Credits: Eifel Tourismus GmbH

Maak kennis met de StauSeeSteig, de nieuwste langeafstandswandeling net over de grens

door

Dutch Mountain Film Festival (DMFF), de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitzetten van de populaire Dutch Mountain Trail, is altijd op zoek naar nieuwe trails in de buurt om liefhebbers van meerdaagse trails de nodige uitdaging te bieden. De centrale vraag: kunnen we Nederlandse wandelaars die zin hebben in hoogtemeters en een beetje uitdaging een mooie trail in de buurt aanbieden? Met deze vraag in het achterhoofd is uiteindelijk de StauSeeSteig ontstaan, een 125 kilometer lange wandelroute, inclusief 2.600 hoogtemeters, die langs zeven stuwmeren loopt. In dit artikel stellen we deze gloednieuwe trail aan je voor, en leggen je uit waarom deze wandelroute op jouw lijstje moet.

Wandelen door de Eifel tijdens de StauSeeSteig
Credits: Dominik Ketz, Eifel Tourismus, GmbH

De StauSeeSteig, een langeafstandsroute langs zeven stuwmeren

Wandelaars die van uitdaging houden moesten lang uitwijken naar het buitenland voor hoogtemeters en pittige trails. Daar kwam met de lancering van de Dutch Mountain Trail echter verandering in. De bedenkers van deze trail zijn daarna op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om Nederlandse wandelliefhebbers toegankelijke trails aan te bieden. Uit dit idee is uiteindelijk de StauSeeSteig ontstaan, een trail die net over de grens bij Zuid-Limburg begint.

Het grote voordeel van de StauSeeSteig is dus dat je vanuit Nederland relatief snel kunt beginnen met lopen. De trail begint namelijk in de buurt van de Duitse stad Aken, net over de Nederlandse grens. Vervolgens wandel je verder naar het zuiden, dwars door prachtige natuurparken waar je de heuvels trotseert en geniet van de stilte op de trail.

De StauSeeSteig wordt na de zomer officieel gelanceerd. Om de route te kunnen lopen, wordt er ergens in de komende maanden een literaire wandelgids gepubliceerd waarin je de route vindt, inclusief interessante wetenswaardigheden over de route, de regio’s en de meren waar je langs loopt. Hou de website van DMFF in de gaten voor de laatste stand van zaken betreffende de lancering.
Tijdens de StauSeeSteig kom je langs prachtige gebieden, waaronder de Hoge Venen
Credits: Julie Staals

Door welke gebieden wandel je en langs welke stuwmeren kom je?

Een Stausee is Duits voor stuwmeer. Een fenomeen dat we in Nederland niet echt kennen. Net over de grens vind je echter meerdere van deze meren. Door zeven van deze stuwmeren via een wandelroute met elkaar te verbinden is uiteindelijk de StauSeeSteig ontstaan. Achtereenvolgens loop je langs de volgende stuwmeren:

 • Wehebachtalsperre (Duitsland)
 • Stausee Obermaubach (Duitsland)
 • Rursee (Duitsland)
 • Kalltalsperre (Duitsland)
 • Dreilägerbachtalsperre (Duitsland)
 • Wesertalsperre (België)
 • Lac de la Gileppe (België)

Niet alleen de stuwmeren zorgen voor prachtige uitzichten, ook de gebieden waar je door loopt staan bekend om rust, weelderige bossen en prachtige vergezichten. Zo loop je achtereenvolgens door het dichtbeboste Hürtgenwald, doorkruis je de mooiste plekken van de Eifel, en kun je genieten van het hoogveengebied de Hoge Venen in België.

Credits: Dominik Ketz, Eifel Tourismus GmbH

Hoe lang is de StauSeeSteig en hoe ziet de route eruit?

Laten we eens inzoomen op de details van de StauSeeSteig. De zeven stuwmeren in Duitsland en België vormen de leidraad van deze langeafstandsroute. In totaal is de route 125 kilometer lang. Wandel je gemiddeld genomen ongeveer 20 kilometer per dag, dan doe je ongeveer 6 dagen over de Eifelsteig. Is 20 kilometer je teveel, dan kun je de route natuurlijk ook in kleinere etappes opdelen.

