Credits: Carlijn van der Steen

Peaks of the Balkan, een tiendaagse trekking door de ruwe diamant van Europa

door

The Peaks of the Balkans‘, het klinkt als een goede outdoorfilm en dat zou het ook kunnen zijn. In dit geval is het een mega spectaculaire trekking in de westelijke Balkan. Je loopt daarbij door Albanië, Montenegro en Kosovo. De volledige Peaks of the Balkan Trail is 192 kilometer lang. Via Bookatrekking boek je een tiendaagse variant, waarbij je 125 kilometer van de trail aflegt. Een hikingavontuur om nooit meer te vergeten, want man-o-man, wat zijn deze bergtoppen spectaculair. Bovendien zijn de locals ook nog eens ontzettend gastvrij en is dit gebied relatief onontdekt, doordat het tot 20 jaar geleden bijna niet toegankelijk was voor toeristen. Redenen genoeg om alvast 10 dagen in jouw agenda te blokken of in ieder geval snel door te lezen voor meer informatie.

Er zijn meerdere manieren om een trekking te maken door The Peaks of the Balkan. De 10-daagse versie van Bookatrekking beschrijven we hieronder. Bij Travelbase boek je een 7-daagse versie, genaamd The Balkan Trail. Beide varianten zijn dikke aanraders. Het is maar net hoeveel dagen je liever onderweg wilt zijn.

10-daagse Peaks of the Balkan trekking

De Peaks of the Balkan zijn onderdeel van de Dinarische Alpen. Deze bergketen begint in Slovenië en loopt tot in Albanië, waarbij de Albanese Alpen het letterlijke hoogtepunt vormen. Tijdens deze tiendaagse variant van The Peaks of the Balkan trekking loop je door drie landen; Albanië, Montenegro en Kosovo. Daarbij leg je in totaal dus 125 kilometer af, verspreid over zo’n 10-15 kilometer per dag. Dat lijkt niet zo veel, maar vergis je niet, want je maakt per dag ook zo’n 500-1.000 hoogtemeters. Op sommige plekken bevind je je zelfs op 2.300 meter hoogte. Je volgt daarbij veelal de landsgrenzen, waardoor je meerdere keren de grenzen oversteekt.

Balkan Trail - Peaks of the Balkan
Credits: Carlijn van der Steen

Support de lokale bevolking

Ga je het Peaks of the Balkan wandelavontuur aan, dan stimuleer je ook nog eens de lokale economie. Deze trail is namelijk ontwikkeld op basis van een unieke transnationale samenwerking met als doel om de leegloop van tegen te gaan van de lokale bevolking in de berggebieden. Door het aantrekken van bergtoerisme worden inkomsten gegenereerd voor de bewoners. Je doorkruist namelijk prachtige authentieke en ontzettend afgelegen bergdorpjes, waar je koffie en souvenirs kunt kopen. Ook slaap je onder andere in guesthouses, waar je van een echte lokale beleving geniet. Transnationale wandelpaden zijn al heel bijzonder, maar helemaal als de samenwerking wordt gevormd tussen landen met zo’n bewogen geschiedenis als bij deze Balkanlanden.

Zorgeloos genieten van The Peaks of the Balkan

Met de Peaks of The Balkan Trail van Bookatrekking ga je met enthousiaste, Nederlandstalige gidsen op avontuur door de Balkan. De trekking duurt tien dagen en tijdens de reis word je goed begeleid. De noodzakelijke transfers zijn inbegrepen en ook worden vooraf je vergunningen geregeld, waardoor je zorgeloos de verschillende grenzen kunt oversteken. Op verzoek kun je ook nog je bagage laten vervoeren. Maar het lopen moet je natuurlijk helemaal zelf doen. Het wordt je daarom aangeraden om met een goede basisconditie de tocht te beginnen.

Tijdens de trekking slaap je in guesthouses, herdershutten en een keer in een hotel, waarbij je kamers deelt met andere reizigers. (De accommodaties voor en na de trekking zijn op eigen gelegenheid en moet je zelf dus nog wel bijboeken.) Ontbijt is inbegrepen bij de overnachtingen, maar lunch en diner moet je zelf nog regelen. Bookatrekking kan je daar uiteraard vooraf wel over adviseren.

10 dagen op The Peaks of the Balkan trail

Hieronder geven we je een beeld van 10 dagen op The Peaks of the Balkan trail. Je leest waar je langs komt, hoelang je op een dag loopt en wat het niveau is. We hopen dat je met deze uitleg een beter beeld van deze fantastische trail kunt vormen.

