De Escapardenne Trail is een van de mooiste hikes van Luxemburg

door

De beste trails van Europa verwacht je misschien niet op steenworp afstand van Nederland. Toch vind je op enkele uren rijden van Nederland twee van de ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’ aaneengesloten achter elkaar. De Lee Trail en de Eislek Trail vormen samen de Escapardenne Trail. Een tocht van in totaal 159 kilometer. We gingen naar Luxemburg om het met eigen ogen te ervaren.

Escapardenne Trail Bos

Escapardenne Trail

De 159 kilometer lange Escapardenne Trail is opgedeeld in de relatief korte Lee Trail. Deze trail is 53 kilometer en loop je in drie dagen. De overige 106 kilometer maken onderdeel uit van de Eislek Trail. Bij De Lee Trail blijf je alleen in Luxemburg, terwijl de Eislek Trail je naar België brengt.

Praktisch

Benieuwd naar het eerste deel van de Escapardenne Trail, lees dan onze driedaagse tocht over de Lee Trail. De Escapardenne Trail is goed voor een hike van 159 kilometer en ruim 5000 cumulatieve hoogtemeters. In totaal zijn er acht etappes om de gehele trail te doen. Uiteraard staat het je vrij om het in meer of minder te doen. Je doet namelijk voldoende dorpjes en campings aan om te overnachten. Ook kan je na elke etappe met het openbaar vervoer terug naar je beginpunt. Je kan eveneens kiezen om de route precies anders om te doen, want de paden zijn in twee richtingen aangegeven.

Escapardenne Trail sign

Lee Trail stage 1

Van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin is de eerste (of laatste) etappe van de Lee Trail en daarmee de Escapardenne Trail. Je start meteen goed met een ongeveer zes uur durende hike van 18,3 kilometer. Met de 721 hoogtemeters stijgen en 685 meter dalen valt deze hike onder een moeilijke tocht.

Lee Trail stage 2

Van Bourscheid-Moulin naar Hoscheid hike je in ongeveer zes-en-een-half uur. Tijdens deze moeilijke tocht hike je 19,7 kilometer en stijg je 1031 hoogtemeters. Je daalt 776 meter.

Lee Trail stage 3

De laatste etappe van de Lee Trail loopt van Hoscheid naar Kautenbach. In de ongeveer vijf uur loop je 15 kilometer. Je stijgt 605 hoogtemeters en daalt 830 meter. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld en uiteraard eindig je bij een station, zodat je terug kan naar het beginpunt.

Eislek Trail stage 1

De Escapardenne Trail is nu officieel over gegaan in de Eislek Trail. En het is zeker geen valse start, want de eerste etappe van Kautenbach naar Clervaux is er een van negen uur en 25,5 kilometer. De moeilijkheidsgraad is moeilijk en tijdens deze tocht stijg je 1021 meter en daal je 876 meter.

Eislek Trail stage 2

In 18,8 kilometer ben je van Clervaux naar Asselborn-Moulin. De vijf-en-een-half uur durende hike heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad waarbij je 558 meter stijgt en 539 meter daalt.

Eislek Trail stage 3

In de derde etappe van de Eislek Trail loop je van Asselborn-Moulin naar Houffalize. Je gaat inderdaad tijdens deze tocht ook de grens over van Luxemburg naar België. Over de 20,6 kilometer doe je ongeveer vijf-en-een-half uur over. Dankzij het stijgen van 318 meter en het dalen van 397 meter is deze hike makkelijk tot gemiddeld qua moeilijkheid.

Escapardenne Trail woud

Eislek Trail stage 4

Van Houffalize naar Nardin ga je weer wat serieuzer aan de bak. Deze etappe uit de Escapardenne Trail is 23,4 kilometer waar je zes-en-een-half uur over doet. De moeilijkheidsgraad is moeilijk en je stijgt 708 meter, terwijl je 727 meter daalt.

Eislek Trail stage 5

De laatste (of eerste) etappe van de Escapardenne Trail en tevens Eislek Trail is er een van 18 kilometer, waar je zes-en-een-half uur over doet. Ook hier is de moeilijkheidsgraad moeilijk en stijg je nog 655 meter en daal je 771 meter.

Leading Quality Trails – Best of Europe

De Escapardenne Trail is een aaneengesloten trail van de Lee Trail en Eislek Trail. Zodoende is het niet één van de ‘Leading Quality Trails’, maar dragen beide trails deze eer. De Duitse wandelvereniging bekijkt per trail of die in aanmerking komt, maar een trail krijgt het natuurlijk niet zomaar. De voorwaarden zijn niet mals. Minimaal 35% natuurlijke paden, maximaal 3% drukke wegen, minimaal twee veranderingen in landschap binnen acht kilometer, twee dagelijkse verbindingen met het openbaar vervoer en er moet een mogelijkheid bestaan om de bagage te laten vervoeren.

Nog een aanrader in Luxemburg is de Mullerthal Trail. De route van 112 kilometer is onderverdeeld in drie grotere routes.

Escapardenne Trail kaart

ArdennenEuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

 • Erik Arts
  2 mei 2020 23:43

  Geachte heer/ mevrouw,
  Door de Corona crisis is mijn vakantie geannuleerd en zoek ik een andere vakantie. Ik ben een ervaren wandelaar (19 keer de Nijmeegse 4 daagse, die dit jaar helaas niet doorgaat.) En ik ben een echte natuur liefhebber.
  Doordat ik een andere vakantie zoek, kwam ik bij u terecht.
  Als de crisis het toelaat, wil ik in de zomer (Juni, Juli, Augustus of September) een hike vakanite boeken. Mijn interesse gaat uit naar de Eislek trail.
  Kunt u mij meer informatie geven hier over. Zoals over de camping (gesproken taal op de camping, prijzen, wat is er in begrepen, wat zijn de extra kosten, wat is er allemaal mogelijk qua activiteiten.)
  Ik kan met eigen auto komen, maar wil ook graag weten wat het kost als ik een georganiseerde reis neem, inc. bus reis.

  U kunt me bereiken op:
  e: [email protected]
  Adres:
  Aubadestraat 134
  6544 ZH Nijmegen (NL)

  In afwachting op uw antwoord verblijf ik,
  Erik Arts

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.