Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Hiken in Georgië over ongebaande paden in Tusheti 

door

Zo klein als Georgië is, zo groot is het land als het aankomt op imposante berglandschappen die je niet snel zult vergeten. Hiken in Georgië combineert het relatief onontdekte Kaukasusgebergte met een rijke cultuur en overweldigende gastvrijheid. Daarnaast heeft Georgië de hoogste biodiversiteit van Europa, met veel planten en dieren die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Diep in dit bijzondere land vind je ons favoriete stukje Georgië: de afgelegen bergregio Tusheti. Dus ga je op vakantie naar Georgië? Dan mag je dit deel van het land niet overslaan.

Heb je ruim de tijd tijdens je vakantie naar Georgië? Maak dan zeker een onvergetelijke, meerdaagse hike in Tusheti, waarbij je slapen in guesthouses afwisselt met wildkamperen. Tijdens de trekking ben je meerdere dagen helemaal weg van de bewoonde wereld. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Tusheti

Het Tusheti National Park is een van de meest afgelegen gebieden van Georgië en ligt erg diep en hoog in het Kaukasusgebergte. Het is een gebied waar de mensen nog op een zeer traditionele manier leven. Het gebied kenmerkt zich door haar uitgestrekte ruige berglandschap, traditionele dorpjes en eeuwenoude forten en torens die zo in een Lord of the Rings film zouden passen.  

Hiken in Georgië voorbij Girevi
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Een geïsoleerde regio

Tusheti ligt zo afgelegen omdat de regio maar enkele maanden per jaar te bereiken is per weg, dit vanaf eind juni tot eind september. In de andere maanden ligt er gewoonweg te veel sneeuw en ijs om haar afgelegen valleien te kunnen bereiken. Daarnaast staat de, pas in 1981 aangelegde, onverharde weg ook nog eens bekend als de gevaarlijkste weg ter wereld. Toegegeven, er zijn wel meer landen die claimen de gevaarlijkste weg ter wereld op hun grondgebied te hebben. Wat we wel kunnen bevestigen is dat het een van de hoogste wegen van Europa is. Om Tusheti te bereiken moet je namelijk een 67 kilometer lange onverharde weg en de op 2.864 meter hoogte Abano pass trotseren.  

Een nomadisch bestaan

Veel van de inwoners verlaten tegenwoordig in de wintermaanden het gebied voor de lagere gebieden. Het leven is er in de winter immers hard, er is geen enkele toevoer van voedsel en er zijn ook geen medische voorzieningen. De Abano pass wordt in juni officieel geopend, waarna de Tush herders met hun schapen te voet het gebied intrekken. Dan kan je tot kilometers ver de rinkelende belletjes en het geblaat van de schapen horen. Op het einde van het seizoen vindt deze uittocht in de omgekeerde richting plaats. 

Een droom voor de avontuurlijke wandelliefhebber

Naast het overweldigende natuurschoon kent de bijzondere cultuur in Tusheti een heerlijke keuken (ook voor vegetariërs). Dit maakt deze regio, naast een van de beste plekken om te hiken in Georgië, tot een gebied waar je tegelijkertijd ook goed kunt ontspannen. Kortom, een droom voor de avontuurlijke wandelliefhebber die zoekt naar een avontuur in een van de meest afgelegen stukjes aarde. 

Hiken in Georgie
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Een 10 daags avontuur in het meest verlaten gebied van de Kaukasus

NOMADventure is een jonge reisorganisatie die voor jou op zoek gaat naar avontuurlijke hikeroutes buiten de gebaande paden. Deze zomer nemen ze je tijdens jouw vakantie mee naar twee spectaculaire gedeeltes van Georgië: het Tusheti National Park en de ‘Georgische Dolomieten’, beiden gelegen in de Georgische Kaukasus. Hieronder vind je een kort overzicht van wat je te wachten staat:  

Hike #1: Het onontdekte Tusheti National Park  

Allereerst ontdek je het Tusheti National Park, waar je een vijfdaagse route loopt door verlaten valleien en middeleeuwse dorpjes. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Tijdens deze vijfdaagse hike wissel je wildkamperen af met slapen in eeuwenoude familieguesthouses. Je start in Omalo en loopt door een smalle vallei met eeuwenoude wachttorens naar de uitgestrekte velden aan de voet van de Atsunta Pas, waar op een enkele nomadische herder na, geen teken van beschaving meer te bekennen is. Na het bedwingen van de Atsunta Pas volgt een van de meest schilderachtige afdalingen die Georgië te bieden heeft en kom je na drie dagen wildernis voor het eerst weer terug in de beschaving. 

