De schrik van de wandelaar: Hielspoor

door

Hielspoor is een van de meest voorkomende wandelblessures. Dit is een blessure aan de voetzoolpees, die van je hiel tot aan je tenen loopt. Op de plek waar de peesplaat aan je hiel vastzit, kunnen ontstekingen ontstaan. Deze ontstaan meestal als gevolg van overbelasting, bijvoorbeeld omdat je te ver of te lang gelopen hebt. Het kan ook zijn dat je wandelschoenen niet geschikt zijn voor jouw voeten. Je zult niet meteen voelen dat je hielspoor hebt. In het begin is je voet geïrriteerd, maar dat gaat ook weer snel over. Na verloop van tijd kan de pijn steeds erger worden, waardoor je misschien zelfs niet meer pijnloos kunt wandelen

Hielspoor kan je voorkomen door te blijven bewegen

Het is verstandig om bij beginnende pijn rustig aan te doen. Het is wel belangrijk dat je blijft bewegen. Anders verstijft je voet. Wandel in een lager tempo en loop kortere afstanden. Leg die stappenteller of smartwatch maar even aan de kant. Doe het rustig aan en wandel niet gelijk 10 km. Het kan helpen om regelmatig pauzes in te lassen tijdens je wandelingen. En probeer heuvelachtig paden te vermijden, omdat tijdens het klimmen en dalen de druk op de peesplaat groter wordt. Je kunt ook gaan zwemmen of fietsen zo blijf je in beweging zonder je voeten te veel te belasten. 

Fysiotherapie of steunzolen als je meer last hebt van hielspoor

Heb je al langer last van pijn die op hielspoor lijkt, bezoek dan een arts. Met behulp van röntgenfoto’s is te zien of je daadwerkelijk last hebt van hielspoor. De pijnklachten kunnen soms wel maanden aanhouden. Fysiotherapie kan helpen en in sommige gevallen zal de fysiotherapeut shockwave therapie toepassen. Ook een bezoek aan een podoloog is aan te raden, want misschien heb je wel speciale steunzolen nodig. Deze kunnen worden aangemeten en de druk van de hielspoor kan hierdoor worden verminderd. 

Hielspoor tape

Tape of sokken

Een andere remedie bij hielspoor is het gebruik van tape. Het intapen met sporttape moet door een fysiotherapeut worden gedaan. De fysiotherapeut weet precies hoe hij het tape moet aanbrengen om ervoor te zorgen dat de peesplaat niet te ver kan oprekken. Zelf kun je proberen zogenaamd kinesiotape te gebruiken. Deze tape zorgt ervoor dat de bloedciculatie zal verbeteren en het genezingsproces versneld wordt. Er bestaan ook speciale sokken die de hiel rekken en de pees soepeler maken. Sommige sokken moet je ’s nachts dragen, andere zoals Stox kan je tijdens het lopen gebruiken als compressiesokken.

Hielspoor voorkomen

Om te beginnen, bouw het wandelen langzaam op. Loop niet meteen naar Santiago de Compostela of een flinke huttentocht. Ook moet je ervoor zorgen dat je voeten regelmatig bewegen. Loop voldoende, maar niet te veel. Voorkom overbelasting. Check ook of je schoenen nog goed genoeg zijn. Schoenen die niet genoeg steun bieden, kunnen leiden tot hielspoor of andere problemen. En tot slot kan ook overgewicht leiden tot overbelasting van de voeten. Dus let ook op je gewicht!

Hielspoor fysiotherapie
GezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.