De Lee Trail laat je kennis maken met hiken in het prachtige Luxemburg

door

Het komt misschien niet meteen in je op, en velen eindigen voor een hike in de Belgische Ardennen. Toch is het meer dan de moeite waard om iets verder door te rijden en je te laten verwonderen door de Luxemburgse Ardennen. Op een ruim uur rijden vanaf Maastricht ligt de driedaagse Lee Trail. Deze trail is onderdeel van de Escapardenne trail, die behoort tot het lijstje van ‘leading quality trails – best of Europe’. Jouw hikers-hart wordt hier aangenaam opgehaald.

Lee Trail Kasteel

Escapardenne Lee Trail

De naam van de wandeling klinkt nogal als een mond vol. Toch kunnen we het simpel uitleggen. Escapardenne is de regio waar de trail in ligt en de Lee Trail is onderdeel van de Escapardenne Trail. Lee betekent in het Luxemburgs een Lei, ofwel de uitlopers en rotsachtige kliffen die het gebied rijk is. Het zal je dus niet verbazen dat je veel van deze rotspartijen tegenkomt tijdens deze tocht. Mocht je de hele Escapardenne Trail willen doen, dan sluit de Lee Trail naadloos aan op de Eislek Trail.

De Lee Trail: drie dagen op pad

De Lee Trail is een driedaagse trail van in totaal 53 kilometer die wel iets van ervaring vereist. Met ruim 2000 meter hoogteverschil, meer dan 60% natuurlijke paden, 16 natuurgebieden en 32 highlights is deze trail meer dan de moeite waard. Neem dus goede wandelschoenen en kleding mee. Mocht je de Lee Trail in drie dagen willen lopen, dan kan je heel eenvoudig in de vele dorpjes een nacht doorbrengen. En mocht je meer bagage mee willen nemen dan je kan dragen, dan is er een bagagetransfer te regelen. Die pikt jouw bagage op en brengt het naar de volgende plek van bestemming.

De route

De gehele route is zo opgedeeld, dat je de etappes ook allemaal los kan doen. (Verderop vind je info over de bereikbaarheid.) Je kan de route in beide richtingen lopen en zal niet snel verdwalen met de eenvoudige en opvallende markeringen.

Vind je het prettig om de route op papier mee te nemen? Je vindt ze in deze wandelgids.

(Tekst gaat door onder afbeelding.)

Lee Trail bewegwijzering

Etappe 1: Ettelbrück – Bourscheid-Moulin

De Lee Trail begint in Ettelbrück bij het station. De eerste etappe heeft een moeilijkheidsgraad van 3 en is goed voor 17,6 kilometer met 727 hoogtemeters. Je start op het laagste punt van 197 meter, stijgt naar maximaal 473 meter en komt dan weer aan op 225 meter. De route staat in het teken van de rivier de Sauer, maar bij hoog water is er een alternatieve route. Deze volg je grotendeels door verschillende landschappen, dorpjes en uitzichtpunten. De Gringlee is toch wel echt het hoogtepunt, waar je een mooi uitzicht hebt over de hoefijzer bocht. Vervolgens eindig je in Bourscheid-Moulin voor de eerste overnachting, of de reis terug naar de auto.

Etappe 2: Bourscheid-Moulin – Hoscheid

Na een goede nachtrust in Bourscheid-Moulin vervolgt de Lee Trail zich met een etappe van 19,2 kilometer. De moeilijkheidsgraad ligt deze dag op 4 door de afstand en de 850 hoogtemeters. Je start op het laagste punt van 225 meter, stijgt naar 505 meter en eindigt op 486 meter. De tweede etappe brengt je langs en over menig ‘Lee’s’ en staat garant voor wederom een mooie dag. Het letterlijke hoogtepunt is tevens een hoogtepunt. Hier vind je een uitzicht over de valleien, met een boom die in 1811 werd gepland ter ere van de geboorte van de zoon van Napoleon. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd, is de boom opnieuw geplant in 1941.

