Credits: Matt Le - Unsplash

Wandelmeditatie: bewustwording en ontspanning in één

door

Wandelen, lopen, we doen het allemaal. Misschien loop je met een doel, omdat je bij je bestemming moet komen. Misschien loop je omdat je wilt genieten van het weer en de natuur. We weten in ieder geval allemaal dat wandelen gezond is voor ons lichaam. Het verlaagt het risico op diabetes, het is goed voor ons hart en bloedvaten, het verhoogt onze conditie en we verbranden calorieën met wandelen. Waar we wat minder snel bij stilstaan is dat wandelen ook heel goed is voor je mind. Heb je een ontzettend stressvolle dag achter de rug, dan kun je er beter voor kiezen om de deur uit te gaan voor een wandeling, dan om op de bank te zitten met die zak chips, hoe aantrekkelijk het soms ook kan zijn. Mentaal voel je je na een wandeling buiten de deur beter dan tijdens en na de bankzitactiviteit. Wil je graag weten hoe je bewuster kunt wandelen? Wij vertellen je hoe je wandelmeditatie verwerkt in jouw volgende wandeling.

walking meditation 4
Credits: Maël Balland – Pexels

Wat houdt mediteren in?

Wandelmeditatie, wat is dat dan? Laten we even teruggaan naar wat meditatie op zich is. De kunst van het mediteren is ontstaan uit het Hindoeïsme. In het Hindoeïsme wordt meditatie gebruikt om spirituele en geestelijke verlichting te vinden. Mediteren, in de basis, is het bieden van rust aan je geest en je lichaam. Tijdens een meditatie focus je je bijvoorbeeld op je lichaam of je ademhaling. Alles van buitenaf sluit je even uit. Eén van de belangrijkste dingen tijdens een meditatie is dat je observeert. Monnik Thich Nhat Hanh omschrijft dit als volgt: “To meditate does not mean to fight with a problem. To meditate means to observe.” Door het observeren word je bewust van wat er precies gebeurt en dit zorgt ervoor dat je volledig in het moment bent. Belangrijk tijdens een meditatie is dan ook dat je alle stoorzenders even uit zet. Leg die telefoon aan de kant, sluit je mail af en stop even met to-do’s afvinken, zoals het uitzoeken van je zorgpremie. In plaats daarvan zorg je dat je in een rustige omgeving bent. Geen kletsende kinderen of partner naast je, dat leidt alleen maar af.

wandelmeditatie 2
Credits: S Migaj – Unsplash

Wandelmeditatie

Nu je een beetje weet wat mediteren inhoudt, kun je je misschien al een beeld vormen bij een wandelmeditatie. Tijdens een wandelmeditatie staat bewustzijn en ontspanning centraal. Maar hoe doe je dat dan als je loopt in plaats van stilzit? Tijdens een wandelmeditatie creëer je bewustzijn door bij elke stap die je zet de aanraking met de grond te voelen, de geluiden om je heen te horen en je ademhaling op je stappen aan te passen. Onthoud dat het hier weer om observeren draait en niet om oordelen. Is er een geluid dat je vervelend vindt, probeer daar dan niet over te oordelen maar laat dat geluid er zijn. Eén van de voordelen van een wandelmeditatie is dat het je concentratie bevordert en je in het nu brengt. Niet in het verleden, niet in de toekomst, maar het nu.

Vijf tips voor een succesvolle wandelmeditatie

Om je op gang te helpen zetten wij een paar tips voor je op een rijtje voor een succesvolle wandelmeditatie

  • #1 Zet je telefoon uit of op stil en luister geen muziek, dit werkt namelijk alleen als afleiding;
  • #2 Loop alleen. Hoe gezellig samen wandelen ook is, tijdens een wandelmeditatie kun je beter alleen lopen. Loop je samen, dan ben je sneller afgeleid en ben je misschien meer met de andere persoon bezig dan met jezelf;
  • #3 Pas je ademhaling aan op je stappen. Bijvoorbeeld als volgt: adem in, 2 stappen, adem uit, 2 stappen. Iedereen heeft een ander ritme, kijk hierbij wat voor jou werkt;
  • #4 Voel bij elke stap die je zet de grond waar je op loopt en voel je lichaam in de beweging;
  • #5 Gaan je gedachten een andere kant op? Zodra je dit doorhebt, begin je gewoon weer opnieuw. Het kan een tijdje duren voordat je je volledige concentratie erbij kunt houden. Oefening baart kunst.

Is wandelmeditatie iets voor jou?

In deze drukke wereld vergeten we vaak om in het moment te leven. We zijn zo gewend om maar door te razen en voordat we het weten zijn we weer een aantal jaar verder. Daarnaast hebben veel mensen de neiging om naar de toekomst te leven. Als ik dit behaald heb, dan ben ik gelukkig, of als ik hier vanaf ben, dan pas kan ik weer ontspannen. Al deze dingen hebben weinig zin, aangezien we alleen het nu hebben. Nu is de enige tijd die op dit moment bestaat, dus laten we daar dan ook van genieten. Het kan even duren voordat we deze volledige bewustwording onder de knie hebben en dit geeft niet. Belangrijk is dat je de stap al neemt. De wandelmeditatie kan een mooie eerste stap zijn.

Ga jij een wandelmeditatie proberen?

Meer tips nodig voor een mentale én fysieke gezondheid?

Wat denk je van deze artikelen:

Check vooral ook eens onze Fit categorie voor nog veel meer inspiratie en tips.

ActiviteitGezondheidTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.