Wandelen in Zuid-Limburg: op deze plekken moet je zijn geweest

door

Zuid-Limburg is misschien wel het enige stukje Nederland dat allesbehalve Nederlands aandoet. De glooiende heuvels, prachtige valleien en mooie uitzichten doen je in het buitenland wanen. En waar veel Nederlandse provincies het bourgondische leven expliciet claimen, doet Zuid-Limburg stilzwijgend een goede duit in het zakje. Het Zuid-Limburgse leven proef je het beste door de regio te voet te verkennen. Wandelen in Zuid-Limburg is misschien wel de leukste manier om het landschap aan je voorbij te zien trekken en meer te leren over de omgeving. In dit artikel zetten we de mooiste wandelingen voor je op een rijtje.

Een stukje buitenland in Nederland

Zuid-Limburg, gelegen in het uiterste zuiden van Nederland, ligt ingeklemd tussen België en Duitsland. Op ongeveer twee uur rijden vanuit Utrecht vind je tussen Maastricht en Vaals een prachtig landschap vol met natuur. Het glooiende landschap en de prachtig stromende riviertjes, zoals de Geul, geven je het gevoel stiekem al over de grens te zijn.

Zuid-Limburg draait op het buitenleven en is daarom de ideale plek voor een lang weekend wandelen. Er is een enorme variëteit aan wandelingen te vinden. We schreven eerder al uitgebreid over de Dutch Mountain Trail. Het is misschien wel de zwaarste en meest gevarieerde wandeling van Nederland. Maar ook een trail die steeds populairder en dus drukker wordt. In dit artikel lichten we daarom een aantal van de nieuwe hikes uit, die variëren van routes langs de Limburgse wijngaarden, tot aan prachtige wandelingen langs de oude mergelgroeves.

Wandelen in Zuid-Limburg doe je over deze prachtige routes

  1. Wandelen langs de uitgestrekte wijngaarden van Zuid-Limburg
  2. Langs de mergelgroeves in Valkenburg
  3. De camini’s: wandelen in Zuid-Limburg over het beroemdste pelgrimspad
  4. De vuursteenwandeling: op zoek naar eeuwenoude gesteentes

1. Wandelen langs de uitgestrekte wijngaarden van Zuid-Limburg

Bij wijn denk je toch al snel aan de Bourgogne in Frankrijk of de Moezelvallei in Duitsland. Maar in Zuid-Limburg schieten er ook steeds meer wijngaarden uit de grond. Dankzij het milde klimaat en de Zuid-Limburgse lössbodem is het ook hier goed toeven voor de druiven. Inmiddels wordt ruim 30 procent van de Nederlandse wijn verbouwd in Zuid-Limburg.

Het gaat zelfs zo goed met de Zuid-Limburgse wijnteelt, dat de wijn uit het Limburgse Mergelland een zogenaamde beschermde status heeft gekregen van de Europese Commissie.

Wijngaarden zijn altijd een lust voor het oog en in Zuid-Limburg kun je uiteraard ook langs de uitgestrekte wijngaarden wandelen. Er zijn acht zogenaamde Routes des Vins te vinden in Zuid-Limburg. Deze bewegwijzerde Routes des Vins brengen je langs de mooiste wijngaarden van de regio. Tussendoor leer je ook nog eens alles over het maken van wijn. De routes vind je in verschillende delen van Zuid-Limburg en zijn tussen de zeven en twaalf kilometer lang.

Wandelen in Zuid-Limburg langs de vele wijngaarden is een absolute aanrader voor wijnliefhebbers die meer willen leren over het maken van wijn.
Foto © Visit Zuid-Limburg

2. Langs de mergelgroeves in Valkenburg

Valkenburg is het kloppende hart van de streek en is onder menigeen bekend. Wielerliefhebbers trotseren hier bijvoorbeeld de Cauberg, terwijl de vele terrassen in het stadje een aantrekkingskracht hebben op veel dagjesmensen.

Naast fietsen en flaneren kun je in dit deel van Zuid-Limburg ook heerlijk wandelen door de omgeving. En dat is naast heerlijk ontspannen ook nog eens razend interessant. Valkenburg vormde namelijk jaren terug de uitvalsbasis voor de arbeiders van de nabijgelegen mergelgroeves. De krijtwandeling neemt je mee langs deze geschiedenis.

De krijtwandeling bestaat uit drie lussen, die je afzonderlijk als mooie dagwandelingen kan lopen. Iedere lus heeft een eigen thema en geeft je verdiepende informatie over de omgeving. De eerste lus van bijna 15 kilometer brengt je in het spoor van de blokbrekers. Hier loop je langs de oude mergelgroeves en leer je alles over de vroegere mergelwinning. Lus twee gooit het over een hele andere boeg. Valkenburg staat op deze route van ongeveer tien kilometer centraal. De derde en laatste lus voert je langs de vele kastelen en kerken die het Zuid-Limburgse landschap rijk is. Wandelen doe je nu door het glooiende landschap van Zuid-Limburg, waarbij je meer leert over de historie van de streek.

Deze wandeling doen? Klik hier voor meer details.

