Rondom de Sint Jan is de mooiste wandelroute in en rondom Den Bosch

door

Onze ouwe Sint Jan, ja die kan er wat van. Een van de mooiste kathedralen van Nederland staat in Den Bosch en heet voluit de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist. Sinds 1220 is dit rijksmonument dé eyecatcher van de Brabantse hoofdstad en daarom een absoluut bezoekje waard. Maar naast een imposante kerk, is rondom de Sint Jan ook een zeer flinke wandeltocht. Je maakt via deze 127 kilometer lange wandeling kennis met ‘s-Hertogenbosch en omstreken.

De Sint Janskathedraal
Foto: Jasper Loeffen

De rondom de Sint Jan wandeling

Het regionale wandelpad rondom de Sint Jan (RSJ) is er een die niet per se moeilijk is, maar wel relatief lang. Met 127 kilometer loop je deze wandeling dus in etappes. De RSJ wandelroute is opgedeeld in twaalf etappes, maar uiteraard kan je de wandelroute ook in minder etappes voltooien. Het nadeel is wel dat je in twaalf etappes pas rond bent, dus loop je ze stuk voor stuk, dan heb je wel (openbaar) vervoer of een wandeling terug nodig.

Roodblauwe markering

Mocht je jezelf als Bosschenaar afvragen waar de roodblauwe markering voor staat, dan heb je nu het antwoord: Het Rondom de Sint Jan regionale wandelpad. Vanzelfsprekend begint en eindigt de wandelroute bij de Sint Janskathedraal. Naast de Bossche binnenstad loop je langs de Maas, Kasteel Heeswijk, door de Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Loonse en Drunense Duinen, IJzeren man, Vughtse Heide en het Bossche Broek.

Rondom de Sint Jan Bossche Broek
Foto: Jasper Loeffen

Rondom de Sint Jan wandelroute

Los van de roodblauwe markeringen is de route niet heel eenvoudig meer te navigeren. Gelukkig hebben we de GPX route volledig in Komoot gezet en kan je die via onderstaande map eenvoudig inzien. Zo kan je goed navigeren hoe je de route bewandeld, maar ook waar je de etappes op kan knippen. De liefhebbers kunnen er uiteraard ook voor kiezen om elke etappe als rondwandeling te doen, zo kom je altijd uit bij hetzelfde punt en heb je twaalf (of minder) mooie wandeldagen.

Overnachten langs de wandelroute

De RSJ heeft geen officiële overnachtingsplekken. Maar aangezien je deels door de stad en natuurparken loopt, zijn er tal van mogelijkheden om langs – of net iets van – de route te overnachten.

Rondom de Sint Jan Den Bosch Bossche Broek

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.