De GR5 in Luxemburg: een schitterende wandeltocht

door

Op slechts een paar uur rijden van Nederland vind je een compleet ander landschap. Een landschap van heuvels en dalen, rivieren, beekjes en rotsen. Ik heb het hier over Luxemburg. Het land waar onder andere de GR5 doorheen loopt. De GR5 is een langeafstandswandeling die begint in Hoek van Holland en eindigt in Nice. Deze zomer liep ik een etappe van de GR5, in Luxemburg. Ik neem je mee op dat avontuur.

GR5-in-Luxemburg

Een week op de GR5

Met de tas op onze rug loop ik in 6 wandeldagen van Camping Kohnenhof naar Echternach. In totaal ongeveer 75 kilometer. Ik loop van camping naar camping en laat me leiden door het boekje van De Wandelende Cartograaf. Hieronder een kort overzichtje van de wandeldagen:

Dag 1 Kohnenhof – Camping Du Barrage +- 14 km

De dag begint direct met een steil klimmetje. Een goede manier om erin te komen, en te beseffen dat je niet in Nederland bent. Tijdens de eerste etappe word je getrakteerd op mooie vergezichten over de Our vallei.

Dag 2 Du Barrage – Leemkaul +- 14 km

Vandaag wordt er meer geklommen dan gisteren. Karrenpaden en asfaltweggetjes wisselen elkaar af. Hoogtepunt van de dag is het mooie uitzicht op kasteel Vianden.

Dag 3 Leemkaul – Bleesbruck +- 12 km

Vandaag een korte etappe gepland. Helaas wel één keer fout gelopen. Terug lopen is nooit leuk dus hou je ogen open voor de gele stip! Daarnaast was dit een stuk met redelijk veel asfalt, maar gelukkig geen drukke wegen.

Dag 4 Bleesbruck – Beaufort +- 15 km

De asfalt dag van gisteren wordt vandaag meer dan goed gemaakt met veel bospaden. Redelijk veel op gelijke hoogte en lekker beschut uit de zon.

Dag 5 Beaufort – Berdorf +- 11 km

Dit is een absolute toproute. De GR5 sluit hier deels aan op de Mullerthal Trail en leidt je langs fantastische rotswanden.

Dag 6 Berdorf – Echternach +- 8 km

Een mooie uitloopdag. Na een lekkere wandeling verschijnt ineens de Basiliek van Echternach in beeld.

GR5-in-Luxemburg kasteel

Luxemburgse heuvels, bossen, en dieren

De eerste etappes doen wat meer denken aan de Belgische Ardennen. Het pad blijft in de buurt van de rivier de Our en gaat op en neer. Hier en daar kom je flink steile klimmetjes tegen, maar de uitzichten zijn de moeite waard. De GR5 loopt hier wisselend over rustige asfaltweggetjes, karrenpaden en bospaden. Ondanks dat de asfaltweggetjes makkelijk lopen, zijn het toch de bospaden waar je het voor doet. Zo loop je onder andere door schitterende beukenbossen. Naast het mooie vogelgezang en het tikken van een specht kom je hier met geluk ook andere dieren tegen. Wij kwamen onderweg een aantal vossen, een slang en zelfs een das tegen.

Wandelen door Luxemburgs ‘Klein Zwitserland’

Vanaf Beaufort loop je via de GR5 door het gedeelte van Luxemburg dat bekend staat als ‘Klein Zwitserland’. De GR5 volgt hier deels de Mullerthal trail, door de Gorges du Loup, en wordt dan ook snel avontuurlijker. Je loopt langs een riviertje dat duidelijk zijn sporen heeft nagelaten in de grote rotswanden die je aan beide kanten omringen. De route loopt langs vele grotten en doorgangen. Vergeet niet om je tas eens af te gooien en de trappetjes en gangetjes (waar aangegeven) te verkennen.

Avontuur dicht bij huis

Al met al is de GR5 door Luxemburg absoluut een aanrader. Met name de stukken door ‘Klein Zwitserland’ zijn indrukwekkend. Een compleet ander landschap dichtbij huis. Daarnaast wordt er in Luxemburg een mooie mengeling van Duits en Frans gesproken, wat af en toe leidt tot verwarrende situaties die des te meer bijdragen aan het vakantie/buitenland gevoel.

Tip voor de (beginnende) wandelaar:
Accepteer dat wandelen de langzaamste manier van verplaatsen is, laat het idee van afstand willen afleggen los en neem de tijd om te genieten van je tocht.

Even voorstellen:

Mijn naam is Gerjan, en samen met mijn pa loop ik in de komende jaren in etappes de GR5. Naast wandelen en kamperen, ben ik ook geïnteresseerd in outdoor materialen en duurzaamheid.

GR5-in-Luxemburg Schlucht GR5-in-Luxemburg view GR5-in-Luxemburg Klein Zwitserland

EuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.