Hiken in Georgië = hiken in de parel van het Caucasus gebergte

door

Het is misschien niet het eerste land dat in je op komt. Maar wandelen in Georgië is een geweldige besteding van je zomervakantie. Mits je van goed hiken houdt. Het Oost-Europese land staat bekend als de parel van de Caucasus. Je kan er in verschillende berggebieden hiken, van simpele dagtochten tot de pittigere meerdaagse tochten. De meeste hikes zijn in het hooggebergte, waarbij je gegarandeerd door een adembenemende omgeving wandelt. Maar ook in lager gelegen gebied zijn er een aantal prachtige hikes te beleven. Ik zet een paar opties voor je op een rij.

Reporter Carlijn ging in 2018 wandelen in Georgië. Het land is flink in ontwikkeling, dus onderstaande hikes kunnen her en der veranderd zijn. Check altijd de lokale autoriteiten voor up to date informatie.

Je kunt je reis ook boeken bij een professionele partij zoals Bookatrekking. Zij kunnen je van goed advies voorzien en regelen ook meteen alle details voor je.

4-daagse trekking van Mestia naar Ushguli in het Svaneti gebied

Als je gaat wandelen in Georgië is de kans groot dat je bij deze 4-daagse tocht in het Svaneti gebied uitkomt. Het is namelijk een van de meest populaire tracks in heel Georgië. Dat komt omdat de afstanden voor iedereen goed te doen zijn. De hike start in het dorp Mestia, loopt via de dorpen Zhabeshi, Adishi en Iprali naar Ushguli. De maximale afstand per dag is 17 km, de maximale hoogtemeters 900 meter en de gemiddelde wandelaar doet er per dag ongeveer 6 uur over. Ik ga er dan vanuit dat je onderweg een aantal keer pauzeert om te genieten van de besneeuwde bergtoppen, gletsjers, groene bossen, bloemenvelden en loslopende koeien. Want je loopt vier dagen lang door prachtige natuur.

Tijdens deze trekking passeer je meerdere traditionele Svan dorpen, waar je in guesthouses kan slapen. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om je tent mee te nemen en onderweg te kamperen. Kenmerkend van de Svan dorpen zijn de typische torens die ieder huishouden heeft. Dit doet je beseffen dat je niet Zwitersland maar in Georgië bent. Wil je meer weten over dit gebied? Tom Waes bracht er een interessant bezoek met zijn programma Reizen Waes.

Op de derde dag van deze meerdaagse trekking moet je een rivier oversteken waar geen brug is. Er zijn dan twee opties: of heel vroeg vertrekken en met blote voeten door het ijskoude gletsjerwater, of jezelf per paard naar de overkant laten brengen. In de zomer kan het erg druk zijn op deze trekking, desondanks is het vooraf boeken van een accommodatie (nog) niet noodzakelijk. Alleen in het dorpje Iprali kan het lastig zijn om een guesthouse te vinden. Gelukkig zijn er net vóór en net ná dit dorpje ook guesthouses te vinden. Ushguli is de eindbestemming, maar als je nog de tijd (en energie) hebt, is het een aanrader om hier nog een nacht te blijven en de volgende dag naar de Shkrara gletsjer te hiken.

Daghike naar de Koruldi Meren in het Svaneti gebied

Het dorp Mestia is sowieso een handig startpunt als je gaat wandelen in Georgië. Ook deze pittige dagtocht start namelijk in dit dorp. Je maakt maar liefst 1.500 hoogtemeters op en neer om van het uitzicht op de Koruldi meren en besneeuwde bergtoppen te genieten. De eerste 800 hoogtemeters loop je door het bos, tot je bij een ‘crossing’ komt. Vanaf daar loop je over een zandpad waar af en toe ook 4×4 auto’s langs komen. Dit pad volg je tot aan de meren. De meren zelf zijn eigenlijk niet zo spectaculair. Ze zijn namelijk best klein. Daarentegen is het uitzicht op de bergtoppen van Mount Ushba, mét reflectie in de meren, adembenemend! Trek ongeveer 7 uur uit voor deze dagtrip.

Wandelen naar de Koruldi meren in Georgië

Dagtocht naar de Gergeti Gletsjer via de Gergeti Trinity Kerk in het Kazbegi gebied

Vond je 1.500 hoogtemeters op een dag nog niet genoeg? Dan hebben we nog een mooie optie voor je. Deze dagtocht start vanuit de stad Stepantsminda. Onderweg passeer je de Gergeti Trinity Kerk, één van de bekendste kerken uit Georgië en dus ook toeristische trekpleister. Uiteindelijk brengt de tocht je helemaal tot aan de voet van de Gergeti gletsjer, met uitzicht op één van de hoogste bergen van de Caucasus: Mount Kazbeg. De klim die je moet afleggen om er te komen bestaat uit maar liefst 1.600 hoogtemeters op en neer. Mits je deze hike in één dag wil afleggen. Maar let op: de klim is steil en alleen weggelegd voor de hiker met een goede conditie.

Wat je ook kunt doen, als je iets relaxter wilt wandelen in Georgië, is de tocht opknippen in twee dagen. Je kan dan op dag 1 voorbij de Gergeti gletsjer wandelen naar de Bethlemi hut. Daar kun je dan overnachten (vooraf reserveren), zodat je een dag later met nieuwe energie aan de terugweg kunt beginnen.

Dagtocht in de Truso Vallei in het Kazbegi gebied

Een simpelere, maar zeker niet minder mooie wandeling in Georgië, is een dagtocht in de Truso Vallei. Deze start vanuit het dorp Kobi. De tocht loopt grotendeels langs een rivier waarbij je meerdere, bijna uitgestorven dorpjes passeert. Op een gegeven moment opent de vallei en kleurt de omgeving rood en oranje. Dit is ontstaan door de afzetting van kalksteen in combinatie met de warm water bronnen die hier te vinden zijn. Maar het is niet alleen warm water dat er vloeit. Op een warme dag is het ook mogelijk om even af te koelen bij een koud waterbron. Daarvoor hoef je alleen een kleine zij-route te nemen. Na 11 kilometer kom je bij ruïnes van het Zakagori fort. Dit is een grenspost bij Rusland. Het is ook de plek waar een bewaker staat om je te vertellen dat dit het punt is dat je niet verder mag hiken. Vanaf hier draai je om en loop je dezelfde route weer terug, zodat je ongeveer zes uur later weer bij het beginpunt bent.

Voor uitstekende informatie over hiken in Georgië en handige GPS downloads kan ik je de website Caucasus Trekking aanbevelen. Op zoek naar meer wandelingen in onbekende bestemmingen, zoals Georgië? Dan hebben we nog een paar aanraders voor je.
AziëBergenBookatrekkingDagtochtReisverhalenTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Jack Crombag
  1 maart 2020 16:04

  Heb je voor die trekking in Svanetië (Mestia naar Ushguli) een gids nodig?
  En dan bedoel ik eigenlijk niet eens of je ‘m nodig hebt, maar of het verplicht is om er één in te huren (want totnutoe bieden alle reisorganisaties dat aan, maar wij gaan liever op eigen gelegenheid)…

  Beantwoorden
  • Hoi Jack,
   Carlijn, onze auteur die in Georgië is geweest, geeft aan dat je de trekking prima op eigen gelegenheid kunt doen. Ze adviseert ook deze website eens te bekijken voor uitgebreide info en tips: https://www.caucasus-trekking.com.
   Veel plezier alvast!
   Groeten team The Hike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.