Hiken in Georgië bijna op Atsunta
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Hike #2: De Georgische Dolomieten 

De tweede hike duurt twee dagen en brengt je in de Khevsureti regio naar de Georgische Dolomieten, die bekendstaan om hun steile rotswanden en prachtige bergmeren. Bijzonder is dat je hier, na een dag hiken, wildkampeert naast de prachtige bergmeren. Voor de échte ijsberen is dit de mogelijkheid om een frisse duik te nemen. Na het trotseren van de Chaukhi pass eindig je de tweede dag in Juta en keer je na een goede nachtrust terug naar de kronkelige straatjes van het verrassende Tbilisi. 

Hiken in Georgie
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 1: Stadstour en kennismaking 

Vandaag staat in het teken van elkaar en Tbilisi leren kennen. Je doet een leuke stadstour langs diverse hoogtepunten in de verrassende hoofdstad van Georgië en gaat uit eten in een van de verborgen pareltjes van Tbilisi. 

lekker eten in Tbilisi
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 2: Reisdag en overnachting in Omalo 

We verdelen ons over Delica 4×4 busjes die ons naar het Tusheti National Park brengen. Onderweg rijd je over de Abano pass (ruim 2.800 meter), waar je stopt om van het geweldige uitzicht te genieten. Als je aankomt in Omalo check je in bij het guesthouse en verken je de wachttorens in Upper Omalo.

Hiken in Georgie met uitzicht vanaf de Abano Pas.
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 3: Eerste hikedag: Omalo-Dartlo 

Deze eerste hikedag begin je met een relatief eenvoudige route om de benen op te warmen. Vanuit Omalo klim je naar 2.400 meter over de ‘Ghele pass’, waar vroeger de stamhoofden van de omliggende dorpen bijeenkwamen om te overleggen. Vervolgens daal je af naar Dartlo, door velen gezien als het mooiste dorp in Tusheti door zijn oude stenen daken en Dagestaanse historische architectuur. Je checkt in bij het guesthouse, en maakt na de lunch nog een uitstap naar de 200 meter hoger gelegen Kvavlo toren vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de vallei en het dorp.

Dartlo, het mooiste dorp in Tusheti
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 4: Tweede hikedag: Dartlo – Girevi 

Vanuit Dartlo volg je de Alazani rivier door de prachtige Pirikitis vallei richting Parsma. De overblijfselen van de eeuwenoude Tushetiaanse wachttorens kleuren onderweg de route. Je luncht bij de rivier en legt daarna het laatste stuk van de route af naar onze eindbestemming in Girevi. Hier slaap je in een gezellig familieguesthouse, maak je een kampvuur en genieten van de oneindige sterrenhemel. 

Dag 5: Derde hikedag: Girevi – voet Atsunta pass 

Zet je schrap! Want vanaf nu verlaat je het comfort van een bed en trekken voor drie dagen en twee nachten de wildernis in. Tijdens de wandeling kom je langs de verlaten ruïnes van Chontio village. Je maakt je kamp aan de rivier en ziet in de verte de Atsunta pas opdoemen die de volgende dag op het menu staat. 

De rivier oversteken tijdens de trekking in Georgië
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 6: Vierde hikedag: voet Atsunta pass – Khidotani Ridge 

Vandaag is het vroeg opstaan, want voor je aan de beklimming kan beginnen, moet je nog de rivier oversteken. Het beklimmen van de Atsunta pass neemt de hele ochtend in beslag, maar alle hoogtemeters zijn het compleet waard als je op het hoogste punt van meer dan 3.500 meter staat en het uitzicht ziet.

Hiken in Georgië aan de voet van de Atsunta pas
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 7: Vijfde hikedag: Khidotani ridge – Mutso & transfer naar Roshka

Op deze dag hike je maar zeven kilometer en omdat dit naar beneden is, is dit veruit de makkelijkste hikedag. Vanaf Mutso word je opgehaald door de busjes. Onderweg stop je om te lunchen in Shatili, dat op de voorlopige werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Je krijgt het gevoel krijgt dat je 1000 jaar terug in de tijd bent gestapt en krijgt de kans om dit weinig bezochte openlucht museum te verkennen.  

Na de lunch word je naar Roshka gebracht, om na twee nachten wildkamperen lekker uit te rusten in bijzonder pittoresk guesthouse. Hier kom je al rond 16 uur aan, dus er is nog genoeg tijd om de omgeving te verkennen, je dankbaarheid uit te spreken naar de uitvinder van de warme douche of gewoon een boek te lezen in een luie stoel terwijl je geniet van een lekker kopje uit de tuin geplukte kruidenthee met zelfgemaakte honing. 