Hoewel de route veelal door natuurgebieden loopt, kom je onderweg voldoende dorpjes tegen om te overnachten. Ook vind je op de route meerdere campings, waardoor je er ook voor kunt kiezen om een aantal nachten in een tent te overnachten. Let wel: op sommige delen van de StauSeeSteig kom je echter geen campings tegen, waardoor je ook een aantal nachten in een hotel of een B&B zult moeten slapen.

Samengevat ziet de StauSeeSteig er als volgt uit:

 • Een pittige meerdaagse trail langs zeven stuwmeren in Duitsland en België
 • Tijdens deze route loop je onder andere door de prachtige Eifel en de Hoge Venen
 • De route start in het Duitse Langerwehe en eindigt in het Belgische Limbourg. Vanaf Limbourg kun je met de trein terug naar het startpunt in Langerwehe.
 • De route is in totaal 125 kilometer lang, met in totaal 2.600 hoogtemeters
 • Overnachten kun je in de dorpjes langs de route

Een literaire wandelgids voor meer inspiratie

Bij een uitzonderlijke langeafstandsroute hoort ook een uitzonderlijke wandelgids. Met dit uitgangspunt in het achterhoofd werden Max Hermens en Frank Husslage op pad gestuurd om de StauSeeSteig te lopen. De verkenningen van de route zijn inmiddels in volle gang, wat resulteert in prachtig beeldmateriaal en mooie verhalen. De foto’s, reisverslagen en route worden uiteindelijk gebundeld in een prachtige literaire wandelgids, waar je niet alleen heel veel praktische informatie vind, maar ook wordt geïnspireerd door de verhalen van Frank en Max. Deze wandelgids komt na de zomer uit en wordt tegelijkertijd met de officiële lancering van de StauSeeSteig gepresenteerd.

GPX route van de StauSeeSteig

Ondanks dat de officiele route nog niet gelanceerd is, daarvoor moet je wachten op de officiële lancering en gids in oktober. Maar ben je al benieuwd naar deze route? Hieronder hebben we de route alvast in Komoot gezet voor de beeldvorming van de tocht.

Hoe kom ik bij het begin van de route?

Gelukkig is deze route net als de Dutch Mountain Trail vlakbij huis en dus makkelijk bereikbaar vanuit Nederland. Met de auto rijd je zo de grens over, maar vertrek je liever met het OV dan is dit ook mogelijk. Vanuit Heerlen kun je de trein pakken naar Aken (Aachen). Vanuit hier vertrekt een sprinter naar Langerwehe, zo ben je in een kwartier van Aken bij het startpunt. De route eindigt ook weer bij een station, namelijk Dolhain Gileppe. Zo pak je gemakkelijk ook weer het OV terug naar huis.

Overnachten op de StauSeeSteig

De route van de StauSeeSteig loopt door populaire natuurgebieden van onze oost- en zuiderburen, gelukkig is overnachten op deze route dus ook zeker mogelijk. De route begint in Langerwehe, hier is een pension (pension Langerwehe) te vinden, maar deze plek is ook makkelijk vanuit Aken bereikbaar. Je kunt er dus ook voor kiezen direct in de ochtend te starten of eerst te overnachten in Aken. Alleen etappe één is een beetje puzzelen qua overnachting. Je loopt hier namelijk dwars door een natuurgebied. Kun je meer dan 20 kilometer overbruggen, dan kun je in Obermaubach (of Untermaubach) overnachten. Vanaf dit punt loop je richting de Ruhrsee, een prachtig populair gebied met tal van overnachtingsmogelijkheden. Hierna kun je overnachten in Simonskall of de etappes rond de Ruhrsee splitsen/verlengen en hierna overnachten in Lammersdorf. Voor de volgende etappe kun je overnachten in Roetgen, een leuk dorpje. Ook hierna eindigt de etappe weer in een dorpje genaamd Eupen waar je ook meerdere slaapplekken vindt.

De prachtige Ruhrsee

Kamperen op de StauSeeSteig

Op de StauSeeSteig is het zeker mogelijk om te kamperen, echter eindigt niet elke etappe bij een camping. Het is dus of een kwestie van etappes verlengen, of deels overnachten in B&B’s of hotels, want wildkamperen is in Duitsland niet toegestaan. De eerste camping die je tegenkomt vanaf etappe is camping Finkenheide. Vervolgens is er een camping in Untermaubach (naast Obermaubach op de route). Rond de Ruhrsee zijn tal van campings te vinden. En vervolgens kun je kamperen in Roetgen en Eupen.