Lee Trail Napoleon

Etappe 3: Hoscheid – Kautenbach

In het kleine Hoscheid kan je perfect overnachten in Hotel des Ardennes dat wordt uitgebaat door enkele Nederlanders. Helemaal klaar voor de laatste dag van de Lee Trail, behalve als je hem de andere kant op loopt of er vervolgens ook nog de Eislek Trail aan vast plakt, loop je vandaag 15 kilometer. De moeilijkheidsgraad is 3 en je maakt vandaag 528 hoogtemeters. Voordeel is dat je start op 486 meter en eindigt op 254 meter. Het is dus ook een stuk dalen. Door prachtige wouden, langs kapelletjes en gedenkplaatsen is dit zeker een van de mooiste etappes van de Lee Trail.

Bereikbaarheid van de Lee Trail

Met de auto

Je parkeert jouw auto, loopt een etappe en met het goede Luxemburgse openbaar vervoer kom je zo weer terug op het punt van vertrek.

Met het openbaar vervoer

Uiteraard kan je ook met het openbaar vervoer naar het start- en eindpunt. Sterker nog, het is misschien nog makkelijker dan met de auto elke keer van punt A naar B en terug. Met het openbaar vervoer reis je naar het beginpunt, loop je een etappe, overnacht je en ga je weer verder. Veel plekken langs de Lee Trail hebben een treinstation, dus je kan vaak wel heen of terug (check dan wel de treintijden). Zo is er bijvoorbeeld een treinstation in Ettelbruck, Michelau, Goebelsmühle, Diekirch en Kautenbach. Via www.mobiliteit.lu en Google Maps kom je een heel eind. En je kan ook de trein vanuit Nederland naar Ettelbruck nemen.

Leading Quality Trails – Best of Europe

De Duitse wandelvereniging heeft de Escapardenne Lee Trail uitgeroepen tot een van de beste van Europa. Daarmee is de trail een erg aantrekkelijke route die aan verschillende criteria voldoet. Zo moet minimaal 35% uit natuurlijke paden bestaan en maximaal 3% uit drukke wegen. Daarnaast moeten er minimaal twee veranderingen in landschap zijn binnen acht kilometer, zijn er ten minste twee dagelijkse verbindingen met het openbaar vervoer en is er een mogelijkheid om de bagage te laten vervoeren

Fan van wandelen in Luxemburg? Check dan zeker ook eens de Mullerthal Trail, een 112 km lange route die is opgedeeld in drie routes. In dit artikel vind je nog meer mooie hikes in Luxemburg.
ArdennenEuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

30 reacties. Reactie plaatsen

 • Jorn Waterschoot
  24 juni 2020 10:36

  In het artikel hier boven staat dat je voor deze hike een bagage-transfer kan regelen tussen de verschillende etappes. Even gezocht via Google, maar hierover vond ik geen informatie terug. Weten jullie of deze service nog bestaat? En waar ik wat meer informatie kan vinden?

  Beantwoorden
 • Ik wil volgende maand de Lee trail in 2 etappes hardlopend afleggen. Ik wil de auto parkeren in Kautenbach en met de trein naar Ettelbruck. Ik kom er alleen niet goed achter waar ik dan het beste halverwege kan stoppen, liefst met trein- of busverbinding naar Kautenbach.

  Beantwoorden
  • In hoeveel etappes wil je het gaan doen Richard? Wij deden het met twee overnachtingen, maar uiteraard kan je er ook twee langere dagen van maken 🙂

   Beantwoorden
 • Ik lees in het artikel moeilijkheidsgraad 3 of 4.
  Hoe moet ik dat interpreteren?

  Beantwoorden
  • Het is redelijk goed te doen als je wat langere afstanden en wat hoogtemeters kan afleggen. De meeste dagen zijn wel goed gevuld met wandelen 🙂

   Beantwoorden
 • in het artikel staat dat er veel overnachtingsmogelijkheden zijn aan leetrail, maar ik kan ze niet vinden…heeft iemand tips?

