Op ontdekking door Nationaal Park de Hoge Veluwe | Nederlandse Nationale Parken #3

door

Geen enkele Nederlander die het bestaan van De Hoge Veluwe niet kent, vandaar dat Nationaal Park De Hoge Veluwe misschien wel hét natuurgebied van Nederland is. We maken kennis met de moeder van alle Nederlandse Nationale Parken; De Hoge Veluwe. En dat doen we niet zomaar, maar verkennend op de fiets en te voet.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe zand

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Over de naam is nog wel eens verwarring. Is het nu De Hoge Veluwe, of is het juist Nationaal Park De Hoge Veluwe, Het Nationale Park De Hoge Veluwe of gewoonweg de Veluwe? De Veluwe zelf is het gehele natuurgebied, maar in dit gebied ligt het 5400 hectare grote Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dit is overigens maar een kleine vijf procent van de totale Veluwe. De Veluwe zelf is dus vele malen groter en bevat ook onder meer de Veluwezoom, Radio Kootwijk of de Schaapskooi bij Epe.

De Hoge Veluwe is de moeder der Nederlandse Nationale Parken

Nationale Parken zien we overal in de wereld. Het zijn bijzondere plekken waarin de bescherming van de natuur op de eerste plaats staat. Sinds 1870 zijn er Nationale Parken in de Verenigde Staten en sinds de jaren 30 kennen we ze ook in Nederland. Natuurmonumenten stichtte in 1930 het eerste Nationale Park van Nederland; de Veluwezoom. In 1935 volgde De Hoge Veluwe op de voet. Ondertussen kennen we 21 Nationale Parken in Nederland. Samen zijn deze parken goed voor ongeveer 3% van de oppervlakte van het gehele land. In het Caribisch Nederland zijn overigens ook nog zes Nationale Parken te vinden.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe duinen

De geschiedenis van Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Oorspronkelijk is De Hoge Veluwe een geheel bebost gebied, maar door begrazing en boskap zijn er in de loop van de eeuwen zandverstuivingen en heide ontstaan. Wat bijzonder is, is dat er later weer bomen zijn aangeplant, maar dat die weer zijn gekapt toen bleek dat hierdoor vrijwel alle stuifzanden zouden verdwijnen. Het stuifzand wat nu nog over is, noemen we De Pollen. Een stukje woestijn in Nederland. En dat is ook wel het bijzondere aan De Hoge Veluwe, want vrijwel om de haverklap verandert het landschap. Je zal dus ook niet snel uitgekeken raken op dit prachtige Nationale Park.

Op ontdekking door het park

Voor een bezoek aan De Hoge Veluwe betaal je entree bij één van de drie toegangspoorten (Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen). Je betaalt zowel per persoon (kinderen tot en met vijf jaar zijn gratis) als vervoer per auto of bus. Uiteraard kan je ook je auto buiten het park parkeren en vervolgens al lopend Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontdekken. Klaar met een mooie hike door de Nederlandse natuur? Dan pak je in het Nationale Park gewoon een gratis fiets. Op diverse plekken in het park kan je namelijk gewoon een fiets pakken om het park verder te ontdekken. En die mag je overal waar een fietsenstalling is gewoon pakken en weer terugzetten. Zo haal je het meeste uit jouw dag én kan je echt veel van dit schitterende gebied zien.

Uniek in elk opzicht

In alle rust kan je genieten van wat dit Nationaal Park te bieden heeft. Misschien wil je wel in alle vroegte de vogels, herten, moeflons of misschien wel de wolf spotten. Daarnaast kan je een bezoekje brengen aan het Kröller Muller museum. Of je blijft gewoon lekker in de natuur en neemt een kijkje in de bossen, bij de zandverstuivingen, de vennen en de vele andere flora en fauna.

Rondje highlights van de Hoge Veluwe

Bij de entree kan je een wandel-, fiets- en autokaart kopen, wat een absolute aanrader is. Niet dat de kaart zo spectaculair is, maar het is vooral erg nuttig om te weten waar je naartoe kan lopen en rijden. Zo kan je dus super eenvoudig een route uitstippelen en zien waar bijvoorbeeld de gratis fietsen staan of waar er juist een verborgen ven ligt. Als je de tijd hebt, kan je een gehele ronde door het hele park maken. Parkeer bijvoorbeeld jouw auto bij het Kröller Muller museum en pak de fiets. Maak vervolgens een rondje langs het Otterlose Zand, Jachthuis Sint Hubertus, Zwarte Veld, Deelense Was, De Pollen en via De Pijmen weer terug.

DagtochtEuropaNationale parkenNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.