Beklim de hoogste bergen van Nederland in de Seven Summits van Zuid-Limburg

door

De wereldwijde Seven Summits hebben heel veel aanzien. Er zijn zelfs Seven Second Summits, Seven Third Summits, Volcanic Seven Summits voor de echte die-hards. Maar ook de hoogste bergen van Europa of Zwitserland worden gezien als grote uitdagingen. En sinds kort hebben we ook een Seven Summits van Nederland. Maak kennis met de hoogste bergen van Nederland in Zuid-Limburg.

Hoogste bergen van Nederland Seven Summits Zuid-Limburg Noorbeek

De hoogste bergen van Nederland

De hoogste bergen van Nederland, dat klinkt inderdaad spannend. Ondanks dat de Vaalserberg met ruim 322 meter vaak een heuvel wordt genoemd, is hij toch pittig te bewandelen. En ook de wielrenners in de Amstel Gold Race hebben het vaak vrij zwaar op de heuvels in het Limburgse land. Goed, de hoogtes blijven in klein contrast met de Alpen of de Himalaya, maar ook hier op de hoogste bergen van Nederland kan je het echte berggevoel krijgen.

Seven Summits van Zuid-Limburg

De mensen van DMFF (Dutch Mountain Film Festival) kwamen met het idee van de Seven Summits van Zuid-Limburg. Het zijn dus theoretisch gezien niet de hoogste bergen van Nederland, maar de Seven Summits van Zuid-Limburg. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Schneeberg. De 257 meter hoge top van de Schneeberg ligt in Duitsland, terwijl aan de voet de Nederlandse plaats Oud-Lemiers ligt. Je begrijpt dat de Schneeberg dus niet tot de hoogste bergen van Nederland behoort, maar wel erg tof is om te beklimmen.

Hoogste bergen van Nederland Seven Summits Zuid-Limburg Eyserbos

De Seven Summits van Zuid-Limburg zijn niet de hoogste bergen van Nederland

Naast de Schneeberg, liggen er nog meer bergen die op de grens van Duitsland, België of beide liggen. Het gaat er eigenlijk niet om of het de hoogste bergen van Nederland zijn, of niet. Vooral tof is het om deze Seven Summits van Zuid-Limburg op jouw lijstje te zetten. En helemaal gaaf is het om ál deze Seven Summits van Zuid-Limburg aan elkaar te koppelen. Ook daar is aan gedacht met de Dutch Mountain Trail, een ruim 100 kilometer lange trail met ongeveer 2000 hoogtemeters! Inderdaad, gewoon in Nederland.

De bergen

De Seven Summits van Zuid-Limburg bestaan uit de volgende zeven bergtoppen:

 • Schneeberg – 257 meter
 • Hakkenberg – 252 meter
 • Wilhelminaberg – 225 meter
 • Kattenroth – 209 meter
 • Eyserbos – 197 meter
 • D’n Observant – 157 meter
 • Gulperberg – 157 meter

En don’t worry, mocht je de Vaalserberg (322,4 meter), Eschberg (309 meter) en Vijlenerbos (309 meter) bijvoorbeeld missen, dan doe je die toch als extraatje? Een enkele top zit ook in de Dutch Mountain Trail.

EuropaNederlandTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

 • Hallo Kaz en Mechteld,
  Ik heb een vraag over de foto boven het stukje tekst met de titel ‘De Seven Summits van Zuid-Limburg zijn niet de hoogste bergen van Nederland’. Mag ik deze gebruiken voor een nieuwsbrief met wandelarrangementen over de Dutch Mountain Trail?
  Met vriendelijke groet,
  Annelies van der Woude

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.