, religieuze tolerantie en gastronomische hoogstandjes. Na deze tien dagen heb je de Balkan Trail afgerond en heb je kunnen genieten van prachtige landschappen, gastvrije mensen en de vrijheid van de natuur.

Ben jij enthousiast geworden? Boek dan snel jouw reis bij Bookatrekking. De reis wordt aangeboden van half juni t/m half november.

Liever 7 ipv 10 dagen op pad?

Via Travelbase kun je een 7-daagse variant van de trekking over de Balkan Trail doen. De afstanden die je per dag aflegt zijn vergelijkbaar, maar de route loopt net wat anders. Maar ook bij deze trekking kom je langs de mooiste highlights van The Peaks of the Balkan. Logistieke operatie, zoals lokaal transport, slaapplaatsen, gidsen en optionele maaltijden, zijn ook bij The Balkan Trail van Travelbase goed geregeld. Deze 7-daagse variant wordt aangeboden van juli t/m september.

Balkan Trail
Credits: Carlijn van der Steen

De 7-daagse The Balkan Trail route

Dag 1: Podgorica Airport – Basecamp Plav (Montenegro) – Een shuttle brengt je van het vliegveld naar het basecamp, dat vlakbij het meer van Plav ligt. Je rit duurt drie uurtjes, maar dat zijn drie uurtjes waarbij je meteen lekker in de Montenegro sfeertjes komt.

Dag 2: Basecamp Plav – Vusanje (Montenegro) – De eerste wandeldag rustig inkomen? Vergeet het maar. Reken op zo’n zeven tot acht uur lopen. Daarbij leg je 12,6 kilometer af, stijg je 600 meter en daal je 1200 meter. Dat gaan de knieën wel merken. Gelukkig heb je deze dag meteen prachtig uitzicht op de Accursed Mountains in Albanië en eindig je de dag in je tent naast de Grla waterval.

Dag 3: Vusanje – Theth (Albanië) – Een heerlijke ruige dag vandaag. Ooit was dit een ‘verboden zone’, tijdens het communistische tijdperk. Tegenwoordig is het dé highlight van de Albanese bergen. 16 kilometer loop je deze dag en daarbij stijg je 960 meter en daal je er 1000. Niet zomaar 1000 overigens, want de afdaling naar Theth is een steile. Wandelstokken zijn hier geen overbodige luxe. Ook deze dag loop je ongeveer zeven tot acht uur.

Dag 4: Theth – Valbona (Albanië) – Als je denkt dat je op dag 3 alles al gezien hebt, wrijf dan maar vast in je handjes voor dag 4. Dit is misschien wel de allermooiste etappe van The Balkan Trail. Vandaag zie je hoge toppen en fenomenale panorama’s. Het uitzicht vanaf de Valbona Pas is werkelijk adembenemend. Bereid je beentjes wel voor op 1200 meter stijgen en 940 meter dalen. Je bent er dan misschien zo’n acht uur en 15,5 kilometer voor onderweg, maar dan heb je ook wat.

Dag 5: Valbona – Ceremi – Dobërdol (Albanië en een beetje Kosovo) – Het eerste deel van de dag leg je af in een busje. Ceremi is het vertrekpunt van de hike van vandaag en Dobërdol de bestemming. Twee herdersdorpjes waar men alleen in de zomer woont, want in de winter kan de sneeuw er metershoog liggen. De tijd lijkt hier helemaal stil te staan. Natuur is alles wat telt voor de bewoners van deze regio. Deze dag ben je 16 kilometer en zo’n zeven uur onderweg. Je steekt daarbij een paar keer de grens met Kosovo over. Na 1070 meter stijgen en 440 meter dalen, geniet je in de avond van de lokale gastvrijheid.

Dag 6: Dobërdol – Basecamp Plav (Montenegro)Last but not least klim je deze dag naar Taljanka Peak, het drielandenpunt. Hier sta je echt middenin de Balkan. De afdaling naar Lepushe is een waardige afsluiter van een trip om nooit te vergeten. In totaal loop je deze dag toch nog 17 kilometer in ongeveer zes uur. Daarbij stijg je 750 meter en daal je er 908. Uiteindelijk word je met een busje in een half uurtje rijden teruggebracht naar het basiskamp in Plav, Albanië.

Dag 7: Basecamp Plav – Podgorica Airport (Montenegro) – Terug naar waar het allemaal begon, het vliegveld in Montenegro.

Overtuigd? Boek dan snel! Of toch op zoek naar nog iets meer info? Check de site van Travelbase.

Balkan Trail
Credits: Carlijn van der Steen

EuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlTravelbaseTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.