Credits: Evgeni Tcherkasski - Unsplash

Op ontdekking in vijf onbekende en verrassende wandelgebieden in Nederland

door

Het is weekend en je hebt zin om eropuit te trekken. Een flinke hike, maar waar naartoe? De Veluwe, de Wadden, Zuid-Limburg, Kennemerduinen, die kennen we allemaal wel. Het is er mooi, maar ook druk. Ik ging op verkenning in 5 onbekende wandelgebieden in Nederland waar je een verrassende hike kunt maken. Of je nou van bos of open landschap of water houdt: voor ieder wat wils.

Verrassende wandelgebieden in Nederland

wandelgebieden Nederland

1. Bos: Stippelberg

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar dit is het grootste bos van Noord-Brabant. Het is een gebied met veel gezichten: in het oosten vooral loofboos en statige beukenlanen, in het westen vind je meer dennenbos. Het bos is genoemd naar de zogenaamde ‘stippels’, resten van stuifzandheuveltjes. Ook zijn er stukjes hei en ven waar schotse hooglanders grazen. Je moet wel een flinke hike maken om dit allemaal in één keer te ontdekken.

In tijden van Corona blijkt dat de Stippelberg teveel wordt bezocht. Het is er soms zelfs zo druk dat de boswachters de parkeerplaatsen afsluiten. Check dus even goed hoe druk het is of bezoek een ander natuurgebied.

2. Duin en strand: Coepelduynen

Een klein maar fijn duingebied tussen Noordwijk en Katwijk. Niet bekend bij het grote wandelpubliek. Je mag hier vrij struinen. Dat betekent lekker zigzaggend je eigen weg zoeken, een duinheuvel op, een zandgat in, over mos en gras, en om struikenbosjes heen, uiteraard met respect voor de bijzondere natuur. Als je uitgestruind bent en aan de overkant het gebied verlaat, kun je via het strand weer terug wandelen. Let op, het gebied is niet toegankelijk in het broedseizoen.

3. Moeras: Kempen-Broek

Op de grens van Brabant en Limburg, en grensoverschrijdend tussen Nederland en België, ligt Grenspark Kempen-Broek. Het is een nieuw natuurgebied, nog volop in ontwikkeling. Een verrassend mozaïek van verschillende natuurelementen, klaar om allemaal ontdekt te worden. Er is vooral veel ‘natte’ natuur (Broek betekent moeras) en daarom vind ik het er op z’n mooist op een natte herfstdag, met paddestoelen, spinnenwebben en soppige paden.

4. Rivier: Struinen langs de Waal

Van Millingen tot aan Gorcum: de uiterwaarden van de Waal zijn één groot langgerekt natuurgebied, waar je grotendeels vrij doorheen kunt struinen. Volg je eigen route, klim af en toe over een hekje of prikkeldraad, struin door grasland en wilgenbos, ga met een boog om koeien of paarden, en neem een pontje om ook de overkant te ontdekken. Er zijn strandjes waar je kunt pootjebaden, heerlijk in de zomer! Let op, in de winter, bij hoog water, is struinen hier niet mogelijk. En check eerst of pontjes wel varen.

5. Polderland: Krimpenerwaard

Hou je van platte en weidse vergezichten? In het Groene Hart, vlakbij de grote steden, tussen de Vlist, de Lek en de Hollandse IJssel, ligt een oerhollands en nog vrij stil polderlandschap. Het is hier op z’n mooist in de lente: veel bloemen, eenden, koeien en schapen, molens en prachtige wolkenluchten. Een aanrader vind ik de zogenaamde Trage Tocht wandeling in de omgeving van Haastrecht. Je struint er heerlijk langs sloten, door weilanden en over houtkades. Ook voor vogelspotters is dit gebied een must.

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.