De Kennemerduinen: wandelen op z’n mooist aan de Nederlandse kust

door

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een parel. Verborgen zal ik het niet noemen, want het park trekt, vooral in het hoogseizoen, veel bezoekers. En dat is niet zonder reden; de duinen, het strand, de bossen, het is allemaal even mooi. Ik neem je in dit artikel graag mee uit wandelen in De Kennemerduinen

Wandelen Kennemerduinen

Wandelen in De Kennemerduinen

Zuid-Kennemerland is een thuiswedstrijd voor mij; wandelschoenen aan, een stukje fietsen en ik sta middenin het natuurgebied dat ligt tussen Zandvoort en IJmuiden. Binnen het Nationaal Park vormen De Kennemerduinen het grootste gebied. Of het nou voor een korte hike is of voor een lange afstandstocht; dit is de ultieme plek om de rust en de natuur goed op je in te laten werken. In het weekend ben je zeker niet de enige, maar op een doordeweekse dag kun je hier heerlijk wandelen zonder iemand tegen te komen. 

Wilde paarden en de Atlantikwall

Wat je wel tegenkomt zijn herten, Schotse Hooglanders en wilde paarden. Het is elke keer weer bijzonder om de dieren ‘in het wild’ te zien grazen in de duinvalleien. Het gebied is 38 hectare groot en je vindt er talloze wandelroutes. Korte routes vanaf drie kilometer tot lange hikes van 16 kilometer. Allemaal duidelijk aangegeven door gemarkeerde palen. Uiteraard kun je ook gewoon zonder uitgestippeld plan de duinen in gaan en je laten verrassen. Er is genoeg te zien; zo herbergt het park maar liefst 40% van alle planten-en diersoorten in Nederland en ook historisch gezien hebben de duinen interessante verhalen ‘te vertellen’. Er zijn veel sporen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Zo kun je op verschillende plekken restanten zien van de Atlantikwall, de 5000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers bouwden langs de Europese kust. 

Zwemmen in een duinmeer

Eén van mijn favoriete routes om te wandelen in De Kennemerduinen is de ‘blauwe’ route. Deze route van negen kilometer leidt je door het hele gebied, waardoor je zeker weet dat je niets ‘moois’ mist. Je loopt door het woeste landschap van de oude duinen vol doornige struiken en duingrasland én door de jonge duinen langs de Noordzeekust. Fijn is dat je ook echt het strand bereikt; een uitzicht op zee is altijd welkom toch? Er zijn twee startpunten voor deze wandeling: bij strand-/duinpaviljoen Parnassia in Bloemendaal aan Zee of ingang Koevlak aan de Zeeweg. Bij beide startpunten kun je prima je auto of fiets parkeren. Tip: als je ruimte hebt in je rugzak, neem dan een handdoek mee. Het is heerlijk om tijdens je wandeling een duik te nemen in één van de verscholen duinmeren. Of in zee natuurlijk!

DagtochtEuropaNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.