Dag 1: Tirana – Shkoder – Tamarë – Lëpushë

Op de eerste dag van de The Peaks of the Balkan wandel je ongeveer 3,5 kilometer in drie uur. Het niveau van deze wandeling is redelijk makkelijk. Je stijgt zo’n 868 meter, hiermee bereik je 1260 meter boven het zeeniveau. Een perfecte wandeling om jouw avontuur mee te beginnen. Je loopt over een plateau waar je prachtige foto’s kunt maken met de bergen op de achtergrond. Als je geluk hebt, kom je een 70 meter hoge waterval tegen. Het moet dat seizoen dan wel veel geregend hebben. Je eindigt in Lëpushë. Lëpushë staat bekend om de prachtige natuur met gele bloemen.

Lëpushë
Lëpushë | Credits: Drini Teta – Unsplash

Dag 2: Lëpushë – Maja e Berishdolit – Lëpushë

De tweede dag van The Peaks of the Balkan wandel je van Lëpushë, via Maja e Berishdolit, terug naar Lëpushë. De wandeling is 11 kilometer lang, wat al een stukje langer is dan de wandeling van de vorige dag. Je wandelt er dan ook vijf á zes uur over, inclusief pauzes. Het niveau is matig en de hoogtestijging is 900 meter. Hiermee bereik je 1977 meter boven het zeeniveau. De tocht brengt je langs allerlei waterbronnen. Ook ervaar je een prachtig uitzicht vanaf de top van de bergen.

Dag 3: Lëpushë – Talijanka Peak – Vuthaj (Montenegro)

En dan ben je alweer aangekomen bij de derde dag. Deze dag ga je 14 á 15 kilometer wandelen in zes uur. Het niveau is matig, maar de wandeling bevat een paar moeilijkheden. De hoogtestijging is 1100 meter, waarmee je 2070 meter boven het zeeniveau bereikt. Je vertrekt weer vanuit Lëpushë en je eindigt in Vuthaj, Montenegro. Tijdens de wandeling steek je de grens tussen Albanië en Montenegro over. Ook ga je naar de Talijanka top. Deze top wordt beschouwd als één van de mooiste balkenpieken. Vanaf deze top kun je ook het meer van Plav zien.

Dag 4: Vuthaj – Arapi Peak – Theth (Albanië)

Op de vierde dag van The Peaks of the Balkan trail staat een wandeling van 18 kilometer lang op de planning. Deze ga je afleggen in ongeveer zeven uur. Het niveau is matig en de wandeling bevat een hoogtestijging van 1150 meter. Hiermee bereik je een hoogte van 1865 meter boven het zeeniveau. De dag eindigt in Theth, Albanië. Je komt langs een verborgen meertje, die je niet snel vindt wanneer je het gebied niet kent. Ook kom je langs één van de hoogste toppen van de balkan: de Arapi piek.

Dag 5: Theth – Blue Eye – Theth

De vijfde dag heeft, net als dag twee, een circulaire route. Je vertrekt vanuit Theth, wandelt langs Blue Eye en eindigt weer in Theth. De wandeling is in totaal 11 kilometer lang. Het heenweg duurt ongeveer vier uur en de terugweg ongeveer 3,5 uur. De hoogtestijging tijdens de wandeling is 450 meter, waarmee je tijdens de wandeling naar een hoogte van 740 meter boven het zeeniveau daalt. Tijdens deze wandeling ga je naar het natuurwonder het ‘Blauwe Oog van Theth’. Deze is gevormd door de erosie van de rotsen door het water dat neerdaalt van de Albanese Alpen. Ook vind je er een kleine waterval.

Blue Eye in Albanië, bij Theth. Onderdeel van de Peaks of the Balkan

Dag 6: Theth – Valbona Pas – Valbona

Op dag zes van The Peaks of the Balkan vertrek je vanuit Theth, wandel je via Valbona Pas en eindig je in Valbona. De wandeling bedraagt een afstand van 12,16 kilometer, die je in zes à acht uur aflegt. Het niveau is matig en de hoogtestijging van de wandeling is 961 meter. Je bereikt daarmee een hoogte van 1795 meter boven het zeeniveau. Je komt langs landschappen vol indrukwekkende bergen. Op één punt van de wandeling zie je aan de ene kant de Thethvallei en aan de andere kant de Valbonavallei. Deze dag is een echte aanrader. Je leest hier meer over onze ervaringen op deze prachtige hike in de Albanese Alpen.

