Credits: Oisans Tourisme

Wandelen in de Oisans: 6 trail tips voor deze wandelzomer

door

Natuurliefhebbers en avonturiers weten al langer dat Oisans, gelegen in de Franse Alpen, een prachtige plek is om vakantie te vieren. In deze streek is van alles te doen. Zo kun je er prima mountainbiken, wielrennen en raften. Toch is dezer regio vooral bekend om zijn prachtige wandelroutes. En dat is ook niet zo vreemd, want met 950 kilometer aan wandelpaden kun je in Oisans ongelimiteerd wandelen. Met zoveel keuze is het echter lastig kiezen. Gelukkig helpen wij je een eindje op weg, en stellen je in dit artikel enkele van de mooiste wandelroutes in deze streek aan je voor.

Credits: Images et Rêves

Wandelen in de Oisans is één worden met de natuur

Wandelaars zitten in de uitgestrekte regio van Oisans op hun plek. Met de Franse Alpen als natuurlijk speelterrein wordt het hier dan ook niet heel snel saai. De imposante bergtoppen en afwisselende landschappen nodigen dan ook uit tot de mooiste wandelingen in de natuur. Vergaap je aan gletsjers, mooie alpenweides en prachtige vergezichten terwijl je op je eigen tempo ontdekt waarom wandelen in de Oisans meer dan de moeite waard is.

Wandelroutes vind je in de Oisans dus volop. Puristen wijken bijvoorbeeld graag uit naar Parc National des Écrins, waar je de hoogste bergtoppen van de regio vind en prachtige gletsjers. Wandelaars die meer van gemoedelijke wandelingen houden, kiezen misschien liever voor een wandeling bij één van de vele meren, of nemen de gondel naar boven. Er is hoe dan ook voor iedereen een geschikte wandeling te vinden in deze regio.

Wil jij alle wandelingen bekijken die je in de Oisans kunt vinden? Op de website van het toerismebureau vind je een lijst met maar liefst 269 wandelroutes.
Credits: Eric BEALLET

Wandelen in Oisans: de mooiste wandelroutes op een rijtje

In dit artikel lichten we een aantal wandelingen uit die volgens ons meer dan de moeite waard zijn. Scroll naar beneden om ze allemaal in all rust te bekijken, of klik op één van de onderstaande links om direct naar de betreffende wandeling te gaan.

Gemoedelijk wandelen bij Vaujany

Rondom Vaujany zijn de bergen niet alleen machtig en bedekt met sneeuw en ijs, je kunt ze dankzij een aantal kabelbanen gemakkelijk van dichtbij bekijken. Ideaal dus als je zin hebt in een mooie wandeling zonder al te veel hoogtemeters. Deze wandeling, die begint bij het bergstation van de Alpette Rousses op ruim 2.800 meter, neemt je mee naar twee mooie gletsjermeren: Lac du Milieu en Lac de la Fare. Onderweg kun je genieten van een machtig berglandschap en kun je aan de oevers van het meer neerzakken voor een welverdiende pauze.

 • Prachtige en gemoedelijke bergwandeling naar Lac du Milieu en Lac de la Fare
 • Lengte: 6 kilometer
 • Hoogtemeters: 200 meter
 • Duur: 1,5 uur
Alle details over deze prachtige wandelroute vind je op de website van de Oisans.
Wandelen in de Oisans
Credits: Eric BEALLET

Wandelen en leren op deze leuke themaroute

Dat wandelen in de Oisans niet alleen leuk is voor ervaren bergwandelaars, maar ook voor het gehele gezin, bewijzen de verschillende themaroutes rondom het dorpje Oz. Hier kun je de gondel nemen naar het hoger gelegen plateau, waar een prachtige bergwereld op je wacht. Hier vind je niet alleen mooie meren, maar ook prachtige vergezichten. Op één van de vijf themaroutes kun je vervolgens met een stempelkaart verschillende checkpoints zoeken langs de route. Iedere keer als je een checkpoint gevonden hebt, kun je een gat in je stempelkaart prikken en op zoek gaan naar de volgende. Op deze manier heeft iedereen in het gezin plezier, terwijl je kunt genieten van een prachtige omgeving.

Meer weten over de verschillende themaroute’s in de buurt van Oz? Op deze website vind je meer informatie over de verschillende wandelroutes.

Een prachtige wandeling naar Lac du Goléon

Wie zin heeft in wat meer hoogtemeters, doet er goed aan om vanuit het pittoreske La Grave naar het hoger gelegen Lac du Goléon te wandelen. Tijdens deze wandeling heb je een prachtig uitzicht op de Meije, die met 3.984 meter hoogte gerust imposant genoemd mag worden. Ook het doel van deze wandeling mag er overigens wezen: Lac du Goléon is namelijk zeer de moeite waard. Na een pittige wandeling kun je ook nog even neerzakken bij Refuge du Goléon, die op een steenworp afstand van dit prachtige bergmeer ligt.

 • Prachtige maar ook pittige bergwandeling naar Lac du Goléon
 • Lengte: 5 kilometer
 • Hoogtemeters: 670 meter
 • Duur: 4,5 uur
Wil je meer weten over deze mooie wandelroute in de Oisans? Alle informatie over deze route vind je op de officiële website van de regio.
Wandelen in de Oisans
Credits: UROPE

Een stukje geschiedenis op de York Mallory Trail

Wie wandelen in de Oisans wil combineren met een stukje geschiedenis, doet er goed aan om de York Mallory Trail te lopen. Op deze wandelroute loop je naar de gedenksteen van Trafford Leigh-Mallory, een hooggeplaatste militair die de geallieerden in Zuidoost-Azië aanstuurde. Op zijn vlucht van Engeland naar Burma, in november 1944, raakte het vliegtuig waarin hij in een zware sneeuwstorm. Het vliegtuig stortte neer in de buurt van het plaatsje Rivier d’allemond. Alle inzittenden kwamen om. Op de plaats van de crash staat nu een gedenksteen die aan deze vliegtuigramp herinnerd.

De wandelroute naar de plek van de crash start bij Rivier d’Ornon en loop vanaf daar omhoog door het bos. na verloop van gaat het bos over in een open veld en kom je de gedenksteen. Het is een prachtige route, waarbij je niet alleen meer leert over de geschiedenis, maar ook kunt genieten van een prachtige omgeving.

 • Prachtige bergwandeling in het hart van de Isère
 • Lengte: 7,2 kilometer
 • Hoogtemeters: 747 meter
 • Duur: 5 uur
Meer weten over deze interessante wandelroute? Je vindt er meer over op de website van de regio Isère.

Genieten van een prachtige rondwandeling bij Saint-Christophe-en-Oisans

Wij op zoek is naar een mooie, maar relatief gemoedelijke wandeling, zit bij deze rondwandeling bij Saint-Christophe-en-Oisans op de juiste plaats. Op deze wandeling wandel je naar een klein bergmeertje waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de vallei van de Vénéon en La Tête des Fétoules. Ook wandel je hier door het gehucht Le Puy. Door de relatief korte afstand en geringe aantal hoogtemeters is deze wandeling geschikt voor het hele gezin.

 • Prachtige rondwandeling bij Saint-Christophe-en-Oisans
 • Lengte: 4,8 kilometer
 • Hoogtemeters: 348 meter
 • Duur: 3 uur
Wil jij deze wandeling graag lopen? Op de website van de Oisans vind je alle informatie over deze mooie rondwandeling.
Wandelen in de Oisans
Credits: Itinéra magica

Wandelen naar één van de mooiste bergtoppen in de Oisans

We sluiten de lijst met wandelingen in de Oisans af met deze pittige maar ook mooie route naar Col de la vache, die begint in het kleine plaatsje Le Rivier d’Allemond. Deze pittige wandelroute is alleen weggelegd voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie. Daar krijg je echter wel een prachtig uitzicht voor terug op enkele lager gelegen bergmeren en de vele bergtoppen in de nabije omgeving. Als je geluk hebt, kun je op deze route zelfs steenbokken zien.

 • Prachtige maar ook pittige bergwandeling naar Col de la vache
 • Lengte: 13,2 kilometer
 • Hoogtemeters: 1.253 meter
 • Duur: 8 uur
Wil jij de Col de la vache graag beklimmen? Op de website van de Oisans vind je alle informatie over deze pittige maar ook mooie bergwandeling.

Wandelen in de Oisans is de moeite waard

Ben je van plan om vakantie te vieren in de Franse Alpen en hou je van wandelen, dan is een bezoek aan de Oisans een absolute must. In deze regio vind je namelijk prachtige wandelingen, die voor ieder type wandelaar geschikt zijn. Of je nu veel hoogtemeters wilt sparen, of liever een gemoedelijke wandeling maakt langs prachtige bergmeren, in de Oisans kun je met honderden kilometers aan wandelpaden alle kanten op.

AlpenBergenDagtochtEuropaFrankrijkHikingMet kidsOisansTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.