Het Pieterpad, de nummer 1 LAW van Nederland

door

Nederland kent 20 Langeafstandwandelingen (LAW). Dit zijn trails die bestaan uit meer dan 100 kilometer aan aaneengesloten wandelpaden. Niet de langste, maar wel de bekendste LAW van Nederland is het Pieterpad. Deze route start helemaal in het Noorden van ons land, bij Pieterburen in Groningen. Het einde vind je in het zuidelijkste puntje van ons land, op de Sint-Pietersberg in Limburg. In totaal leg je maar liefst 498km af, verdeeld over 26 etappes. Die etappes variëren vervolgens van 12 tot 24 kilometer per keer. Je begint en eindigt steeds in een stad of een dorp. Hierdoor is het Pieterpad ideaal bereikbaar en goed op te delen in meerdere avonturen.

Pieterpad-Nederland

Het Pieterpad in delen afleggen

Bijna vijfhonderd kilometer wandelen, dat is niet niks. Helemaal als je het in aaneengesloten dagen wilt lopen. Er zijn maar weinig mensen die voor die aanpak gaan. Wat de meesten doen, is er een meermaandenplan of zelfs een meerjarenplan van maken. Dan ga je regelmatig een weekend op pad. Iedere keer kies je een nieuw startpunt op de route, een goede overnachting bij een van de vele leuke overnachtingsplekken en aan het einde van het weekend ga je met de trein weer terug naar huis of naar je auto op het beginpunt.

Divers Nederland

Doordat het Pieterpad heel Nederland van noord naar zuid doorkruist, kun je tijdens het wandelen genieten van de diversiteit aan landschappen dat ons land te bieden heeft. Je begint in de Groninger klei, loopt vervolgens over de zandgronden in Drenthe, om vervolgens de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek te doorkruisen. Uiteindelijk kom je dan uit in het Montferland, om tot slot te genieten van het afwisselende Limburgse landschap. Daarbij geniet je niet alleen van een grote variatie in natuur. Ook het type huizen verandert, de samenstelling van de dorpen, het karakter van de mensen, de plotselinge hoogteverschillen en de vele andere gezichten die Nederland rijk is.

Pieterpad-Nederland

Goed geregeld

Het hele Pieterpad is duidelijk gemarkeerd met rood-witte strepen. Die vind je op verkeersborden, lantaarnpalen, tegen bomen en op hekken. Zie je een rood-wit kruis, dan moet je daar juist niet in. Het kruis geeft aan dat je de verkeerde weg in loopt. Kijk goed om je heen. Grote kans dat je ergens in de buurt de juiste tekens ziet om te volgen. Wij raden je aan om de boekjes te kopen waarin de complete routebeschrijving van het Pieterpad staat uitgeschreven. Hierin vind je meteen interessante achtergrondverhalen en praktische info over bijvoorbeeld overnachtingen en openbaar vervoer. Natuurlijk kan het zijn dat er na de druk van het boekje zaken zijn gewijzigd. Check daarom altijd even online wat de laatste updates zijn.

We want more

Heb je het Pieterpad uitgespeeld, maar heb je nog lang geen genoeg van langeafstandswandelen? Vanaf de Sint-Pietersberg kun je gewoon nog een eindje doorlopen. Daar sluit het Nederlandse Pieterpad namelijk verder aan op de GR5, een Europese langeafstandwandeling. Je loopt dan door de Ardennen, naar de Franse Alpen, om te eindigen in Nice.

Nederland
EuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.