Credits: Visit Madeira

4x favoriete levada hikes op Madeira

door

Sinds een paar jaar is Madeira ongekend populair. Het eiland bij Portugal, dat midden in de Atlantische Oceaan ligt en bekend staat als het bloemeneiland, was vroeger misschien vooral favoriet bij je moeder en tantes. Tegenwoordig weten steeds meer mensen van alle leeftijden het eiland te waarderen. Waarom? Omdat het een mega toffe outdoorbestemming is. Een van de activiteiten die je er perfect kunt doen, is hiken. En dan hebben we het niet zomaar over hikes. We hebben het over de super speciale levada wandelingen van Madeira. Men noemt ze weleens in rijtjes met mooiste wandelroutes ter wereld en dat is natuurlijk niet voor niets. We vertellen je er graag meer over.

Levada do Caldeirão Verde Madeira
Credits: Francisco Correia

Levada + Madeira = outdoor-fun

De woorden levada en Madeira zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze zijn namelijk heel typisch voor het eiland. Levada is afgeleid van het Portugese ‘levar’, dat je kunt vertalen naar het Nederlandse woord ‘brengen’. Levada’s werden ooit gebruiken als irrigatiekanalen, waarmee het water over het eiland, en daarmee ook door de bergen, werd verplaatst, of eigenlijk dus ‘gebracht’. In het noorden regent het namelijk veel vaker dan aan de zuidkant van het eiland. Op deze manier werd het water beter verdeeld. In totaal ligt er zo’n 3.000 kilometer aan levada’s over het eiland. Het outdoor-voordeel van zo’n levada is dat er vaak wandelpaden naast lopen, waarmee je de mooiste plekjes van Madeira ontdekt.

Wandelen op Madeira

Bergen, kliffen en valleien maken het vulkanische eiland Madeira favoriet bij outdoorliefhebbers. Dankzij het milde klimaat van zo’n 17-25 graden is het eiland het hele jaar door perfect om lekker buiten te zijn en activiteiten te doen. Houd er daarbij trouwens wel rekening mee dat het vaak wisselvallig weer is. Niet koud, maar het kan er wel goed regenen. Neem dus zeker ook je regenjas mee. En ga je meer de hoogte in? Neem dan ook een windjack en wat warmere kleren mee.

Madeira is dus ook een ideale plek om te wandelen. Er zijn in totaal 22 officiële wandelroutes, die stuk voor stuk worden aanbevolen. Alle wandelroutes op het eiland worden aangegeven met ‘PR’ plus een getal. Het zijn overigens niet allemaal levada wandelingen die de klok slaan op Madeira. Maar omdat wij wel fan zijn van de wandelingen met levada, zetten we onze vier favoriete wandelingen daarvan op een rij. De moeilijkheidsgraad is voor alle vier gemiddeld, maar de afstanden, tijd en omgeving variëren.

Levada do Caldeirao Verde
Credits: Tiago Sousa

Vier beste levada wandelingen op Madeira

PR9: Levada do Caldeirão Verde – 6.5 km (+ 6.5 km terug) | 5,5 uur

We beginnen meteen met de langste levada wandeling uit ons favorietenlijstje. Laten we daarbij ook maar meteen benoemen dat deze wandeling geen aanrader is voor mensen met hoogtevrees. PR9 start op het bospad van Queimadas en slingert vervolgens door de diepe vallei in het gebied van São Jorge gebied. De afgronden zijn soms wel honderden meters diep, dus een beetje tredzekerheid is wel gewenst hier. Verder loop je langs watervallen en door tunnels. Die tunnels zijn ooit met de hand uitgehouwen uit de rotsen. Bizar toch?! Je hebt overigens wel een zaklamp nodig als je door de tunnels loopt. Klinkt als een goed avontuur toch? En dat is het ook. Het voelt soms zelfs een beetje alsof je door de jungle van Costa Rica loopt. Al kom je ook nog langs een klein dorpje, genaamd Achada do Marques. Je vindt hier nog echte traditionele koeienhutten van steen en authentieke boerderijterrassen. Uiteindelijk kom je uit bij een waterval van zo’n 100 meter hoog. Een perfecte plek om even uit te rusten, voordat je dezelfde weg terugloopt.

PR14: Levada dos Cedros – 7.2 km | 3 uur

Dit is misschien wel de oudste levada van Madeira. Levada dos Cedros is al in de 17e eeuw aangelegd. De trail, PR14, start in Fanal, bij de 209, een regionale weg. Vervolgens loop je door het bos van Laurissilva, wat met 15.000 hectare het grootste laurierbos van de wereld is. Het bos bedekt een vijfde van het eiland en staat vol met oeroude en inheemse laurierbomen. Ook hier kom je langs prachtige watervallen en ook de houten brug is een highlight van de route. Je volgt de levada helemaal tot aan Ribeira da Janela, waarna de trail eindigt nabij Curral Falso.

levada dos Cedros Madeira
Credits: Hugo Reis

PR5: Levada das Funduras – 8.7 km | 3 uur

Deze PR5 trail start meteen lekker. Het is namelijk meteen vanaf de start genieten van een geweldig uitzicht. Je begint namelijk bij het uitzichtpunt van Portela belvedère, waar je uitkijkt op de noordkust van het eiland. De route zelf loopt aan de zuidkant van Madeira, via de Machico-bergketen. De trail loopt vervolgens verder in het Fanal forest, dat werkelijk mystiek is. De levada die je volgt is vernoemd naar “Casa das Funduras”, waar de bosbouwactiviteiten van Madeira centraal staan. Ook voert de route dwars door terrasvormige velden die zo typerend zijn voor de landbouw op het eiland. Maar we hadden het in het begin al over uitzichten. Die volgen er tijdens deze trail nog meer. Bijvoorbeeld over de baai van Machico en de desertas-eilanden aan de horizon. Maar ook het uitzicht op de hoogste bergen van Madeira, gelegen in Santo da Serra. Je eindigt uiteindelijk in Maroços bij het bezoekerscentrum.

Levada Madeira
Credits: Francisco Correia

PR18: Levada do Rei – 5.1 km (+ 5.1 km terug) | 3 à 3,5 uur

We sluiten ons favorietenlijstje van beste levada wandelingen op Madeira af met nog een wandeling waarbij je heen en terug loopt. De PR18 start en eindigt in São Jorge bij de Quebradas watermolen. Ondanks dat de route op redelijke hoogte loopt (tussen de 530 en 710 meter hoog) is de trail vrij lineair. Daardoor kun je de trail naar verhouding vrij vlot afleggen. Onderweg geniet je vooral van prachtige panorama’s en loop je veelal door agrarische landschappen. Je loopt tot aan de bron van Levada do Rei in Ribeiro Bonito. Een goede plek om even te rusten, voordat je weer terugloopt via dezelfde weg. Dat lijkt misschien wat saai, maar doordat je de andere kant oploopt, zie je weer allemaal nieuwe dingen en zijn de uitzichten toch echt weer anders. Vergeet niet om op het einde ook nog een bezoekje te brengen aan de watermolen. Die is namelijk al drie eeuwen oud en gebruikt het water uit de levada om rogge, maïs en tarwe te malen. Uiteraard worden die ingrediënten geteeld op de landbouwgronden van São Jorge, waar je tijdens de hike langs bent gelopen.

Levada do Rei Madeira
Credits: Henrique Seruca
BergenDagtochtEuropaPortugalTheHike.nlToplijsten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel