Wanneer je op trektocht gaat door de bergen of op een lange trail wil je je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Maar echt ervaring doe je pas op wanneer je natuurlijk echt op pad gaat. En natuurlijk, van je fouten leer je, maar wat zijn nou tips waarvan experts wilden dat ze ze eerder hadden geweten? We zetten ze hieronder op een rij.
#1 Leer vooraf hoe je je tas het beste inpakt
Heb jij je gear al helemaal uitgekiend en netjes op gewicht gelet? Dan ben je als het in je tas past natuurlijk allang blij. Maar wist je dat de manier waarop je je tas inpakt veel uitmaakt voor het comfort? Waneer je het zwaarste gewicht dichtbij je rug houdt zit je tas een stuk comfortabeler en scheelt dit veel in het gevoel van gewicht.
#2 Houd een paar sokken apart als slaapsokken
Alhoewel het heerlijk is om in de ochtend schone sokken aan te trekken op je wandeldag is het net zo lekker om s’ avonds schone sokken in bed aan te kunnen trekken. Houd dus een paar sokken apart die je heilig bewaart als ‘slaapsokken‘.
#3 Vuilniszakken, flosdraad en ducttape zijn lifesavers
Een vuilniszak en een beetje ducttape meenemen kan nooit kwaad. Regent het erg hard en geeft je raincover het op? Dan is een vuilnis ideaal als regenbescherming in je tas zelf. Valt plots de zool van je schoen eraf? Dan plak je deze tijdelijk even vast met wat ducttape. Mijn tip; plak een stuk ducttape rond je wandelstokken. Zo hoef je niet de hele rol mee te nemen en heb je geen last van het gewicht. Geven je veters het ineens op of wil je je was ergens ophangen? Dan is een klein stukje flosdraad ideaal, dit draad is klein en makkelijk op te bergen in het bakje waar je het in koopt.
#4 Investeer in een goeie regenjas
Een goedkope regenjas kopen is soms de enige oplossing wanneer je een kleiner budget hebt. Maar heb je de keuze, dan is een duurdere regenjas het geld waard. Wanneer een jas goed ademt en waterdicht is blijft de binnenkant echt droog en zorg je ervoor dat de binnenkant zich niet opvult met je eigen zweet. Wanneer het koud is in de bergen is het ook nog eens veiliger als je zeker weet dat jouw regenjas de bui aankan. Zorg er ook voor dat je hem goed onderhoud, zo blijft hij het langs bruikbaar. De Patagonia Torrentshell is bijvoorbeeld een topjas.
#5 Proppen is net zo goed als netjes opvouwen
Thuis heb je waarschijnlijk je tent uitgetest en netjes weer opgevouwen in de zak waar je hem in hebt gekregen. Je kleding is netjes opgevouwen in je backpack beland zoals het ook in je kast ligt. Maar ben je een tijdje onderweg en moet je elke dag je tent in en uitpakken? Dan is proppen in de zak écht net zo prima als netjes opvouwen. Het is niet slechter voor de stof, en sterker nog, de kans dat hij in de stuff zak past is zelfs nog groter.
#6 De multifunctionele buff is je beste vriend
Een Buff is een soort ‘col’ van stof die je op meerdere manieren kunt gebruiken. Gebruik hem als pet waneer de zon te fel is, als sjaaltje wanneer je nek bijna verbrand of als haarband als je haar in de weg zit. Op een koude piek gebruik je hem als balaclava tegen de ijskoude wind. Wil je water filteren uit een vieze plas waar veel zand in zit? Pre-filter je water dan door je Buff, zo voorkom je dat je waterfilter verstopt raakt.
#7 Wandelstokken zijn niet suf
Wandelstokken meenemen op trektocht? ‘No way’ dacht ik thuis voor mijn eerste tocht begon. Zodra ik in de bergen aankwam zag ik iedereen om me heen met deze handige dingen en zag ik al snel dat het super fijn is om mee te lopen. Het is een extra steun ter voorkoming van blessures en het verdeelt je energie bij het dalen en stijgen én extra veilig bij een stijle afdaling.
Ga je binnenkort op eerste trektocht? Lees dan onze andere tips voor beginnende hikers hier.