De Lee Trail laat je kennis maken met hiken in het prachtige Luxemburg

door

Het komt misschien niet meteen in je op, en velen eindigen voor een hike in de Belgische Ardennen. Toch is het meer dan de moeite waard om iets verder door te rijden en je te laten verwonderen door de Luxemburgse Ardennen. Op een ruim uur rijden vanaf Maastricht ligt de driedaagse Lee Trail. Deze trail is onderdeel van de Escapardenne trail, die behoort tot het lijstje van ‘leading quality trails – best of Europe’. Jouw hikershart wordt hier aangenaam opgehaald.

Lee Trail Kasteel

Escapardenne Lee Trail

De naam van de wandeling klinkt nogal als een mond vol. Toch kunnen we het simpel uitleggen. Escapardenne is de regio waar de trail in ligt en de Lee Trail is onderdeel van de Escapardenne Trail. Lee betekent in het Luxemburgs een Lei, ofwel de uitlopers en rotsachtige kliffen die het gebied rijk is. Het zal je dus niet verbazen dat je veel van deze rotspartijen tegenkomt tijdens deze tocht. Mocht je de hele Escapardenne Trail willen doen, dan sluit de Lee Trail naadloos aan op de Eislek Trail.

Praktisch

De Lee Trail is een driedaagse trail van in totaal 53 kilometer die wel iets van ervaring vereist. Met ruim 2000 meter hoogteverschil, meer dan 60% natuurlijke paden, 16 natuurgebieden en 32 highlights is deze trail meer dan de moeite waard. Neem dus goede wandelschoenen en kleding mee. De gehele route is zo opgedeeld, dat je de etappes ook allemaal los kan doen. Je kan de route in beide richtingen lopen en zal niet snel verdwalen met de eenvoudige en opvallende markeringen. Mocht je de Lee Trail in drie dagen willen lopen, dan kan je heel eenvoudig in de vele dorpjes een nacht doorbrengen. En mocht je meer bagage mee willen nemen dan je kan dragen, dan is er een bagagetransfer te regelen. Die pikt jouw bagage op en brengt het naar de volgende plek van bestemming.

Lee Trail bewegwijzering

Bereikbaarheid van de Lee Trail

Je parkeert jouw auto, loopt een etappe en met het goede Luxemburgse openbaar vervoer kom je zo weer terug op het punt van vertrek. Uiteraard kan je ook met het openbaar vervoer naar het start- en eindpunt. Check dan wel even Mobiliteit.lu voor alle vertrektijden, zodat je daar rekening mee kan houden.

Etappe 1: Ettelbrück – Bourscheid-Moulin

De Lee Trail begint in Ettelbrück bij het station. De eerste etappe heeft een moeilijkheidsgraad van 3 en is goed voor 17,6 kilometer met 727 hoogtemeters. Je start op het laagste punt van 197 meter, stijgt naar maximaal 473 meter en komt dan weer aan op 225 meter. De route staat in het teken van de rivier de Sauer, maar bij hoog water is er een alternatieve route. Deze volg je grotendeels door verschillende landschappen, dorpjes en uitzichtpunten. De Gringlee is toch wel echt het hoogtepunt, waar je een mooi uitzicht hebt over de hoefijzer bocht. Vervolgens eindig je in Bourscheid-Moulin voor de eerste overnachting, of de reis terug naar de auto.

Etappe 2: Bourscheid-Moulin – Hoscheid

Na een goede nachtrust in Bourscheid-Moulin vervolgt de Lee Trail zich met een etappe van 19,2 kilometer. De moeilijkheidsgraad ligt deze dag op 4 door de afstand en de 850 hoogtemeters. Je start op het laagste punt van 225 meter, stijgt naar 505 meter en eindigt op 486 meter. De tweede etappe brengt je langs en over menig ‘Lee’s’ en staat garant voor wederom een mooie dag. Het letterlijke hoogtepunt is tevens een hoogtepunt. Hier vind je een uitzicht over de valleien, met een boom die in 1811 werd gepland ter ere van de geboorte van de zoon van Napoleon. Nadat hij in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd, is de boom opnieuw geplant in 1941.

Lee Trail Napoleon

Etappe 3: Hoscheid – Kautenbach

In het kleine Hoscheid kan je perfect overnachten in Hotel des Ardennes dat wordt uitgebaat door enkele Nederlanders. Helemaal klaar voor de laatste dag van de Lee Trail, behalve als je hem de andere kant op loopt of er vervolgens ook nog de Eislek Trail aan vast plakt, loop je vandaag 15 kilometer. De moeilijkheidsgraad is 3 en je maakt vandaag 528 hoogtemeters. Voordeel is dat je start op 486 meter en eindigt op 254 meter. Het is dus ook een stuk dalen. Door prachtige wouden, langs kapelletjes en gedenkplaatsen is dit zeker een van de mooiste etappes van de Lee Trail.

Leading Quality Trails – Best of Europe

De Duitse wandelvereniging heeft de Escapardenne Lee Trail uitgeroepen tot een van de beste van Europa. Daarmee is de trail een erg aantrekkelijke route die aan verschillende criteria voldoet. Zo moet minimaal 35% uit natuurlijke paden bestaan en maximaal 3% uit drukke wegen. Daarnaast moeten er minimaal twee veranderingen in landschap zijn binnen acht kilometer, zijn er ten minste twee dagelijkse verbindingen met het openbaar vervoer en is er een mogelijkheid om de bagage te laten vervoeren

Fan van wandelen in Luxemburg? Check dan zeker ook eens de Mullerthal Trail, een 112 km lange route die is opgedeeld in drie routes. In dit artikel vind je nog meer mooie hikes in Luxemburg.

ArdennenEuropaLangeafstandswandelingLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

11 reacties. Reactie plaatsen

 • Jorn Waterschoot
  24 juni 2020 10:36

  In het artikel hier boven staat dat je voor deze hike een bagage-transfer kan regelen tussen de verschillende etappes. Even gezocht via Google, maar hierover vond ik geen informatie terug. Weten jullie of deze service nog bestaat? En waar ik wat meer informatie kan vinden?

  Beantwoorden
 • Ik wil volgende maand de Lee trail in 2 etappes hardlopend afleggen. Ik wil de auto parkeren in Kautenbach en met de trein naar Ettelbruck. Ik kom er alleen niet goed achter waar ik dan het beste halverwege kan stoppen, liefst met trein- of busverbinding naar Kautenbach.

  Beantwoorden
  • In hoeveel etappes wil je het gaan doen Richard? Wij deden het met twee overnachtingen, maar uiteraard kan je er ook twee langere dagen van maken 🙂

   Beantwoorden
 • Ik lees in het artikel moeilijkheidsgraad 3 of 4.
  Hoe moet ik dat interpreteren?

  Beantwoorden
  • Het is redelijk goed te doen als je wat langere afstanden en wat hoogtemeters kan afleggen. De meeste dagen zijn wel goed gevuld met wandelen 🙂

   Beantwoorden
 • in het artikel staat dat er veel overnachtingsmogelijkheden zijn aan leetrail, maar ik kan ze niet vinden…heeft iemand tips?

  Beantwoorden
 • Ik ga dit weekend de trail lopen, maar ik twijfel nog of ik mijn hond ga meenemen. Zijn honden welkom in de parken ed?

  Beantwoorden
 • Marjolein
  31 mei 2022 16:49

  Stel dat je pas na de middag met de eerste etappe van de Lee Trail start, kom je dan op een redelijk uur in Bourscheid-Moulin aan? Met andere woorden: hoe moet ik het aantal wandeluren per dag inschatten?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.