Credits: Nikki Lucy

Een onvergetelijke Kazachstan reis naar het onontdekte hikersparadijs  

door

Als je op zoek bent naar een onontdekte parel in Centraal-Azië, dan is deze reis door Kazachstan de juiste bestemming voor jou. Het zuiden van Kazachstan bestrijkt een van de meest gevarieerde landschappen op aarde. Zo kun je tijdens een autorit van een uur reizen van de 7.000 meter hoge pieken van het Tian Shan gebergte, via diep uitgesneden canyons, naar de eindeloze steppe en woestijn van de centrale regio. Dit unieke contrast, van hoog naar laag, van gletsjers naar de woestijn, maakt het zuiden van Kazachstan een bestemming die je absoluut gezien moet hebben.

Tian Shan, hiken in het hemels gebergte

Kazachstan is bij uitstek een paradijs voor wandelliefhebbers en biedt een overvloed aan redenen om te gaan hiken. Het letterlijke maar misschien ook figuurlijke hoogtepunt in Kazachstan is het Tian Shan gebergte. Dit ‘Hemelse gebergte’ (wat Tian Shan in het Kazachs betekent), is een bergketen die zich uitstrekt over verschillende landen, waaronder Kazachstan, Kirgizië en China. De majestueuze toppen, talloze gletsjers, groene glooiende valleien en kristalheldere bergmeren in de regio zijn nog maar weinig bewandeld en geven daarom een echte into the wild ervaring. Hierdoor heb je onder andere kans op het spotten van kropgazellen, jakhalzen en (weliswaar met veel geluk) sneeuwluipaarden. In tegenstelling tot andere hike-gebieden zijn hier ook maar zeer beperkt accommodaties aanwezig en zul je dus met je tentje in de wilde natuur moeten kamperen.

Van gletsjers naar de woestijn

Op hemelsbreed enkele kilometers van het Tian Shan gebergte ligt de Charyn Canyon, ook wel de ‘mini Grand-Canyon’ genoemd. De canyon zelf is gevormd door de eeuwenlange erosie van de rivier de Charyn, die zijn weg heeft gebaand door de zachte rode zandstenen lagen van het Tian Shan gebergte. De combinatie van de ruige kliffen van de canyon en de schilderachtige berglandschappen van het Tian Shan gebergte op de achtergrond zorgt voor een unieke en betoverende ervaring als je door de canyon wandelt.  

De zanderige Charyn Canyon verraadt de overgang naar de eindeloze woestijn die Kazachstan zo kenmerkt. Nog steeds gelegen in het zuiden van Kazachstan vind je het Altyn Emel National Park, met uitgestrekte zandduinen, steppes en de spectaculaire Aktau bergen. Hier vind je nog talloze archeologische sites zoals de necropolis van Besshatyr, die een fascinerende inkijk in de cultuur van de oude zijderoute biedt.

Kortom, de grote diversiteit aan natuurschoon maakt van Kazachstan de perfecte wandelbestemming als je houdt van veel afwisseling tijdens je reis. 

Lijkt je het tof om het zuiden van Kazachstan te verkennen tijdens een reis met een groep Nederlandstalige gelijkgestemden? Bekijk dan de website van NOMADventure, een jonge Belgisch/Nederlandse reisorganisatie gespecialiseerd in onvergetelijke hikeroutes in avontuurlijke en onontdekte gebieden, of lees hieronder verder.

12 dagen op avontuur in Zuid-Kazachstan met NOMADventure 

NOMADventure is een reisorganisatie die voor jou op zoek gaat naar avontuurlijke hikeroutes buiten de gebaande paden. De reis naar het zuiden van Kazachstan combineert natuurlijke en culturele hoogtepunten van de regio in een gevarieerd 12-daags programma. Hieronder vind je een kort overzicht van wat je te wachten staat. 

Dag 1. Aankomst in Almaty, kennismaking en stadstour 

Op de eerste dag ontmoet je de andere groepsleden voor een kennismaking en boeiende stadstour door het bruisende Almaty. Almaty is een belangrijk knooppunt in de oude maar ook de nieuwe zijderoute en dit is te zien aan de vele culturele invloeden. Je verkent de levendige straten van de voormalige hoofdstad van Kazachstan en sluit de reisdag af met een gezamenlijk diner met de groep.

