Foto © Gareth McCormack - Tourism Ireland

Wandelen door Ierland over de prachtige Kerry Way

door

Denk je aan Ierland, dan denk je waarschijnlijk aan Dublin, de Temple Bar en de immer groene landschappen. Steeds meer mensen ontdekken dit prachtige land met zijn rijke Keltische historie. In de laatste jaren ontpopt Ierland zich ook steeds meer als wandelbestemming pur sang. Het is er dan ook erg afwisselend, met prachtige en ruige kustlijnen, mooie natuurparken en pittoreske dorpjes. Ben je van plan om te gaan wandelen in Ierland, dan is de Kerry Way the place to be. In dit artikel stellen we deze langeafstandsroute aan je voor, vertellen je waarom deze wandelroute zo de moeite waard is en geven je tips hoe je deze route het beste kunt boeken.

Alles over de Kerry Way wandelen

Wandelen over de Kerry Way is een absolute aanrader. Hieronder vind je de verschillende onderwerpen die we in dit artikel bespreken.

Kerry Way wandelen van Kenmare naar Killarney
Foto © Brian Morrison – Tourism Ireland

Waar ligt de Kerry Way en waarom is deze langeafstandsroute de moeite waard?

Laten we bij het uitpluizen van alle ins and outs over de Kerry Way beginnen bij de basis. Wie van plan is om de Kerry Way te wandelen, wijkt uit naar het uiterste zuiden van Ierland. Iets ten westen van de plaats Killarney begint de negen etappes lange Kerry Way. Het is een ontzettend afwisselende wandelroute, waar je onder andere Killarney National Park doorkruist, langs de prachtige kustlijn van het Ierse schiereiland Iveragh wandelt en de binnenlanden van deze regio verkent. Tijdens deze negen dagen loop je in totaal 214 kilometer. Het begin- en eindpunt liggen op dezelfde plek: je loopt in negen dagen dus in een groot lus over het schiereiland.

De populariteit heeft de Kerry Way te danken aan zijn enorme diversiteit: zo loop je afwisselend door de prachtige Ierse binnenlanden en de ruige kustlijn van Iveragh. Deze regio is heuvel- tot bergachtig en staat bekend om zijn adembenemende vergezichten en ook afgelegen plekken. Onderweg slaap je in gemoedelijke B&B’s, gelegen in pittoreske Ierse dorpjes.

De Kerry Way in het kort

  • Negendaagse wandeling waarin je rondom het Ierse schiereiland Iveragh wandelt
  • Start- en eindpunt liggen iets ten westen van de plaats Killarney
  • In totaal 214 kilometer met in totaal ruim 4.000 hoogtemeters
  • Overnachten in idyllische Ierse B&B’s

Wandelen over de Kerry Way: met of zonder bagagevervoer?

Als je besluit om te gaan wandelen in Ierland, dan is de Kerry Way de wandeling bij uitstek. Vind je negen dagen wandelen echter te lang, dan kun je de route ook inkorten. Het startpunt van de route ligt dan niet in Killarney, maar in de kustplaats Glenbeigh. Vervolgens wandel je in zeven dagen naar het eindpunt van de route, die in Killarney ligt. Ondanks dat deze variant twee dagen korter is, neem je nog steeds de mooiste plekken van de Kerry Way mee.

BBI Travel biedt prachtige georganiseerde individuele en groepswandelingen in Ierland aan. Ook voor de Kerry Way kun je toffe wandelpakketten boeken, die perfect aansluiten op jouw behoeftes. Er zijn twee varianten. De eerste variant is een groepsreis inclusief bagagevervoer. Deze variant is handig als je liever geen zware rugzak wilt dragen tijdens het wandelen. Ook is het fijn dat er een gids mee op stap gaat en dat je met een groep gelijkgestemden op pad bent. Mocht je dit nou niks vinden, simpelweg omdat je al heel wat wandelervaring hebt, dan is er ook een individuele variant te boeken, waarin je alleen of met je wandelmaatje(s) loopt en je je eigen rugzak draagt. In het geval van de individuele reis zijn de overnachtingen voor je geboekt en ontvang je een uitgebreide routebeschrijving.

Reis jij liever lichtgewicht of draag je liever je eigen spullen? Bij BBI travel kun je kiezen om de Kerry Way met of zonder bagagevervoer te wandelen. Extra fijn: BBI travel regelt alle overnachtingen, het bagagevervoer én geeft je een uitgebreide routebeschrijving mee. Zo weet je zeker dat jouw Kerry Way ervaring onvergetelijk wordt. Heb je liever bagagevervoer en wandel je graag in een groep? Dan vind je hier alle details over deze meerdaagse variant. Neem je liever zelf je rugzak mee en wandel je het liefst alleen of met partner? Dan is deze individuele reis zonder bagagevervoer de ideale optie voor jou.
Wandelen over de Kerry Way
Foto © Chris Hill – Tourism Ireland

Wat zijn de mooiste plekken van de Kerry Way?