Hiken in Georgie wildkamperen op Khitodani
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 8: zesde hikedag: Roshka – Abudelauri lakes 

Je vertrekt vandaag op expeditie in het gebied dat bekend staat als de ‘Georgische Dolomieten’, met scherpe pieken en uitgestrekte ronde dalen. Je loopt vanaf het guesthouse in Roshka in de richting van de Chaukhi pass en zet het kamp op (op 2.580 meter) bij het eerste van drie bijzondere gletsjermeren in dit berggebied – ‘Abudelauri green lake’. Omdat er ‘s middags wat tijd over is door het geringe aantal kilometers dat tot dan toe gelopen is,  kan je nog een uitstap naar ‘Abudelauri white lake’ maken, zonder het gewicht van de backpack op je rug. 

Hiken in Georgie op weg naar Abudelauri
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Dag 9: zevende hikedag: Abudelauri lakes naar Juta 

Op de laatste hikedag klim je de Chaukhi pass (3.325m) over, met misschien wel de meeste dramatische en mooiste uitzichten van de trip op het Chaukhi massief. Na de pittige klim geniet je tijdens de lunch van het uitzicht en daal je vervolgens af naar het in het dal gelegen dorpje Juta voor de laatste overnachting in een guesthouse en te proosten op de geweldige wandeltocht van 90km die we samen hebben gemaakt.

Dag 10: Terug naar Tbilisi 

Je wordt in het inmiddels vertrouwde Delica busje teruggebracht naar Tbilisi waar we afscheid nemen van elkaar. 

Geïnteresseerd in deze Georgië reis? Check de website van NOMADventure voor meer informatie en boeken. Lees dit artikel verder voor antwoorden op veelgestelde vragen.
Hiken in Georgie in Dartlo
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Praktische informatie over de Georgië trip:

Hoeveel kost het? 

De 10-daagse Georgië trip kost 1.150 euro. 

Wat is bij de prijs inbegrepen?  

– Twee indrukwekkende en gevarieerde hikes in de twee mooiste regio’s in de Kaukasus; 
– Begeleiding van ervaren Nederlands sprekende gidsen;  
– 6x overnachting in een guesthouse
– 6x ontbijt, 7x lunch en 6x avondeten in de guesthouses, dit zijn traditionele maaltijden bereid met verse en lokale ingrediënten uit eigen tuin; 
– De volledige logistieke organisatie in Georgië met 4×4 transport; 
– Alle tol, permits en toeslagen; 
– Bijdrage aan het garantiefonds VZR Garant. 

Wat moet je zelf voorzien? 

– Vlucht van en naar Tiblisi.  
– 3x ontbijt, 2x lunch en 3x avondeten. Deze maaltijden moeten zelf worden verzorgd voor tijdens het wildkamperen en tussen de guesthouses door. Wij raden gevriesdroogde maaltijden aan (bijv. AdventureFood) omdat die erg licht zijn.  
– Je eigen kampeerspullen en hike-uitrusting. We voorzien ruim van tevoren een handige paklijst met tips&tricks. Als je geen eigen materiaal beschikbaar hebt, kunnen we uitrusting apart verhuren (vraag naar de prijzen). 
– De overnachting na de tour in Tiblisi. Tbilisi is meer dan de moeite waard dus het is zeker aan te raden om nog een dag aan je trip vast te plakken. We worden afgezet bij Envoy Hostel, hier kun je nog een nacht bijboeken als je wil. 
– Een reisverzekering. Iedereen doet mee op eigen risico. 

Wie kan zich inschrijven?

Iedereen die enthousiast is om de wilde natuur in te trekken is welkom. Een goede conditie is wel belangrijk om de berghike te kunnen doen.

wildkamperen in Georgië
Credits: Sammy van Hemerik en Ruud Bierens

Andere reizen van NOMADventure

NOMADventure is een start-up die in 2021 is geboren vanuit een gedeelde passie voor het uitstippelen van onvergetelijke hikeroutes in avontuurlijke en onontdekte gebieden. 

Naast de hike vakantie naar Georgiëre, organiseert NOMADventure deze zomer ook nog een trip waarbij ze de natuurlijke en culturele hoogtepunten van het zuiden van Kazachstan combineren in een gevarieerd 12-daags programma. Een andere toffe optie is de 14-daagse wandelvakantie naar Kirgizië, waar je jezelf helemaal kan onderdompelen in het nomadenbestaan. 

Kijk snel op de website van NOMADventure voor alle trips en details. 

BergenBestemmingenEuropaGeorganiseerde reizenLandenTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.