Dit zijn de mooiste hikes van Luxemburg

door

Het Groothertogdom Luxemburg is de perfecte bestemming voor wandelingen die niet al te ver weg zijn, maar wel een totaal ander landschap hebben. De wow-factor is groot in Luxemburg. Na het tonen van de meest epische foto’s van wandelingen door Luxemburg zegt iedereen gegarandeerd: wauw, is dit gewoon in Luxemburg?! Het relatief kleine land wordt vaak onderschat en gezien als de plek waar je even goedkoop kan tanken. En dat is zonde. Daarom laten we je de mooiste wandelingen van Luxemburg zien, waardoor jij Luxemburg absoluut op jouw must-visit lijst gaat zetten.

De mooiste wandelingen van Luxemburg

Luxemburg past ongeveer 16 keer in Nederland, waardoor je binnen no-time van de ene kant van het land naar de andere kant bent. Op sommige plekken is Luxemburg maar 10 kilometer breed, waardoor er diverse wandelingen zijn die van de west- naar de oost-grens lopen. Toch is het landschap in Luxemburg érg divers. Zo divers zelfs, dat je binnen een paar kilometer het idee hebt dat je totaal ergens anders bent. En met namen zoals Klein-Zwitserland en de Ardennen, moet jouw hike- of mountainbike-hart wel sneller gaan kloppen. Plan dus snel een lang weekend of een weekje weg en ontdek Luxemburg door middel van de mooiste wandelingen.

Mullerthal Trail

We beginnen met de Hertog onder de wandelingen in Luxemburg. De Mullerthal Trail ligt in het Luxemburgse Klein-Zwitserland en geeft je werkelijk een totaal ander landschap dan je gewend bent. Op steenworp afstand van Nederland ligt deze fantastische trail die je meeneemt door de mooiste kloven – waaronder Gorges du Loup – en rotspartijen. De 112 kilometer lange Mullerthal Trail is onderverdeeld in drie rondwandelingen, maar je kan de tochten ook eenvoudig opbreken. Zo hoef je niet per se een rondwandeling te maken, maar kan je super eenvoudig terug met het openbaar vervoer. Of je blijft natuurlijk elke nacht ergens ander slapen.

Lee Trail

Op een ruim uur rijden vanuit Maastricht kom je aan bij de Lee Trail. De driedaagse Lee Trail laat je met 53 kilometer kennis maken met de Luxemburgse Ardennen. Enige ervaring is wel vereist, want het is niet een van de makkelijkste wandelingen van Luxemburg. In drie dagen tijd leg je ruim 2000 hoogtemeters af en is dus een mooie uitdaging. Zorg dan ook zeker voor goede kleding en wandelschoenen en niets kan je meer stoppen.

Lee Trail Header

Escapardenne Trail

Mocht de Lee Trail een peulenschilletje voor je zijn, dan kan je hem iets verlengen door de Eislek Trail af te lopen. De Lee Trail en Eislek trail vormen samen een 159 kilometer lange Escapardenne Trail. En dat is niet zomaar een wandeling in Luxemburg, maar deze trail is net zoals de Mullerthal Trail uitgroepen tot ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’.

Ahn aan de Moezel

Voor een totaal ander landschap, kan je naar de Luxemburgs-Duitse grens gaan om de Moezel te ontdekken. Bij wijnliefhebbers gaat er dan waarschijnlijk meteen een belletje rinkelen, want de Moezel is inderdaad een wijngebied. De Moezel is het grootste wijngebied dat zo dichtbij Nederland ligt. En dat nodigt uit voor prachtige hikes door de wijngaarden, uiteraard mét proeverijen. Een van de mooiste wandelingen door de Moezel in Luxemburg is de Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg Ahn. Deze ‘droomlus’ geeft je in ruim 9 kilometer een absoluut fantastische wandel- en wijnbeleving.

De Moezel in Luxemburg

Biodiversum en Haff Réimech

Het vogelwalhalla van Luxemburg nodigt zeer uit voor diverse wandelingen. Rondom het Biodiversum en Haff Réimech zijn er diverse trails en uitkijkpunten over het gebied. Dit gebied staat bekend om de grote populatie vogels, vissen en overige flora en fauna. De wandeling is niet echt pittig, maar wel heel ontspannen. Neem daarom ook zeker een picknickkleed mee en geniet er op een heerlijke zonnige dag.

Mooiste wandelingen van Luxemburg Haff Réimech

Ellergronn

In het uiterste zuiden van Luxemburg vind je weer totaal andere wandelingen dan in de rest van het land. Onder de rook van Esch-sur-Alzette – de tweede stad van Luxemburg – ligt een prachtig en zeer uitgestrekt natuurreservaat genaamd Ellergronn. Combineer een citytrip met een paar fantastische wandelingen door het voormalige ijzererts mijngebied. De grootste verrassing komt met name door het rode gesteente dat je niet zomaar overal tegenkomt.

Mooiste wandelingen Luxemburg Ellergronn

Alles over wandelingen in Luxemburg

Naast deze top wandelingen in Luxemburg, zijn er natuurlijk tal van andere trails te vinden. Check ze allemaal op de website van Visit Luxembourg. Hike je liever zonder – of met minimale – bagage? Dan kan je gebruik maken van de Move we carry bagageservice door heel Luxemburg.

ArdennenEuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlToplijstenWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.