De Mullerthal Trail is de mooiste hike van Luxemburg

door

Een smalle opening in de rotswand aan onze linkerhand vraagt om verkenning. We wijken van ons pad af en klauteren omhoog naar de donkere spleet in de rotsen. Al snel laten we het daglicht achter ons om onze weg bij lamplicht te vervolgen. De grot is dieper dan verwacht. We kruipen op onze knieën onder overhangende wanden en klimmen over schots en scheve rotsblokken om uit te komen in een kleine ruimte waar het pad doodloopt. Daar zetten we de lampen uit. De duisternis is volkomen, de aanwezigheid van de massieve stenen muren is voelbaar, de gedempte stilte is indrukwekkend. We kunnen het hart van Klein-Zwitserland haast horen kloppen, het gebied waardoorheen we over de Mullerthal Trail trekken. De mooiste streek van Luxemburg, gelegen op nog geen twee uur rijden van Maastricht.

Mullerthal Trail lopen is een fantastische ervaring

188 km wandelpad verdeeld over zeven routes, dat is de Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is een pareltje onder de wandelpaden in Luxemburg. De route is onderverdeeld in drie grotere routes. Deze routes zijn alle drie te verlengen met vier extra routes. De drie hoofdroutes zijn samen goed voor 112 kilometer wandelen: route 1 is 36 kilometer, route 2 en 3 zijn allebei 38 kilometer. Echternach is het meest logische uitgangspunt voor route 1 en 2. Het meer van Echternach, de mooie basiliek, de oude abdij en de historische binnenstad met de vele terrassen, vormen een uitnodigend geheel voor wie natuurervaring wil afwisselen met wat Luxemburgse cultuur. Mullerthal, het dorp waarnaar de Mullerthal Trail is vernoemd, is het beste uitgangspunt voor route 3.

Klein-Zwitserland, een welverdiende naam

Bergen met besneeuwde toppen zul je er niet vinden, maar de redenen waarom de regio, waar de Mullerthal Trail doorheen loopt, Klein-Zwitserland wordt genoemd, zijn niet ver te zoeken. Je vindt er machtige rotsformaties in de meest uiteenlopende vormen. De Gorges du Loup bijvoorbeeld, een prachtige kloof. Of de Perekop, een grote beklimbare rots langs de Aesbach waarlangs ook vreemde kamers in de rotsen te vinden zijn, restanten uit de tijden waarin men hier nog molenstenen won. 

Maar verder dan dat draagt het pad. Door een streek vol zwervende rotsblokken en rijzige muren waarlangs en waartussen de Mullerthal Trail meandert. Over kloofpaden tussen rotsmuren. Langs grotten. Via stille boskamers gedomineerd door eenzame woudreuzen. Stenen trappen op, de hoogtes in naar vergezichten over beboste dalen en rotswanden in verderop gelegen heuvels: een feest voor wie graag door de natuur dwaalt.

Goed gemarkeerd en verzorgd

De Mullerthal Trail is een zeer goed verzorgd wandelpad. De kans dat je verdwaalt is nihil door de uitstekende markering. Daarbij zijn de moeilijker begaanbare delen van de trail toegankelijk gemaakt door middel van bruggen, vlonders en trappen. Hierdoor is het pad op nagenoeg alle plaatsen voor jong en oud begaanbaar. De trail loopt hoofdzakelijk door de natuur, maar doet geregeld kleinere stadjes en dorpen aan waar goede eetgelegenheden en andere voorzieningen zijn te vinden. Het is dus niet nodig om met al te veel eten, water en andere voorzieningen op pad te gaan. 

Officiële kaarten

Het is handig als je de officiële wandelkaart van de Müllerthal regio aanschaft. Daar staat de route duidelijk in gemarkeerd, net als de secundaire wandelroutes. Ook wordt duidelijk aangegeven wat de conditie van de paden is, en zijn hoogteverschillen duidelijk ingetekend. Deze officiële kaart is te koop bij alle gelegenheden waar je kunt overnachten, dus ook de Müllerthal Trail Campings. Een gids met extra informatie is niet gebruikelijk in Luxemburg. Maar er is wel een goede gids van de Müllerthal Trail van de Duitse uitgever Conrad Stein Verlag. Die is handig voor onderweg vanwege het pocketformaat en bevat veel praktische informatie.

