The-Hike-Arches-National-Park-USA

7 redenen waarom ook jij wilt hiken

door


Waarom begin je een blog over hiken? Of sterker nog: waarom hike je? Een paar vragen die mij de laatste tijd regelmatig worden gesteld. Het antwoord daarop is ten eerste natuurlijk omdat ik het leuk vind. Ten tweede is hiken ook nog eens super goed voor je. Hierbij 7 redenen waarom jij ook wilt hiken.

1. Hiken geeft rust

Stel je eens voor: die mooie bosrijke omgeving, dat immense bergplateau of het brede strand met daarachter de oneindige horizon. Hoe voelt dat? Mijn lichaam ontspant dan meteen. Even weg uit de hectiek van het dagelijkse leven. Dat gebeurt er dus als je gaat hiken in de natuur. Het geeft rust. Al is het maar voor even.

2. Boost je energie

Tegelijkertijd geeft hiken ook energie. De kick die je ervaart als je de loodzware tocht naar de top hebt volbracht, is bijna verslavend te noemen. Als je dat eenmaal hebt ervaren, wil je vaker. En hoe vaker je gaat hiken, hoe fitter je wordt. Je lichaam wordt sterker en je conditie neemt toe. Dat merk je ook in het dagelijks leven. Het geeft je de energie die je dagelijks nodig hebt.

3. Burn, baby (belly) burn

Het is zomer. We willen er allemaal goed uitzien. Hiken helpt daarbij. Online kun je uitrekenen hoeveel calorieën jij verbrandt met een uurtje wandelen. Ik (vrouw van eind de twintig met een gemiddelde lengte en gewicht) verbrand bijvoorbeeld ruim 300 calorieën per uur bij hiken op normale snelheid. Moet je nagaan hoeveel calorieën dat zijn bij een zware hike.

4. Work that body

Onderschat het effect van hiken niet. Met name je dijen en kuiten hebben er veel baat bij, want stiekem gebruik je veel spieren. Maar vergeet ook je botmassa niet. Door je botten regelmatig te belasten, worden ze sterker en bouw je zelfs nieuwe massa op. Al bestaat die belasting maar uit een klein rondje hiken. Vergeet je stappenteller of smartwatch niet. Je zult zien dat je dezelfde route na een tijdje hiken veel sneller kan lopen en minder vermoeid bent.

5. Verbeter je afweersysteem

Iedereen weet wel dat stilzitten slecht is voor je gezondheid. Door regelmatig actief te zijn, bouw je aan je immuunsysteem. Er komen bij beweging namelijk stoffen en hormonen vrij. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze hormonen een extra rol spelen bij het stimuleren van het immuunsysteem.

6. Je bent gezond bezig

Uit onderzoeken blijkt dat wandelen (en dus ook hiken) helpt bij het voorkomen van een hoop ziektes. Doordat je conditie verbetert, verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte, wat weer goed is voor hart en bloedvaten. Ook vergroot je de mate waarin je longen zuurstof op kunnen nemen. Heb je een vol gevoel na het eten? Hiken stimuleert de stofwisseling en draagt daardoor bij aan een goede werking van de darmen. Daarbij stimuleer je met hiken ook nog eens je hersenen en tegelijkertijd neemt stress af. Lijkt ideaal, toch? Dat is het ook.

7. Je ziet nog eens wat

Last but not least: what a view! Heb je de foto’s op deze site en op Instagram al eens goed bekeken? Die zijn allemaal in real life genomen. Als je gaat hiken, dan kom je nog eens ergens. Volg de paden op zoek naar avontuur en je ziet de wereld zoals je hem nooit eerder zag.

Geniet!

GezondheidInspiratieTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.