Ontdek een andere kant van Luxemburg in Ellergronn

door
Bij hiken in Luxemburg denk je wellicht aan Klein Zwitserland en de Mullerthal Trail. Echte aanraders! Toch is er in Luxemburg nog veel meer moois te ontdekken. Onder de rook van Esch-sur-Alzette – de tweede stad van Luxemburg – ligt het natuurreservaat Ellergronn. Een gebied dat tot enkele decennia geleden nog volop werd gebruikt voor ijzererts mijnbouw, is nu compleet veranderd in een rustig natuurreservaat. En een bijzondere, want dankzij de ijzererts in de grond, zijn de stenen er rood. Iets wat je niet snel tegen het lijf loopt.

Natuurreservaat Ellergronn

Sommige landschappen veranderen drastisch in de loop der jaren. Het Luxemburgse Ellergronn is er daar één van. Waar het gebied jaren geleden nog volop werd gebruikt voor het winnen van ijzererts, is het nu een natuurgebied waar heel de regio naartoe trekt om te genieten van de prachtige natuur. Sinds de sluiting van de mijnen is namelijk besloten om het gebied terug te geven aan de natuur en is het onderdeel van de Europese Natura 2000.

Ellergronn Luxemburg

De toegangspoorten naar Ellergronn

Er zijn verschillende manieren om bij Ellergronn te komen en er te beginnen aan een hike. Een optie is om met de auto naar het bezoekerscentrum of een van de andere parkeerplaatsen te rijden en jouw hike te beginnen. Mocht je overnachten in Esch-sur-Alzette, dan loop je super eenvoudig naar Ellergronn. Je steekt het station over en komt eerst in een fantastisch stadspark. Een stadspark dat bruist en tijdens een heerlijke avond veel locals trekt voor een picknick, wandeling, sport of gewoon een lekker bankje.

Didactic trail Natura 2000 Ellergronn

Het natuurreservaat Ellergronn kent verschillende didactic trails. Alle trails zijn super goed aangegeven, waardoor je absoluut niet kan verdwalen. Er is onderscheid gemaakt tussen de groene route (5 kilometer), blauwe route (4,5 kilometer) en oranje route (2,5 kilometer). Dan is er ook nog een lichtgroene route die alles aan elkaar lust en je dus ruim 12 kilometer aan wandelplezier geeft. De absolute aanrader is om voor de lichtgroene route te gaan en je in een kleine drie uur onder te dompelen in dit unieke landschap.

Wisselende landschappen

De drie wandelroutes zijn op thema van elkaar verschillend. Zo is de groene route meer in het thema van bossen, terwijl de oranje route veel meer op de paden van de mijnwerkers zit. En juist dat maakt een wandeling er erg divers. Het ene moment loop je door een oud bos heen, terwijl het volgende moment je op een uitkijkpunt staat en de regio in kijkt. En van bos naar water en rode ijzererts kleurige trails. De inwoners van Esch-sur-Alzette zullen zich gezegend voelen met zo’n fantastisch natuurgebied om de hoek.

Alles uit jouw vakantie naar de Moezel regio in Luxemburg halen? Check dan alle ins-en-outs op de website van Visit Luxembourg.

DagtochtEuropaLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.