  Beantwoorden
 • Ik ga dit weekend de trail lopen, maar ik twijfel nog of ik mijn hond ga meenemen. Zijn honden welkom in de parken ed?

  Beantwoorden
 • Marjolein
  31 mei 2022 16:49

  Stel dat je pas na de middag met de eerste etappe van de Lee Trail start, kom je dan op een redelijk uur in Bourscheid-Moulin aan? Met andere woorden: hoe moet ik het aantal wandeluren per dag inschatten?

  Beantwoorden
 • De info is precies toch wel wat verouderd op die site. Heb jij uiteindelijk iets gevonden voor bagagetransfer?

  Beantwoorden
 • Is het mogelijk om wild te kamperen langs deze route?

  Beantwoorden
  • Ha Mark, wat ik weet is dat je officieel niet mag wildkamperen, maar wel mag kamperen op aangewezen kampeerplaatsen. Er zijn dus wel bivakzones waardoor het lijkt alsof je wel aan het wildkamperen bent 🙂 Sommige kampeerplaatsen hebben faciliteiten zoals drinkwater, toiletten en douches, terwijl andere meer basic zijn.

   Beantwoorden
 • Wij zijn zojuist teruggekeerd van de Lee Trail. Een schitterende wandeling met goede markering. Let er wel op dat je (vooral op zondag) weinig plekken aantreft om wat eten of drinken te kopen. Ook is het openbaar vervoer op zondag niet om over naar huis te schrijven.

  We deden de 2 daagse variant (van Ettelbruck naar Camping Leaf Du Nord, +/- 35 km & van Leaf du Nord naar Kautenbach). We zijn best goed getraind maar vonden het een enorm pittige wandeling. Hou er rekening mee dat dit met alle afstandmeters in combinatie met hoogtemeters best heftig is voor 2 dagen. Vooral de eerste dag was aanpoten en zorgde er voor dat we de 2e dag met de nodige pijntjes startten die we er helaas niet uitliepen.

  Verder een dikke aanrader!

  Beantwoorden
  • Cool Ruben! Wij waren ook helemaal fan van de route. 2 dagen kan inderdaad pittig zijn. En goede tip over het zondagse openbaar vervoer, want terug wandelen is niet echt een optie. Was het wel te doen?

   Beantwoorden
 • Kan ik ergens de routes op een kaart zien? De eerste nacht zouden we misschien iets vroeger willen stoppen (bijv na 15 km). Zijn er daar slaapmogelijkheden?

  Beantwoorden
 • Hey! Is er toevallig een .fit (voor Garmin) bestand voor deze route te vinden?
  Bedankt!

  Beantwoorden
  • Willemijn
   28 juli 2023 10:54

   Ha Louis,
   Zelf hebben we geen .fit bestand van deze trail, maar misschien dat het met een gpx bestand wel lukt?

   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Iemand toevallig ervaringen met overnachten opdezelfde plek (ettelbruck) en vanuit daar elke dag naar en van een volgend start punt reizen?
  🙂

  Beantwoorden
 • Volgens het internet doet het hotel de ardennes in Hocheid het niet meer? Waar kunnen in rond dit dorpje nog overnachten zonder al-te-ver te lopen of het openbaarvervoer te gebruiken?

  Beantwoorden
  • Hoi Geert,
   Ik zie inderdaad dat het hotel tijdelijk gesloten is, super jammer! Dan denk ik dat het dichtsbijzijnde hotel in het dorpje Bourscheid-Moulin is of Sporthotel Leweck.
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Hoi Kaz,
  Bedankt voor de vele informatie op je site.
  Ik wil de trail komend voorjaar gaan lopen en ben op zoek naar een goede wandelgids. De gids waarnaar jij verwijst, is helaas niet meer leverbaar:-). Heb je wellicht een andere suggestie?
  Groetjes, Maaike

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.