3. De camini’s: wandelen in Zuid-Limburg over het beroemdste pelgrimspad

Wandelen in Zuid-Limburg kun je op vele manieren. Er is de rijke historie van de streek zelf, maar er lopen ook routes door de regio, die grensoverschrijdend zijn. Het Jacobspad is zo’n route. Dit is namelijk de beroemde pelgrimstocht die helemaal tot aan Santiago de Compostela loopt in Spanje. Het Jacobspad doorkruist dus Zuid-Limburg, en dat is natuurlijk een mooie gelegenheid om een deel daarvan zelf te lopen.

Niet iedereen heeft tijd om het hele Jacobspad te lopen en voor diegenen zijn er zogenaamde camini’s ontwikkeld: dit zijn korte etappes die het Jacobspad volgen. Deze camini’s kan je in Zuid-Limburg wandelen en zo een pelgrimstocht beleven.

Het Jacobspad wandelen kan ook in Zuid-Limburg. In totaal zijn er 11 etappes in deze streek te vinden die een zeer rustgevende werking hebben op je gemoed.
Foto © Visit Zuid-Limburg

Een stukje bezinning in de Limburgse heuvels

Soms hebben we zoveel aan ons hoofd dat het moeilijk is dicht bij onszelf te blijven. Heb je zin om even te vertragen, meer in het nu te zijn en alle zogenaamde verplichtingen even los te laten? Als je deze vragen met een volmondig ja kunt beantwoorden, is het wandelen van de camini’s in Zuid-Limburg meer dan het overwegen waard.

De 11 camini’s die je in Zuid-Limburg vindt, spelen in op bezinning en even een moment voor jezelf nemen. Dat er 11 etappes zijn uitgezet is ook geen toeval: het getal 11 is namelijk een meestergetal. Meestergetallen zijn bijzondere getallen waarvan wordt gezegd dat ze je levenspad kunnen beïnvloeden, volgens de wetenschap van de getallenleer en volgens de Egyptenaren staat het voor dicht bij jezelf blijven en het volgen van je intuïtie.

Wandelen in Zuid-Limburg kan zo mooi zijn. Dankzij de glooiende landschappen waan je je even in het buitenland.
Foto © Visit Zuid-Limburg

Wijsheden en stempelen: de extra stap tijdens wandelen in Zuid-Limburg

Het leuke van de camini’s in Zuid-Limburg is dat je door middel van mooie spreuken en leuke opdrachten leert om meer tot jezelf te komen. Iedere route kent een aantal van deze wijsheden die ervoor zorgen dat je kunt reflecteren en bezinnen.

Naast de nodige reflectie kun je ook sparen voor een blijvende herinnering. Na iedere etappe kun je namelijk een stempel laten zetten op het stempelblad in het boekje ‘Bezin in Zuid-Limburg’. Is je stempelblad na 11 etappes vol? Dan kun je in één van de Visit Zuid-Limburg Shops een cadeautje ophalen.

Zelf de camini’s lopen? Dat kan! Hier vind je alles over het lopen van het Zuid-Limburgse Jacobspad

4. De vuursteenwandeling: op zoek naar eeuwenoude gesteentes

Probeer je eens een voorstelling te maken hoe Zuid-Limburg er in de prehistorie uitzag. Lukt je dat? Waarschijnlijk niet, en dat is helemaal niet erg. Gelukkig zijn er in Zuid-Limburg genoeg manieren om in de prehistorie te duiken, en bij de vuursteenwandeling kan dat zelfs tijdens het wandelen.

Met deze wandeling ga je namelijk op zoek naar de vuursteen. Dit is een uniek materiaal dat in de steentijd al werd verwerkt door de oerbewoners van Zuid-Limburg.

Vuursteen is ontstaan uit de zogenaamde kalksteen. Zo’n 70 miljoen jaar geleden waren de glooiende Limburgse heuvels een woeste zee. Hier zwommen enorme hoeveelheden plankton. Deze diertjes hebben een hard skelet, dat naar de bodem zinkt zodra ze sterven. Door de eeuwen heen stapelde zo een dikke laag kalksteen op, één van de huidige bodemtypes van het Zuid-Limburgse landschap. En wat vind je tussen die dikke laag kalksteen? Juist ja, daartussen vind je vuursteen.

Vuursteen is ontstaan uit de resten van de eerdergenoemde resten van plankton, eeuwenoude kreeften en de harde kiezelskeletjes van sponzen. Tijdens de vijf kilometer lange vuursteenwandeling leer je alles over dit bijzondere materiaal. En mocht je niet zo geïnteresseerd zijn in vuursteen: wandelen door het Savelsbos, één van de mooiste bossen van Zuid-Limburg, is sowieso de moeite waard.

Duik in de prehistorie en loop de vuursteenwandeling zelf. De route vind je hier.

Ben jij klaar om te wandelen in Zuid-Limburg?

Wandelen in Zuid-Limburg heeft zo zijn charme. Maar wist jij dat deze regio zoveel diversiteit kent? Om alle routes in de regio te kunnen wandelen heb je meerdere weken nodig. Gelukkig is Zuid-Limburg om de hoek en is een lang weekendje weg zo gepland.

Ben jij helemaal in de wandelstemming gekomen? Leuk! Alle beschreven routes vind je op de site van Visit Zuid-Limburg. Zin in een lang weekend weg? Kijk dan vooral naar de overnachtingsmogelijkheden in de buurt.
DagtochtEuropaLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

18 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.