Als we het hebben over de mooiste plekken van de Kerry Way, dan is het bijna onmogelijk om met een kort en bondig lijstje op de proppen te komen. Er zijn namelijk zoveel mooie plekken op de route te vinden, dat een lijst met mooiste plekken van de Kerry Way al snel oneindig lang wordt. Toch hebben we hieronder een aantal van de mooiste plekken voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je een goed beeld van de enorme diversiteit van deze route en krijg je meteen zin om de Kerry Way te wandelen.

The Ring of Kerry

De Ring of Kerry is een prachtige route die langs de mooiste landschappen van Ierland slingert. De Kerry Way loopt eigenlijk parallel aan de Ring of Kerry. De Ring of Kerry is een 179 kilometer lange route voor de roadtrippers onder ons. Perfect dus met de auto, motor of camper af te leggen. Dat deze Ring of Kerry zo geliefd is, heeft natuurlijk een reden. Net als bij de Kerry Way kom je namelijk langs de mooiste plekken van Ierland en ontdek je hoe divers het Ierse landschap is.

Killarney National Park

Killarney National Park is het eerste nationale park van Ierland en behoort zonder twijfel tot het natuurlijk erfgoed van Ierland. Dit ruim 25.000 hectare grote gebied omvat een mix van weelderige bossen, prachtige meren en ruige bergen. Je vindt er de hoogste bergtop van Ierland; de 1038 meter hoge Carrauntoohil. Vanzelfsprekend loopt de Kerry Way door dit prachtige nationale park.

De 19th Century “Stage Coach” route

“Stage Coach” routes zijn routes die in de 19e eeuw dorpen en steden met elkaar verbonden. Ze werden gebruikt voor het vervoer van goederen en om handel te drijven. Vandaag de dag zijn deze routes overbodig geworden, maar delen van deze routes zijn in de regio Cork nog bewaard gebleven. Tijdens het wandelen over de Kerry Way loop je tussen Cahersiveen en Glenbeigh deels over deze routes. Volg je deze route, dan geniet je niet alleen van een prachtig landschap, maar leer je ook meer over de rijke geschiedenis van Ierland.

Genieten van het uitzicht over the Wild Atlantic Way en Kenmare Bay

Aan uitzicht geen gebrek tijdens het wandelen van de Kerry Way. Wat ons betreft kan je niet om de Wild Atlantic Way en de Kenmare Bay heen. Beide plekken kenmerken zich door een waanzinnig uitzicht over de Atlantische Oceaan en staan bekend om hun prachtige kliffen en baaien. Zonder twijfel behoren deze beide plekken tot de mooiste plekken van Ierland en zijn dé plekken om bijvoorbeeld een zelf meegenomen lunch te nuttigen.

Kerry Way wandelen langs adembenemende uitzichten
Foto © Co. Kerry – Tourism Ireland
Wil jij meer weten over de wandelreizen van BBI Travel? Neem dan vooral eens een kijkje op hun website, die vol staat met spannende en avontuurlijke wandelreizen.

Veelgestelde vragen over de Kerry Way

Lijkt het jou wel wat om te gaan wandelen over de Kerry Way? Deze veelgestelde vragen helpen je verder bij het plannen van je route.

In welk jaargetijde kun je het beste de Kerry Way lopen?

De Kerry Way loop je het beste in juni of in juli. Dit zijn de maanden waarin het over het algemeen het lekkerste weer is in Ierland.

Hoe kom ik het snelst bij het startpunt van de route?

Vanuit Amsterdam vertrekken er regelmatig directe vluchten naar de Ierse plaats Cork. Vanaf Cork kun je met de bus of de trein verder reizen naar Killarney of de kustplaats Glenbeigh, waar je aan het wandelen van de Kerry Way kunt beginnen.

Hoeveel wandelervaring heb ik nodig voor het lopen van de Kerry Way?

Voor de Kerry Way zijn geen specifieke technische vaardigheden vereist. Je zult door de lengte van de etappes en de hoogtemeters die je moet overbruggen wel over een goede conditie moeten beschikken. Heb je niet zoveel ervaring met langeafstandroutes, overweeg dan om een pakket met gids en bagagevervoer te boeken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BBI Travel en Tourism Ireland.
EuropaIerlandLangeafstandswandelingTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.