Credits: stephen-leonardi

De ultieme slaapmat: dit zijn de beste lichtgewicht slaapmatten van 2023 voor jouw trektocht

door

Een slaapmat, misschien niet het meest spannende onderdeel van je hike-kit, maar wel een belangrijke als je een fijne nacht in je tent wilt doorbrengen. Welke het beste voor jou geschikt is zetten we hier op een rij.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lichtgewicht slaapmat?

Bij aanschaf van een slaapmat zijn er eigenlijk 3 belangrijke dingen waar je bij je keuze op moet letten: gewicht, R-waarde en comfort. De lichtste matjes zijn misschien fijn om te dragen in je backpack, maar ben je een moeilijke slapen dan til je liever een iets zwaarder matje mee in ruil voor een goede nachtrust. Voor je alle opties op een rij zet is het ook fijn om te bepalen of je een schuimmat wilt, of een opblaasbare mat. Een opblaasbare mat is veruit comfortabeler, maar ook gevoeliger voor schade. Als er eenmaal een gaatje in zit lig je dus op de grond.

wandelen in de bergen

Zo werkt de R-waarde van een slaapmat

De R-waarde van een slaapmat is een maatstaf voor de isolatiecapaciteit van de mat. Het geeft aan hoe goed de mat warmte vasthoudt en voorkomt dat kou vanuit de ondergrond naar je lichaam wordt overgebracht. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Niet alleen je slaapzak, maar dus ook je slaapmat zorgt ervoor dat jij warm blijft ’s nachts. Bij het kiezen van een slaapmat is het belangrijk om rekening te houden met de verwachte omgevingstemperatuur en je persoonlijke isolatiebehoeften. Voor koude omstandigheden of winterse trektochten wil je mogelijk een slaapmat met een hogere R-waarde kiezen om voldoende isolatie te bieden. Voor warmere omstandigheden of zomerse trektochten is een lagere R-waarde vaak voldoende. Ga je op pad in hooggebergte waar het ’s nachts richting 0 graden kan gaan, dan is een slaapmat van R-waarde 4 à 5 aan te raden.

Wat zijn de beste lichtgewicht slaapmatten van 2023?

Als je de R-waarde, gewicht en het comfort bij elkaar optelt komen we uit bij een paar echte toppers. Het is wel goed om te weten dat deze lijst vooral is bedoelt voor langere trektochten, en dat dit heerlijke slaapmatten zijn als je op gewicht moet letten. Ga je met de auto op vakantie dan kun je ervoor kiezen een zwaardere maar ook comfortabelere variant mee te nemen.

10x de perfecte lichtgewicht slaapmat voor een trektocht

#1 Big Agnes Zoom UL Insulated

Met de Big Agnes Zoom UL Insulated heb je een allemansvriend slaapmat. Het merk heeft de perfecte balans gevonden tussen comfort, gewicht en eigenschappen. Dankzij de dikte en de twee lagen warmtereflecterende folie is deze slaapmat ook nog eens in verschillende seizoenen te gebruiken.

 • R-waarde: 4,3
 • Gewicht: 482 gram
 • Dikte: 9 centimeter

#2 Thermarest Neo-air X-lite NXT

Thermarest is een van de paradepaardjes als het gaat om slaapmatten. Deze Thermarest NeoAir XLite is een ultralichte en zeer compacte slaapmat. Met maar 340 gram in maat regular weegt deze mat ‘bijna niets’, maar ervaar je wel de warmte van een indrukwekkende isolatiewaarde van 4,2. Een absolute winner dus als het gaat om gewicht, R-waarde in verhouding met comfort (7.2 centimeter dikte). Twee nadelen, de mat kraakt heel erg én heeft een prijskaartje. Ben je dus een lichte slaper of slaap je met meerdere mensen in één tent, dan is dit misschien iets om in je overweging mee te nemen.

 • R-waarde: 4,2
 • Gewicht: 326 gram
 • Dikte: 7,2 centimeter

#3 Sea to Summit Ultralight Insulated

De Sea to Summit is een goedkopere optie dan de Thermarest Neoair x-lite, maar ook een heel fijne slaapmat. Met een R-waarde van 3.1 is de mat perfect voor trektochten in de zomer, maar wel iets aan de koude kant voor winterkamperen. Leg er dan een extra schuimmatje onder. Het voordeel is dan wel weer dat de mat absoluut niet kraakt en lichtgewicht is (480 gram). De mat is qua comfort iets dunner (5 cm) dan de Thermarest Neoair, maar alsnog erg prettig om op te slapen.