Een stapje extra op de Mullerthal Trail

Naar gelang je wandelbehoefte, kun je de drie grotere routes van de Mullerthal Trail verlengen met de zogeheten ‘Extra Tours’. Route 3 kun je verlengen met extra tour A van 22 kilometer, B van 13 kilometer en D van 31,5 kilometer. Route 2 is te verlengen met extra tour C van 9 kilometer. Alle vier de extra tours zijn zeer de moeite waard qua natuurschoon. Kortom: je raakt niet snel uitgewandeld op de Mullerthal Trail. 

Meerdaagse tochten zijn gemakkelijk te plannen

Het is belangrijk op te merken dat de Mullerthal Trail zich uitstrekt over een netwerk van paden en niet één enkele rechte route is. Hierdoor kun je ervoor kiezen om een kortere wandeling te maken of meerdere lussen met elkaar te combineren voor een langere trektocht. De lengte van de grote routes maakt ze zeer geschikt voor meerdaagse tochten met overnachtingen ertussen.

Overnachten – waar slapen langs de Mullerthal Trail?

In de dorpen en stadjes aan de Mullerthal Trail zijn talloze mogelijkheden voor overnachting te vinden. In een gerieflijke kleine blokhut bijvoorbeeld, met een kleine buitenkeuken bij een kampvuurplaats op een van de vele campings langs de route. Let op: de Mullerthal trail is minder geschikt voor mensen met wildkampeer-plannen.

Wil je zeker weten dat je goed zit qua overnachting? Er zijn speciale Mullerthal trail partner hotels. Deze accommodaties zijn helemaal ingericht op wandelaars. Zo kun je er bijvoorbeeld een lunchpakket regelen, bieden ze vaak bagagevervoer en ophaal- en wegbrengservice aan. Enkele voorbeelden zijn het Bon Repos hotel in Scheidgen, hotel Au Vieux Moulin in Echternach, hotel Brimer in Grundhof en hotel Gruber in Steinheim.

Vind je het lastig om alle informatie aan elkaar te knopen, de routes uit te stippelen en de juiste overnachtingsplekken te vinden? Je kunt je volledig laten ontzorgen door Bookatrekking. Hoef jij alleen nog maar te wandelen en te genieten.

Zo kom je bij de Mullerthal Trail

Het openbaar vervoer in Luxemburg – zowel bussen als treinen – is gratis, punctueel en voorzien van een praktische reisplanner. Dit maakt dat je na een meerdaagse hike met gemak kunt terugkeren naar de plaats waar je je auto hebt neergezet. Je kunt natuurlijk ook al vanuit Nederland met de trein naar Luxemburg reizen. Maar, ondanks dat de trein een duurzamere keuze is, is de auto wel een stuk effectiever en sneller. Wil je er toch voor gaan, dan kun je het beste naar Luxemburg-stad reizen. Vanaf daar kun je bus 201, 211 of 212 naar Echternach nemen. Wat je ook nog kunt doen, is op het station in Luxemburg-stad een auto huren om tot aan de trail te raken.

Meest gestelde vragen over de Mullerthal Trail

Hoe lang is de Mullerthal Trail?

De drie Mullerthal Trail hoofdroutes zijn goed voor 112 kilometer aan trails. Route 1 is 36 kilometer, route 2 en 3 zijn allebei 38 kilometer. Maar je kan ze allemaal verlengen en dan heb je een totaal van 188 kilometer aan trails.

Mogen er honden mee op de Mullerthal Trail?

Honden zijn toegestaan op de gehele Mullerthal trail en in de gehele Mullerthal regio. Ze moeten wel aan de lijn. Ben je op zoek naar huisdiervriendelijke overnachtingen in de omgeving? Hier vind je alle huisdiervriendelijke hotels in de omgeving.

Meer Luxemburg

Enthousiast over Luxemburg? Dan hebben we nog veel meer goede tips voor je:

EuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

6 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.