Dag 2: Start van de 6-daagse hike in Batan nederzetting – Turgen kloof en Vallei van de Turgen rivier 

Vandaag trek je de Tian Shan bergen in voor een zesdaagse hike in de wilde natuur. De trail begint in de Turgen Vallei, die de aanloop vormt naar de machtige pieken. Je loopt de eerste dag langs de oevers van de Turgen rivier die je via een houten brug of met opgetrokken broek oversteekt. We zetten ons kamp op een prachtige open plek in het bos, vlakbij de bron van de rivier. 

Dag 3. Oi-Karagai plateau –  Sphagnum meren

In de ochtend verlaat je het bosgebied en zie je brede alpenweiden opdoemen met in de verte sneeuwwitte bergtoppen. Het pad gaat door een hooggelegen bergweide, naar de vallei van de Sphagnum meren. Je zet je tent op aan een van de meren, die hun naam te danken hebben aan de moerassige sphagnumstruiken, die een soort zachte kussentjes op de grond vormen. Als je erop stapt, veren ze terug en creëren een gevoel van beweging op zachte sneeuw. De maximale watertemperatuur in de meren is 10-12 graden, dus de moedigste dare devils kunnen een duik nemen in het ijskoude water! 

Dag 4. Sphagnum meren – Mining Institute Gletjser 

Je laat de tent staan en om een beetje te acclimatiseren maak je een dagwandeling naar het stuwmeer van de mining institute gletsjer. Onderweg kun je genieten van het prachtige uitzicht op de Turgenpiek met een hoogte van 4.407 meter. Aangekomen bij het meer lijkt het alsof je op de noordpool bent door alle ijsschotsen en kun je de gletsjer van dichtbij bekijken. Daarna keer je weer terug naar het kamp aan de Spagnum meren voor de nacht. 

het stuwmeer van de mining institute gletsjer is een van de bestemmingen tijdens deze Kazachstan reis.

Dag 5. Sphagnum meren – Chon-Turgen rivier  

Je start de dag met een prachtige wandeling door de vallei van Chon-Turgen, waar je je tent opzet voor vandaag. Hierna maak je nog een korte dagwandeling naar het nabijgelegen morenen meer, die gelegen is op het hoogste punt van de trekking (3.650 meter). 

Vallei van Chon-Turgen doorkruis je tijdens deze Kazachstan reis

Dag 6. Vallei van de Chon-Turgen rivier – Oi-Karagai plateau

Je laat de prachtige meren achter je en trekt van de vallei van de Turgen rivier naar het Oi-Karagai plateau. Na lunch op het plateau met een onvergetelijk uitzicht, daal je af naar de Temirtas rivier. Bij helder weer opent zich vanaf deze plaats een prachtig beeld van de witte sneeuwtoppen van de zevenduizenders in het zuiden. Hier zet je je tent op voor de laatste dag kamperen in de bergen. 

Dag 7. Oi-Karagai plateau – Batan  

In de ochtend wandel je weer door de weelderige heuvels van het Oi-Karagai plateau. Op weg naar de vallei van de Kairak rivier begint het pad te dalen en stop je aan een klein meer voor lunch. Na een bezoek aan de 40-meter hoge Kairak waterval wandel je terug naar Batan, vanwaar je op de eerste dag vertrok. Hier breng je de nacht door in een gezellige traditionele yurt, inclusief een welverdiende douche en traditioneel Kazachs avondmaal om de goede tocht te vieren.

De Kairak rivier oversteken tijdens de Kazachstan reis

Dag 8: Sterren tellen in de Charyn Canyon

Vandaag reis je naar de Charyn Canyon. Maar eerst maak je nog een stop in een klein rustiek Oeigoers dorp met de levendige en kleurrijke markt. Daar wil je de lokale lekkernij proeven. Tandyr samsa is een met vlees of groenten gevuld hartig gebak, gebakken in de speciale tandyr-oven. Wees klaar voor een nieuwe gastronomische ervaring. Aangekomen bij de canyon is er tijd om een wandeling te maken door de ‘Valley of castles’ en rust je uit aan de oever van de Charyn rivier. Hier kun je genieten van een heerlijke barbecue en slaap je in een tent onder de indrukwekkende sterrenhemel, die te zien is vanuit de canyon.

Dag 9:  Zharkent – Singing dune Altyn Emel Nationale Park 

Na een overnachting in de canyon reis je door de afgelegen kale Kazachse steppen naar het Altyn Emel National Park – een van de grootste nationale parken in Kazachstan. Onderweg maak je een tussenstop in de stad Zharkent om te lunchen en een oude houten moskee te bezoeken die in 1895 door de Chinese architect Hon Pike is gebouwd.   

