Tips voor een beginnende hiker

door

Als je net begint met hiken, dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Omdat het een flinke uitdaging kan zijn om hier als beginner mee te starten, hebben we een aantal praktisch tips die je eerste ‘hike’ direct een stuk leuker maken. Vooral wanneer je net begint is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je niet alleen weet wat je doet, maar dat je er ook plezier aan beleeft. De kans dat je het dan vaker gaan doen is een stuk groter. Speciaal daarom is het goed om je eerst te verdiepen in wat hiken is en waar je allemaal rekening mee moet houden en dan pas daadwerkelijk te beginnen.

Zorg voor een goede start van de ‘hike’

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent voordat je vertrekt. Een lange wandeling kan vermoeiend zijn, dus zorg ervoor dat je goed hebt geslapen en een uitgebalanceerd ontbijt hebt gehad. Ook als je onderweg moe bent, is het belangrijk om pauzes te nemen, maar ook door te zetten en voldoende te eten en drinken onderweg totdat je veilig bij je bestemming aankomt. Vanaf dat moment heb je waarschijnlijk alle tijd om even lekker uit te rusten.

Draag de juiste schoenen 

Draag comfortabele schoenen. Goede wandelschoenen zijn belangrijk om vervelende pijntjes te voorkomen. Zorg ervoor dat ze stevig zitten en een goede pasvorm hebben, zodat ze niet te los zitten, maar ook zeker niet knellen tijdens het lopen. Het is daarnaast ook aan te raden om meerdere paar schoenen in je garderobe te hebben, zodat je ze kunt afstemmen op de ondergrond waarop je je hike loopt. De één houdt meer van trailrunners, terwijl de ander zware bergschoenen fijn vindt. Test het uit en kies jouw favoriet. Ook belangrijk, loop je schoenen ruim vantevoren thuis in mét wandelsokken. Zo voorkom je blaren en weet je zeker dat ze echt lekker zitten.

Credits: Toomas Tartes – Unsplash

Drink voldoende onderweg

Neem voldoende water mee en drink regelmatig tijdens de wandeling. Het is belangrijk om jezelf goed te hydrateren tijdens de wandeling, dus neem minimaal een liter water mee per persoon. Merk je dat je dorst krijgt, stop dan even om wat water te drinken voordat je weer doorgaat. Zo kun je direct even uitrusten en je lichaam voorzien van het benodigde vocht. Zo ben je er met een aantal minuten weer helemaal klaar voor om verder te gaan met je hike. Is het erg warm of zweet je veel? ORS meenemen of wat elektrolyten kan nooit kwaad.

Zorg voor de juiste gear

Doe voor je begint aan je tocht research over het gebied waar je gaat hiken, en neem altijd voor iedere weerssituatie kleding mee. Denk ook aan een regenjas, regenbroek en bijvoorbeeld een fleece voor de koudere avonduren. Check onze paklijst als je er zeker van wilt zijn dat je niks vergeet.

Laat mensen weten wat je van plan bent

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus laat altijd iemand van het thuisfront weten wat je van plan bent. Handig om ook een wandelapp te gebruiken zodat jij ook op GPS kunt zien waar je bent.

Zorg dat je goed bereikbaar bent

Ga je alleen hiken, dan is het belangrijk dat je een telefoon meeneemt. Omdat het logisch is dat je misschien liever niet je nieuwe iPhone meeneemt, is het aan te raden om een goed hoesje te kopen met glasbescherming zodat je telefoon ook tegen een stootje kan. Gelukkig kunnen nieuwe telefoons wel tegen een spatje water, maar check dit ook voor je weggaat. Zo kun je er een eenvoudig sim only abonnement in doen, zodat je altijd en overal bereikbaar bent. Online je sim only vergelijken is overigens zo geregeld. Zo ben je vaak binnen enkele dagen in het bezit van een simkaart en als je telefoon het toestaat, een e-sim, zodat je helemaal niet hoeft te wachten.

Bouw je wandeluren op

Zoals met iedere sport geldt ook bij hiken: doe het rustig aan en bouw het op. Je wilt niet overbelast zijn op dag twee van je tocht en met veel blessures komen te zitten. Begin bijvoorbeeld met trainen ruim wat weken vantevoren, ook met bepakking.

Conclusie

Zoals je kunt lezen is hiken een best intensieve sport. Het is namelijk niet zomaar een wandeling, maar een wandeling met allerlei obstakels. Niet voor niets is daarom ook het advies om goed schoeisel te dragen, maar ook om jezelf zowel mentaal als fysiek goed voor te bereiden. Wanneer je dit doet, zal geen hike je meer te gek zijn.

TheHike.nlVeiligheid

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel