De Mullerthal Trail is de mooiste hike van Luxemburg

door

Een smalle opening in de rotswand aan onze linkerhand vraagt om verkenning. We wijken van ons pad af en klauteren omhoog naar de donkere spleet in de rotsen. Al snel laten we het daglicht achter ons om onze weg bij lamplicht te vervolgen. De grot is dieper dan verwacht. We kruipen op onze knieën onder overhangende wanden en klimmen over schots en scheve rotsblokken om uit te komen in een kleine ruimte waar het pad doodloopt. Daar zetten we de lampen uit. De duisternis is volkomen, de aanwezigheid van de massieve stenen muren is voelbaar, de gedempte stilte is indrukwekkend. We kunnen het hart van Klein-Zwitserland haast horen kloppen, het gebied waardoorheen we over de Mullerthal Trail trekken. De mooiste streek van Luxemburg, gelegen op nog geen twee uur rijden van Maastricht.

Mullerthal Trail lopen is een fantastische ervaring

188 km wandelpad verdeeld over zeven routes, dat is de Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is een pareltje onder de wandelpaden in Luxemburg. De route is onderverdeeld in drie grotere routes. Deze routes zijn alle drie te verlengen met vier extra routes. De drie hoofdroutes zijn samen goed voor 112 kilometer wandelen: route 1 is 36 kilometer, route 2 en 3 zijn allebei 38 kilometer. Echternach is het meest logische uitgangspunt voor route 1 en 2. Het meer van Echternach, de mooie basiliek, de oude abdij en de historische binnenstad met de vele terrassen, vormen een uitnodigend geheel voor wie natuurervaring wil afwisselen met wat Luxemburgse cultuur. Mullerthal, het dorp waarnaar de Mullerthal Trail is vernoemd, is het beste uitgangspunt voor route 3.

Een stapje extra op de Mullerthal Trail

Naar gelang je wandelbehoefte, kun je de drie grotere routes van de Mullerthal Trail verlengen met de zogeheten ‘Extra Tours’. Route 3 kun je verlengen met extra tour A van 22 kilometer, B van 13 kilometer en D van 31,5 kilometer. Route 2 is te verlengen met extra tour C van 9 kilometer. Alle vier de extra tours zijn zeer de moeite waard qua natuurschoon. Kortom: je raakt niet snel uitgewandeld op de Mullerthal Trail. 

Meerdaagse tochten zijn gemakkelijk te plannen

De lengte van de grote routes maakt ze zeer geschikt voor meerdaagse tochten met overnachtingen ertussen. We adviseren je om je voor meerdaagse tochten te oriënteren op de lokale gastvrijheid. Met de juiste wil en vaardigheid zul je altijd wel een plek vinden, maar de Mullerthal trail is minder geschikt voor mensen met wildkampeer-plannen.

In de dorpen en stadjes aan de Mullerthal Trail zijn talloze mogelijkheden voor overnachting te vinden. In een gerieflijke kleine blokhut bijvoorbeeld, met een kleine buitenkeuken bij een kampvuurplaats op een van de vele campings langs de route

Het openbaar vervoer in Luxemburg – zowel bussen als treinen – is gratis, punctueel en voorzien van een praktische reisplanner. Dit maakt dat je na een meerdaagse hike met gemak kunt terugkeren naar de plaats waar je je auto hebt neergezet. 

Luxemburgse zorgen

De Mullerthal Trail is een zeer goed verzorgd wandelpad. De kans dat je verdwaalt is nihil door de uitstekende markering. Daarbij zijn de moeilijker begaanbare delen van de trail toegankelijk gemaakt door middel van bruggen, vlonders en trappen. Hierdoor is het pad op nagenoeg alle plaatsen voor jong en oud begaanbaar. De trail loopt hoofdzakelijk door de natuur, maar doet geregeld kleinere stadjes en dorpen aan waar goede eetgelegenheden en andere voorzieningen zijn te vinden. Het is dus niet nodig om met al te veel eten, water en andere voorzieningen op pad te gaan. 

Officiële kaarten

Het is handig als je de officiële wandelkaart van de Müllerthal regio aanschaft. Daar staat de route duidelijk in gemarkeerd, net als de secundaire wandelroutes. Ook wordt duidelijk aangegeven wat de conditie van de paden is, en zijn hoogteverschillen duidelijk ingetekend. Deze officiële kaart is te koop bij alle gelegenheden waar je kunt overnachten, dus ook de Müllerthal Trail Campings. Een gids met extra informatie is niet gebruikelijk in Luxemburg. Maar er is wel een goede gids van de Müllerthal Trail van de Duitse uitgever Conrad Stein Verlag. Die is handig voor onderweg vanwege het pocketformaat en bevat veel praktische informatie.

Klein-Zwitserland, een welverdiende naam

Bergen met besneeuwde toppen zul je er niet vinden, maar de redenen waarom de regio waardoorheen de Mullerthal Trail loopt, Klein-Zwitserland wordt genoemd, zijn niet ver te zoeken. Je vindt er machtige rotsformaties in de meest uiteenlopende vormen. De Gorges du Loup bijvoorbeeld, een prachtige kloof. Of de Perekop, een grote beklimbare rots langs de Aesbach waarlangs ook vreemde kamers in de rotsen te vinden zijn, restanten uit de tijden waarin men hier nog molenstenen won. 

Maar verder dan dat draagt het pad. Door een streek vol zwervende rotsblokken en rijzige muren waarlangs en waartussen de Mullerthal Trail meandert. Over kloofpaden tussen rotsmuren. Langs grotten. Via stille boskamers gedomineerd door eenzame woudreuzen. Stenen trappen op, de hoogtes in naar vergezichten over beboste dalen en rotswanden in verderop gelegen heuvels: een feest voor wie graag door de natuur dwaalt.

Meer Luxemburg

Enthousiast over Luxemburg? Dan hebben we nog veel meer goede tips voor je:

EuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.