Müllerthal Trail lopen? Je kunt overnachten op deze campings

door


Fervente wandelaars hebben vast weleens gehoord van de Müllerthal Trail. Dat is misschien wel de mooiste en meest avontuurlijke wandelroute in Luxemburg, die loopt door een prachtig natuurgebied. De regio is volledig ingericht om wandelaars daarbij te ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld een netwerk van campings in de buurt van de route. Zo’n camping wordt een Müllerthal Trail Camping genoemd. Er zijn speciale faciliteiten voor wandelaars, die op de campings kunnen overnachten tijdens een tocht van meerdere dagen over de Müllerthal Trail. Je kan ook de bagage door de camping naar je volgende standplaats op een Müllerthal Trail Camping laten brengen of een lunch meenemen voor onderweg.

Müllerthal Trail Camping

Het wandelen van de Müllerthal Trail is een ervaring om nooit te vergeten, zo mooi. Maar ook eentje om niet te onderschatten. Tijdens de route, die soms over slecht gebaande paden gaat, worden flinke hoogteverschillen overbrugd. Het is niet gek dat je na een dag lopen moe bent of last hebt van kleine blessures, zoals blaren. Het is fijn als je voor de behandeling daarvan op de camping hulp kunt krijgen. Op de Müllerthal Trail campings kan je gebruik maken van een EHBO-doos met speciale spullen om blaren door te prikken en verbinden. Ook zijn er voorzieningen om de wandelkleding en de schoenen te reinigen. Om te voorkomen dat je verdwaalt zijn er goede kaarten en worden suggesties gedaan voor activiteiten onderweg.

Müllerthal Trail, sprookjesachtig mooi

Natuurliefhebbers noemen het gebied waar je tijdens de Müllerthal Trail doorheen loopt sprookjesachtig mooi. Het gebied is bijzonder heuvelachtig. Je loopt langs prachtige watervallen, felgroene met mos afgezette oevers, donkere grotten en enorme zwerfkeien. De wandelroute gaat ook door nauwe rotsspleten. Het prachtige ruwe natuurgebied wordt afgewisseld door akkers en weides, waar de vele koeien nog op hun gemak grazen. De Müllerthal Trail is niet de enige route in dit verrassende land. Wie de Müllerthal Trail na zes dagen heeft beëindigd kan kiezen voor één van de andere fraaie routes in Luxemburg.

Gorges du Loup

Overnachtingen

Wandelaars met een goede conditie lopen over de onverharde wegen ongeveer 20 kilometer per dag, meestal met bepakking. Voor de overnachtingen kun je kiezen uit één van de Müllerthal Trail Campings. Maar er zijn ook hotels, herbergen en pensions in de buurt van de route, waar je kunt overnachten. Als je naar de campings gaat ben je wat flexibeler, want die hoeven niet van te voren te worden gereserveerd. Bij de hotels en de pensions is dat wel noodzakelijk, want die zijn meestal tamelijk vol geboekt.

Wandelaars die geen zin hebben om op een Müllerthal Trail Camping te staan kunnen proberen buiten de campings te kamperen. Wildkamperen is echter niet toegestaan en de kans is groot dat je daar een flinke boete voor krijgt. Een alternatief is kamperen in een weiland of op een akker. Je moet dan natuurlijk wel toestemming vragen aan de boer.

Water en proviand

Eén van de belangrijkste redenen om te overnachten op de Müllerthal Trail Campings is de aanwezigheid van tappunten voor drinkwater. Langs de route liggen wel de nodige rivieren en stroompjes, maar een groot deel daarvan valt in de zomer bijna helemaal droog. Sowieso kun je dat water niet zomaar drinken, zonder het eerst te filteren. Op de route zelf zijn er geen tappunten. Ook als je gaat wildkamperen moet je rekening houden met voldoende drinkwater. Dagelijkse boodschappen zijn te halen bij de supermarkten langs de route. Koop niet te weinig aan levensmiddelen, want er zijn maar een paar supermarkten, maar dat zijn we hele grote. Kleinere winkels zijn er nauwelijks.

Prijs van een overnachting op de Müllerthal Trail Campings

Het lopen van de Müllerthal Trail met overnachtingen op de Müllerthal Trail Campings is niet duur. Luxemburg is een bijzonder toeristisch gebied en daar zijn de prijzen op afgestemd. Voor een overnachting op een camping wordt een prijs per persoon per tent gerekend en die ligt tussen € 15 en € 25. De campings liggen allemaal op een afstand van minder dan 1,5 kilometer vanaf de route. Er zijn nog veel meer campings, maar om daar te komen moet je een stuk verder lopen.

Spelen met de afstand

Er is niet sprake van één Müllerthal Trail. Je kan kiezen uit één van de drie routes met die naam, en daarnaast zijn er uitbreidingen mogelijk met de letters A, B, C en D. Door de routes goed te bestuderen kun je de totale wandelafstand helemaal afstemmen op de lengte van je vakantie. De totale lengte van de Müllerthal Trail is 112 kilometer, maar als je alle uitbreidingen loopt is de afstand 188 kilometer. Het eerste deel van de route heeft een lengte van 38 kilometer. Deel 2 en 3 zijn elk 37 kilometer lang. Tijdens elke route wordt er tussen 600 en 800 meter aan hoogteverschil overbrugd. Elk deel van de route kan dienen als startpunt. Je kan de auto op de parkeerplaats die het dichtst bij je gewenste startpunt ligt zetten, meestal binnen een paar kilometer van de route. Meer info over de verschillende route opties vind je in het artikel over de Müllerthal Trail.

Bewegwijzering

Wie het leuk vindt om de route te lopen met behulp van GPS kan dat uiteraard doen, maar het is nergens voor nodig. Er staan erg veel wegwijzers op de route, zodat je bijna niet kunt verdwalen. Ook zijn er regelmatig overzichtskaarten te vinden langs de hele route, waar ook alle Müllerthal Trail Campings op staan en ook de gelegenheden waar je kunt eten en levensmiddelen kunt kopen.

Mullerthal Trail bordjes waar vaak ook een camping staat aangegeven

EuropaLuxemburgTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.