Bij aankomst in Altyn Emel National Park check je in bij het gezellige dorpshotel en maak je nog een uitstap naar de mysterieuze Singing Dunes, die door het verschuiven van het zand lijken te zingen. Hier heb je veel tijd om de duinen te beklimmen, prachtige foto’s te nemen en te genieten van een verbazingwekkend panoramisch uitzicht op de vallei rond de Ili rivier. 

Dag 10: Basshi dorp – Aktau bergen 

De dag start met een stevig ontbijt in het hotel en je maakt een schilderachtige rit door enkele rustieke plattelandsdorpjes en oneindige woestijnvalleien naar de Aktau bergen, een waar geologisch museum van het verre verleden van de aarde.  

Fantastisch gevormde natuurlijke sculpturen rijzen op in alle kleuren van de regenboog, van het bleekblauwe maanlandschap tot de rode marsheuvels. Deze bergen zijn 30 kilometer lang, één kilometer hoog en wel 400 miljoen jaar oud.  

Je verkent de verborgen paden die naar de top van het Aktau-gebergte leiden om te genieten van het ontzagwekkende panorama. Op een heldere dag kun je de grenzeloze bodem van de oude Tethys-oceaan honderden kilometers voor je zien. Na de prachtige wandeling is het tijd voor een ontspannen picknick met het beste uitzicht op het prachtige Aktau, gevolgd door een nacht kamperen in de eindeloze woestijn

Uitzicht op de Aktau bergen tijdens deze Kazachstan reis

Dag 11: Afsluiting in Almaty met dagactiviteit en BBQ

Op de laatste dag van je reis naar Kazachstan, heb je de keuze uit twee typische Kazachse activiteiten: paardrijden aan de voet van Ile-Alatau bergen, of heerlijk relaxen in een traditionele Sovjet-spa in Almaty. De reis wordt s’avonds afgesloten met een barbecue-afscheidsfeest en we proosten op de geweldige trip die we samen hebben beleefd.

Dag 12: vertrek 

Na het ontbijt in het hostel komt deze fantastische reis dan echt ten einde en kun je rustig richting de luchthaven om terug naar huis te vliegen. 

Boeken en meer info over deze Kazachstan reis

Enthousiast geworden? Check dan de website van NOMADventure voor meer informatie over deze en andere trips. Als je bij je boeking vermeldt dat je deze reis hebt gevonden via The Hike, dan steun je The Hike ook een beetje, zonder dat het jou iets extra’s kost.

Praktische info over de Kazachstan reis 

Hoeveel kost de Kazachstan reis? 

De Kazachstanreis kost 1650 euro 

Wat zit er inbegrepen bij de prijs: 

– Persoonlijke begeleiding van ervaren Nederlands sprekende gidsen én een lokale berggids tijdens de zesdaagse hike; 
4 x overnachting in een guesthouse inclusief een traditioneel yurt kamp; 
Paardentocht of bezoek aan een traditionele Sovjet-spa;  
Alle maaltijden en snacks (inclusief dry-food tijdens de berghike).   
De volledige logistieke organisatie, inclusief 4×4 transport in de woestijn; 
– Alle tol, permits en toeslagen 

Wat zit er niet inbegrepen in de prijs?

Retourvlucht naar Almaty. We kunnen je wel assisteren met boeken. 
Je eigen kampeerspullen en hike-uitrusting. We voorzien ruim van te voren een handige paklijst met tips&tricks. NOMADventure verhuurt ook lichtgewicht kampeermateriaal.  
– Een reisverzekering 

Wie kan zich inschrijven? 

Iedereen die enthousiast is om de wilde natuur in te trekken is welkom. Een goede conditie is wel belangrijk om de berghike te kunnen doen.

Andere reizen van NOMADventure 

NOMADventure is een start-up die in 2021 is geboren vanuit een gedeelde passie voor het uitstippelen van onvergetelijke hikeroutes in avontuurlijke en onontdekte gebieden.  

Naast de Kazachstan reis organiseert NOMADventure deze zomer ook nog geweldige wandelreizen naar de Kaukasus in Georgië, de Himalaya in Nepal en naar Tian Shan in Kirgizië. Op deze avontuurlijke trips kom je, door het kamperen in de wilde natuur en verblijf in traditionele guesthouses, in eeuwenoude bergdorpjes even helemaal tot jezelf.

Kijk snel op de website van NOMADventure voor alle trips en details. 

AziëBergenGeorganiseerde reizenTheHike.nlTrekking

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.