Credits: Ard van Peppen

Bever Dutch Mountain Trail: hiken over de 7 bergtoppen van Nederland

door

De druppels tikken tegen de tent. Het is donderdag, midden in de nacht en ik lig met nog 200 hikers op een geïmproviseerde camping naast het terrein van Pinkpop. Geen dansende menigte wat morgen te wachten staat. Nee, outdoorwinkel Bever organiseert namelijk de Bever Dutch Mountain Trail, kortweg BDMT genoemd. De BDMT is een 101 kilometer lange hike door het heuvelachtige Zuid-Limburg over de bestaande Dutch Mountain Trail. Bever dacht ‘doe eens gek’: we doen deze hike in drie etappes, regelen goed (slaap)materiaal en lopen samen het Heuvelland in. Piece of cake, toch?

Je kunt de trail het hele jaar door op eigen gelegenheid lopen. Check voor meer informatie ons artikel over de Dutch Mountain Trail. Op zoek naar een handig routeboekje? De officiële wandelgids is hier te koop.

De zwaarste hike van Nederland

De Bever Dutch Mountain Trail is zeker geen eenvoudige hike. De oorspronkelijke Dutch Mountain Trail wordt meestal in vier etappes gelopen. Bever houdt blijkbaar van een uitdaging en vindt het een goed plan om het in drie dagen te proberen. Met etappes van 36 km, 32,9 km en 36 km staat er een pittig driedaagse hike op het programma. Juist daarom start de BDMT op donderdag, de avond voor de eerste etappe. Na een hartelijk welkom van CEO van Albert Scholte, start het evenement met een feestelijke maaltijd en een lekker drankje in Landgoed Overstehof. Daarna snel de tent in om de volgende dag fris te starten aan de Bever Dutch Mountain Trail.

7 summits: hiken over de bergen van Nederland

Fris start ik de volgende ochtend zeker. Maar dit is meer vanwege het regenachtige, grauwe weer dan vanwege de nachtrust. Die was namelijk niet hoogstaand. Wat wel hoogstaand is, zijn de zeven bergen die de komende dagen op ons af komen. We beklimmen namelijk de 7 summits van Nederland. Oftewel, de hoogste bergen van Nederland. Die 7 summits is een dikke, vette knipoog naar de hoogste bergen van de 7 continenten. Die worden namelijk ook de 7 summits genoemd.

Geen Mount Everest of Kilimanjaro voor ons tijdens Bever Dutch Mountain Trail. Maar wel de Wilhelminaberg (225 m), Schneeberg (257 m) en Vaalserberg op de eerste dag. Met de Vaalserberg bereiken we met 322 meter direct het hoogste punt van Nederland. Raar maar waar, deze berg hoort niet bij de 7 summits… Vervolgens maken de Eyserberg (197 m), Gulperberg (157 m), Hakkenberg (252 m), Kattenroth (209 m) en D’n Observant (157 m) de Nederlandse 7 summits compleet. Door de 2.180 positieve hoogtemeters en overwegend onverharde paden, mag dit zeker de zwaarste wandeltocht van Nederland worden genoemd.

Kamperen in het Limburgse Heuvelland

Wat de Bever Dutch Mountain Trail zo uniek maakt, is dat Bever de deelnemers in de watten legt. Bij inschrijving kan je kiezen: ben je een hiker of een wandelaar? De hiker neemt de eigen tent, slaapzak en matje mee. De wandelaar tilt minder mee. De tent, slaapzak en luchtbed worden namelijk door Bever meegenomen. En ze zetten de tent ook nog eens voor je klaar. Na een zware hike is dat geen overbodige luxe. Als wandelaar zoek je bij aankomst jouw slaapzak op (voorzien van label met naam), kies je een beschikbare tent uit en geniet je van de locatie. Want ja, die locaties die Bever uit heeft gekozen zijn heerlijk. Veel natuur, vergezichten die je doen denken aan de vakantie in Toscane, weg van de alledaagse drukte. Kamperen in het Limburgse Heuvelland is voor de liefhebber zeker een succes. Helemaal met de goede verzorging van Bever.

Verzorgd hiken met Bever Dutch Mountain Trail

Die goede verzorging houdt trouwens niet op bij de tenten. Zo heeft outdoor kledingmerk Rab meerdere deelnemers en het gehele Bever-team voorzien van de beste kleding. En met de comfortabele, veelzijdige rugtassen van Lowe Alpine kan je al je spullen makkelijk meenemen. En spullen heb je onderweg zeker nodig! Naast tenten, levert MSR namelijk een gasstel en kookpannetje. Die kan je tijdens de BDMT goed gebruiken, aangezien je zelf het eten bereidt. Ook hier denkt Bever met je mee. Zij leveren met de vele smaken van Adventure Food heerlijke maaltjes instantfood. De chilli con carne en pasta ai funghi zijn maaltijden waar je voor, tijdens en na een hike terecht erg naar uitkijkt. Bever maakt daarnaast het feest compleet met repen, fruit, drinken, live muziek en zelfs popcorn. Tijdens de BDMT kwam ik dan ook niets tekort.

Zwaarste en gezelligste hike van Nederland

Nu het evenement (na een jaar uitstel) plaats heeft gevonden, lijkt het niet meer dan logisch dat Bever de stoute wandelschoenen heeft aangetrokken. De organisatie, de route van de Dutch Mountain Trail en de slaaplocaties zijn precies zoals ik het had gehoopt. Doordat je dezelfde ervaring deelt, heerst er een bijzonder open sfeer. Ik vond de service en het materiaal echt top, dus niks te klagen. Dit evenement is een zekere aanrader voor hikers en wandelaars. Bij deze is ons advies dan ook: doe volgend jaar mee aan de Bever Dutch Mountain Trail.

ActiviteitEuropaEventkalenderGeorganiseerde reizenLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.