Hike door de prachtige wijngaarden van de Luxemburgse Moezel

door

Op ongeveer 3,5 uur rijden vanuit Utrecht vind je een waar wijnwalhalla. Daar waar de Moezel van de Maas gescheiden werd, is de Moezel nu een epicentrum van prachtige wijnen. En het mooie is dat je door de wijngaarden fantastische hikes kan maken en vervolgens de wijnen uiteraard kan proeven. Wij vertrokken naar het Luxemburgse plaatsje Ahn om daar de Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg Ahn te hiken.

De Moezel in Luxemburg

De Moezel scheidt grotendeels Duitsland en Luxemburg van elkaar en staat bekend als een van de mooiste én lekkerste valleien van Luxemburg. Niet gek ook, want het gebied staat vol met leuke hotels, dorpjes, de rivier zelf en heel veel wijnhuizen. En de wijnhuizen maken gretig gebruik van de zeer steile hellingen waar wijngaarden op zijn aangelegd. De avontuurlijke hiker is natuurlijk in zijn natuurlijke habitat, met als grote bonus dat het culinaire hart ook opgehaald kan worden.

Wijn en fruit in de Moezel

Dankzij het gematigde zeeklimaat is het in de Moezel altijd net iets warmer dan in Luxemburg of Duitsland. In de wijngaarden is het gemiddeld zelfs 5 graden warmer, dan elders in het land. Dat maakt het perfect voor een vakantie, weekendje weg of voor de locals juist het verbouwen van wijn. Naast de diverse wijngaarden, staat de Moezel in Luxemburg ook bekend om de fruitgaarden. Even een lekker appeltje of sapje voor onderweg is zo gevonden. En de Luxemburgers maken naast wijn ook schnaps, dus jouw after-hike drankjes zijn dik in orde.

Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg Ahn

Traumschleifen zijn in Duitsland en Luxemburg erg bekend onder de wandelaars. De vrije vertaling van ‘droomlus’ klinkt dan ook alsof het een fantastische rondwandeling moet zijn. En bij de Traumschleife Wein- und Naturpfad Palmberg Ahn is dat meer dan het geval. Het tot Treumschleife uitgeroepen wandelpad start en eindigt in het Luxemburgse wijndorpje Ahn en neemt je diep de wijngaarden in.

De Moezel in Luxemburg

Wandelend door de wijngaarden

Het ongeveer 9 kilometer lange pad kent ongeveer 250 hoogtemeters. Het is niet echt een zware wandeling, maar wel een hele mooie. Je begint in het plaatsje Ahn, dat in het dal ligt. Gaandeweg klim je tussen de wijnranken naar de hoogste punten, waar je prachtige vergezichten hebt. Langs de kalksteenrotsen leidt de droomlus je door de mooiste wijngaard van de Moezel. Maar nadat je de wijngaarden hebt uitgespeeld, word je extra getrakteerd door het natuurgebied de Palmberg. Dit natuurgebied staat bekend om de orchideeën en geeft je in no-time een hele andere ervaring. Van wijnranken, naar groene bossen en orchideeën om vervolgens lekker af te sluiten bij de lokale wijnboer om een proeverij te doen. Het leven als een hertog in Luxemburg is goed.

Alles uit jouw vakantie naar de Moezel regio in Luxemburg halen? Check dan alle ins-en-outs op de website van Visit Luxembourg. Meer hiken in Luxemburg? Check dan vooral eens de Mullerthal Trail en onze andere aanraders.
DagtochtEuropaLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.