 • R-waarde: 3,1
 • Gewicht: 480 gram
 • Dikte: 5 centimeter

#4 Exped Ultra 5R M

Op de derde plaats staat wat ons betreft de Exped Ultra 5R slaapmat. Een slaapmat met rechte luchtbanen en net als de Neoair en Sea to Summit een pompzak om hem op te blazen. Met een gewicht van 445 gram is hij zelfs iets lichter dan de Sea to Summit. De isolatiewaarde van 4.8 is ook indrukwekkend en nog hoger dan de Thermarest Neo-air xlite. De reden dat wij hem op nummer drie hebben gezet is het prijskaartje, en het feit dat je er minder lang garantie op hebt bij een lekkage.

 • R-waarde: 4,8
 • Gewicht: 445 gram
 • Dikte: 7 centimeter

#5 Rab IonoSphere 5

Een pareltje onder de moeilijke slapers onder ons, de Rab IonoSphere 5 slaapmat. Met een dikte van 8 centimeter slaap je een stukje comfortabeler dan op de matjes hierboven. Hiervoor til je een gewicht van 550 gram, en houdt deze mat je warm met een R-waarde van 4.8.

 • R-waarde: 4,8
 • Gewicht: 550 gram
 • Dikte: 8 centimeter

#6 NEMO Switchback foammat

Een foammat is een type slaapmat waar je bewust voor moet kiezen, maar welke ook zeker flink wat voordelen heeft. Het is een minder warme en comfortabele optie, maar deze slaapmat kan nooit lek raken en kun je simpelweg aan de buitenkant van je tas bevestigen. Deze mat ligt qua specificaties heel dichtbij de klassieker ‘Thermarest Z Lite Sol foampad’. Beide kun je ook nog kleiner knippen voor nog minder gewicht in je tas. Beide hebben een R-waarde van 2 en wegen rond de 400 gram. Maar omdat de Nemo voor praktisch hetzelfde gewicht nét wat dikker is, geven we hem de vierde plaats.

 • R-waarde: 2
 • Gewicht: 415 gram
 • Dikte: 2,3 centimeter

#7 NEMO Tensor Alpine

Een slaapmat met een flink prijskaartje, maar daarvoor krijg je wel heerlijk comfort. Met deze slaapmat van Nemo krijg je voor 475 gram een r-waarde 4.8 en heeft de mat een dikte van 8 centimeter. Heerlijk slapen dus. De mat kraakt niet dus als je wilt investeren in een heerlijk warme mat, is dit een echte aanrader.

 • R-waarde: 4,8
 • Gewicht: 475 gram
 • Dikte: 8 centimeter

#8 Decathlon Forclaz trekking MT500 Air

Een slaapmat met een zwaarder gewicht en lagere R-waarde als de bovenstaande slaapmatten, maar wel met een goedkope prijs. Daarom heeft hij een waardige vermelding op dit lijstje als budget proof slaapmat voor je trektocht. Met een gewicht van 600 gram, dikte van 5 cm en een R-waarde van 1,5 houdt deze slaapmat je comfortabel en warm op zomer trektochten.

 • R-waarde: 1,5
 • Gewicht: 600 gram
 • Dikte: 5 centimeter

#9 Decathlon Forclaz trekking MT500 Air Insulated

Decathlon heeft ook een trekkingsmatje die wel geïsoleerd is. En daardoor heb je een hogere R-waarde, maar dus ook een iets zwaarder gewicht. Je kan deze slaapmat daardoor in drie seizoenen gebruiken.

 • R-waarde: 3,3
 • Gewicht: 800 gram
 • Dikte: 5 centimeter

#10 Sea to Summit Ether Light XT Insulated

Een slaapmat met een zwaarder gewicht en een hoger prijskaartje, maar wel eentje waar je heerlijk op zult slapen. Met een dikte van 10 centimeter en een R-waarde van 3.2 houdt deze mat je in ieder geval erg comfortabel. De mat weegt maar 470 gram, dus voor de dikte erg lichtgewicht.

 • R-waarde: 3,3
 • Gewicht: 470 gram
 • Dikte: 10 centimeter
Slaapmat hiken
Emerson Ward – Unsplash
GearKeuzehulpenTheHike.nlToplijstenTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.