Credits: Carlijn van der Steen

Dag 7: Valbona – Cerem

De wandeling van dag zeven op de The Peaks of the Balkan is een lange. De afstand die je aflegt is maar liefst 20 kilometer. Je doet er dan ook zeven uur over. De wandeling is wel makkelijk tot matig. Het hoogteverschil tijdens de wandeling is 1100 meter, waarbij je één uur een steile klim maakt. Het hoogste punt tijdens deze tour wordt op 2500 meter boven zeeniveau bereikt. Je wandelt door bossen en weiden. Ook kom je langs een gebied waar eigenlijk altijd sneeuw ligt, ook in de zomer. Je bezoekt een stenen oppervlak aan de zijkant van een berg dat lijkt op het gezicht van een verdrietige oude man. Naast al deze prachtige bezienswaardigheden en natuur kom je ook nog langs een grot.

Dag 8: Cerem – Doberdol

Op dag acht loop je van Cerem naar Doberdol. De afstand is 15 kilometer lang die je in zes à zeven uur aflegt. Het niveau is matig en de hoogtestijging is 800 meter. Hiermee bereik je een hoogte van maar liefst 2100 meter boven het zeeniveau. De wandeling gaat langs dennenbossen, waar je allerlei soorten bessen vindt. Een aantal van deze bessen zijn bosbessen, bramen en frambozen. Uiteraard is het afhankelijk van het seizoen welke bessen je vindt. Ook kom je langs het Nationale Reservaat in Albanië, waar bruine beren leven.

Dobrdol - Peaks of the Balkan

Dag 9: Doberdol – Gjeravica (Kosovo) – Junik – Gjakova

Dag negen bevat weer een redelijk lange wandeling. De afstand van de wandeling is 14 kilometer. Deze leg je in ongeveer zes uur af. Het niveau is matig en de wandeling bevat een hoogtestijging van 1.000 meter. Hiermee bereik je een hoogte van 2.653 meter boven zeeniveau. De wandeling brengt je naar Prizren, via Gjeravica (Kosovo) en Junik. Tijdens de wandeling kun je zwemmen in verschillende meren. Deze meren zijn gevormd door het Alpine en gletsjerwater. Het kan dus koud zijn. Eenmaal aangekomen in Junik staat er een transfer op je te wachten om je per 4×4 naar Gjakova te rijden.

Dag 10: Gjakova – Tirana (Albanië)

Dag tien is de laatste dag. Deze dag wordt er niet echt meer gewandeld. Er staat alleen nog een stadstour op de planning. In Gjakova staat de oudste en grootste bazaar van Kosovo. Een leuke plek om een souvenir te scoren en een hapje te eten. Daarnaast kun je in Gjakova ook nog een bezoek brengen aan de Hadum moskee en een klokkentoren. Als laatste staat je nog de transfer terug naar Tirana (Albanië), Podgorica (Montenegro) of Prishtina (Kosovo) te wachten. Na deze tien dagen heb je de The Peaks of the Balkan afgerond en heb je kunnen genieten van prachtige landschappen, gastvrije mensen en de vrijheid van de natuur.

Ben jij enthousiast geworden? Boek dan snel jouw reis bij Bookatrekking. De The Peaks of the Balkan reis wordt aangeboden van juni t/m september 2024.

Balkan Trail - Peaks of the Balkan
Credits: Carlijn van der Steen
AlbaniëBergenBookatrekkingEuropaLangeafstandswandelingTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

5 reacties. Reactie plaatsen

 • Fabien Verschaeve
  1 januari 2024 21:44

  Top

  Beantwoorden
 • Afgelopen zomer hebben we de volledige peaks gelopen in 10 dagen (220km). Dit was echt goed te doen. Op bijzondere plekken gekampeerd en fantastische mensen mogen ontmoeten!

  Beantwoorden
 • Mh Van Mourik
  9 januari 2024 17:40

  Prachtige tocht zo te lezen. Is het te doen voor een 74 jarige ?

  Beantwoorden
  • Hoi! Een prachtige tocht is het zeker. Of het te doen is voor een 74-jarige hangt vooral af van de fitheid, maar ook van ervaring. Er worden flink wat kilometers én hoogtemeters afgelegd tijdens deze trail, maar iemand van 74 jaar die veel loopt en ook regelmatig in de bergen wandelt, kan fitter zijn dan iemand van 30 die bijna nooit buiten komt. Mocht je meer informatie zoeken over wat wel/niet mogelijk is, dan kun je altijd contact opnemen met de experts van Bookatrekking. Zij bieden deze reis aan en hebben veel ervaring in het begeleiden van wandelaars in allerlei leeftijden. We hopen mee dat het mogelijk is 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.