Nordic walken, wat is het en hoe begin je eraan?

door

In het begin van dit millennium kwam je tijdens wandelingen in de natuur ineens mensen tegen die aan het Nordic walken (of Nordic Walking) waren. Dat zag er aanvankelijk wat bijzonder uit. Toch heeft het in de loop der jaren wel bewezen dat het een gezonde manier van sporten in de buitenlucht is. Nordic walken is ontstaan in de Scandinavische landen als methode voor langlaufers om ook in de zomermaanden te kunnen trainen. In Nederland is er een grote groep wandelaars die bijna wekelijks met de stokken een lange wandeling maakt.

Nordic Walking met een view

Is Nordic walken gezond?

Nordic walken wordt vaak vergeleken met het maken van een gewone flinke wandeling. Uit onderzoek is gebleken dat je met Nordic walken ongeveer 20 procent meer energie verbruikt, terwijl je daarvoor geen grotere inspanning hoeft te doen. Dat komt doordat je veel meer spieren gebruikt dan bij een gewone wandeling. Volgens wetenschappers is dat tot wel 90 procent van alle spieren in je lichaam. Door de stokken te gebruiken worden immers ook de armen en de rug gebruikt. Een voordeel van het lopen met stokken is dat andere delen van het lichaam, zoals de gewrichten in de benen, minder zwaar worden belast. Dit zal je ook terugzien wanneer je na afloop je stappenteller of smartwatch stop zet. Je hebt meer calorieën verbrand en een hogere hartslag gehad gedurende jouw wandeling.

Leren lopen met stokken

Toen Nordic walking enkele jaren na de introductie een hype begon te worden in Nederland gingen steeds meer mensen deze sport beoefenen. Al snel bleek dat dit tot allerlei blessures kon leiden. Want iemand die niet goed heeft geleerd hoe je moet bewegen kan allerlei spieren overbelasten. Het is uiterst belangrijk dat je bij het Nordic walken begint met een kleine afstand, die je geleidelijk aan opbouwt naar wat grotere afstanden. Een andere veelgemaakte fout is dat er te grote stappen worden genomen. Dat leidt tot irritaties in de lies en de achillespees. Het is ook belangrijk dat je de bewegingen met de stokken op de juiste manier uitvoert. En misschien wel het belangrijkste; weet welke wandelstok je moet kopen en gebruiken.

Nordic Walken of trail runnen

De voor- en nadelen van Nordic walken

Nordic walking heeft onmiskenbaar voordelen ten opzichte van het maken van een gewone sportieve wandeling. Je wordt snel gezond, je gebruikt de meeste spieren in je lichaam, je verbrandt meer energie dan bij een gewone wandeling en je komt regelmatig buiten in de natuur. Daarnaast heb je niet snel last van dikke handen en vingers tijdens het lopen. Een nadeel is, dat als je niet goed hebt geleerd om de techniek van Nordic walken onder de knie te krijgen, de kans op blessures groot is. Veel voorkomende blessures hebben te maken met overbelasting. De klachten kunnen overal ontstaan: in de lies, de voetzoolpees, aan de achillespees, in de knieën, de onderrug, het scheenbeen, schouders, ellebogen en de onderarm.

Nordic Walken Walking
GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.