Meer mooie wandelingen in deze regio

In de regio rondom de StauSeeSteig lopen tal van andere meerdaagse wandelroutes. Neem vooral eens een kijkje naar de onderstaande trails en laat je inspireren door de vele mogelijkheden in België en Duitsland.

Veelgestelde vragen over de StauSeeSteig

Ben je klaar om in actie te komen? Na de zomer van 2024 is de StauSeeSteig officieel een feit en kun je gaan genieten van deze prachtige wandelroute. De volgende veelgestelde vragen helpen je verder met het plannen van deze route.

Hoe zwaar is de StauSeeSteig?

De StauSeeSteig is conditioneel gezien een zware wandelroute met de nodige hoogtemeters. In totaal zijn het er 2.600, verdeeld over 125 kilometer. Doe je zes dagen over de trail, dan komt dat neer op ruim 400 hoogtemeters per dag. Een goede conditie voor deze trail is dus zeker een vereiste?

Wat moet ik in mijn rugzak inpakken voor de StauSeeSteig?

Tijdens een meerdaagse wandeltocht zul je behoorlijk wat spullen in je rugzak moeten stoppen. Deze handige paklijst vormt een mooie leidraad voor het inpakken van jouw rugzak.

BelgiëDuitslandEuropaLangeafstandswandelingNatuurgebiedenNieuwsTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

15 reacties. Reactie plaatsen

 • Graag meer info over wandelroutes. Danku

  Beantwoorden
  • Willemijn
   13 juni 2024 10:04

   Hoi Steven,
   In oktober krijgen we meer informatie over de route, voor nu hebben we alvast de Komoot route geupload.
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Schoofs Danielle
  10 juni 2024 09:17

  Super. In 2026 ga ik op pensioen. Ik denk al te weten wat mijn eerste lange tocht gaat worden. 😁

  Beantwoorden
 • Danielle Schoofs
  10 juni 2024 09:20

  Ziet er veel belovende uit. Vorig jaar Dutch Mountain trail gedaan. Dit jaar staat de Venntriologie op het programma.

  Beantwoorden
  • Willemijn
   13 juni 2024 10:00

   Wat leuk zeg, dan heb je al een nieuwe wandeling voor volgend jaar op de planning 😉 De Venntriologie is ook zeker een aanrader. Heb je ons artikel daarvan ook gezien?
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Vermeulen Willy
  10 juni 2024 13:05

  De wandeling vind ik wel mooi om te doen met mijn twee wandelvrienden in de zomer.

  Groeten van Willy

  Beantwoorden
  • Leuk plan Willy! Let wel op dat de definitieve trail pas in het najaar van 2024 wordt gelanceerd en dat de route dus nog onder voorbehoud is. Alvast veel plezier!

   Beantwoorden
 • Nancy lanckriet
  11 juni 2024 16:44

  Wow

  Beantwoorden
 • Lijkt me erg gaaf! Enig idee of er ook een totale geocaching route uitgezet gaat worden op deze trail?
  The Duth mountaintrail en de Moselsteig hebben dat bijvoorbeeld wel.
  Dat zou het nóg aantrekkelijker maken voor mij en wellicht ook voor andere geocachers die LAW lopen.

  Beantwoorden
  • Willemijn
   13 juni 2024 10:02

   Hoi Sandra,
   Wat leuk dat je aan Geocaching doet. Ik heb geen idee of deze hier ook uitgezet gaan worden, volgens mij is dat ook iets leuks om voor de geocache community om te doen? Waarschijnlijk als de route iets meer bekend is dat er ook wel een Geocache punt wordt gemaakt.
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden
 • Is het bewegwijzerd?

  Beantwoorden
  • Hoi Sandra, het gaat om een nieuwe trail, die nog niet officieel gelanceerd is. De route is daardoor (nog) niet bewegwijzerd. In het artikel vind je alvast de (voorlopige) gps route in Komoot. De definitieve trail+beschrijving lanceert de organisatie in het najaar van 2024.

   Beantwoorden
 • Frans Pierik
  12 juni 2024 18:53

  Ben heel nieuwsgierig naar de route van de trail en zie de verdere informatie graag tegemoet.

  Beantwoorden
  • Willemijn
   13 juni 2024 10:02

   Hoi Frans,
   Wij wachten ook nog even in spanning af tot oktober, maar tot die tijd hebben we alvast de Komoot route geupload.
   Groetjes, Willemijn

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.