Hiken in het Fanes-Sennes-Prags natuurpark nabij San Vigilio di Marebbe

door

Je hebt ze vast wel eens in het echt of op een afbeelding gezien; de majestueuze Dolomieten. Deze unieke bergen, die ook nog eens UNESCO werelderfgoed zijn, moet je eens in je leven (maar liever vaker) van dichtbij hebben gezien. Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de Dolomieten zijn Tre Cime di Lavaredo. Maar ook buiten die toeristische trekpleister bieden de Dolomieten een breed scala aan fantastische natuurgebieden, waar je kunt genieten van de tofste outdoor activiteiten en adembenemende vergezichten. Een van die natuurparken is het Fanes-Sennes-Prags natuurpark, vlakbij San Vigilio di Marebbe, in Zuid-Tirol. Wij deden daar een geweldige hike en waanden ons zelfs even in Amerika, omdat de natuur er zo on-Europees aandoet. We vertellen je er graag meer over.

Fanes-Sennes-Prags-San Vigilio di Marebbe-Zuid Tirol

On-Europees mooi

Kenmerkend aan de Dolomieten zijn de indrukwekkende rotsformaties. Ook in Naturpark Fanes-Sennes-Prags is dat niet anders. Al vanaf het begin van de hike word je omringd door de grootsheid van de bergen. Wat altijd verbazingwekkend blijft, is hoe snel je hoogte kunt winnen in de bergen, en hoe snel daarmee de natuur om je heen ook verandert. Zo loop je in het begin nog tussen de bomen, begeef je je niet veel later tussen lage struiken en bossen en zie je korte tijd daarna al niets anders meer dan stenen en rotsen om je heen. Die stenen nemen in Fanes-Sennes-Prags ook nog eens verschillende kleuren aan. Van wit, naar 50 tinten grijs, maar ook rood en bruin doen volop mee. Het doet ons zelfs denken aan de hoodoos van Bryce Canyon in Amerika. Het is bijna ongelooflijk dat we zo dichtbij zijn en niet aan de andere kant van de wereld, in de USA of Canada.

Naturpark Fanes-Sennes-Prags

De Dolomieten spreiden zich uit een aantal Italiaanse regio’s, namelijk Veneto, Trentino en Zuid-Tirol. Naturpark Fanes-Sennes-Prags ligt in Zuid-Tirol, vandaar de Duitse klank in de naam. De Italianen noemen het Parco naturale Fanes-Sennes-Braies. Hoe dat precies zit, lees je hier. Met een oppervlakte van 25,453 hectare is het natuurgebied geen kleine jongen. Bekendste plekken in het natuurgebied zijn het Fanes-hoogplateau, een populair wandelgebied met een typisch karstbaars kalksteenlandschap, de Pragser Wildsee, wat wordt gezien als het meest pittoreske meer in de Dolomieten, Plätzwiese, een uitgestrekt gebied vol hoge alpenweiden, en de Dürrenstein, een geliefde hike bestemming die boven Plätzwiese uittorent.

Een hike naar het Fanes-hoogplateau

Het liefste ontdekken we natuurlijk het hele natuurgebied, maar in de korte tijd die we hebben, is dat helaas niet mogelijk. We kiezen ervoor om een hike te doen die ons naar het Fanes-hoogplateau leidt. We hiken zo’n 6km omhoog vanaf Pederü Hütte naar Rifugio Lavarella, waar we zo’n twee uur later aankomen. De Lavarellahütte is de hoogste microbrouwerij van Europa, dus een perfecte plek voor een lunch én een klein biertje. Daarnaast is het een geweldig startpunt voor prachtige hikes en huttentochten over het Fanes-Plateau. Wij konden helaas niet veel langer blijven en omdat er flinke regenval werd verwacht, besloten we toch maar voor de 8km lange afdaling te gaan, zodat we anderhalf uur later weer bij de auto uitkwamen.

Meerdere wegen leiden naar …

Het startpunt van de hike vind je op een kwartiertje rijden van San Vigilio di Marebbe. Halverwege ga je het natuurgebied binnen, waar je overigens ook entree voor betaalt. Vanaf daar is het direct genieten van de prachtige natuur om je heen, al zit je nog in de auto. Je kunt rijden tot aan Pederü Hütte, waar een grote parkeerplaats is en de start van de hike. Verkeerd lopen is vervolgens (bijna) onmogelijk, want the only way is up. Toch kom je vrijwel direct na het verlaten van de parkeerplaats voor een keuze te staan: ga je voor het brede autopad of kies je het smalle paadje dat in de flanken van de berg omhoog loopt? Beiden paden komen regelmatig bij elkaar uit, dus je kunt ook een beetje variëren. Wij kozen het smalle pad omhoog en het iets langere en brede zigzag pad naar beneden. Heb je toch nog een beetje variatie in je route.

San Vigilio di Marebbe-Kronplatz

San Vigilio di Marebbe

Wil je het Fanes-Sennes-Prags natuurpark ontdekken, dan is het plaatjes San Vigilio di Marebbe (San Vigil in Enneberg) een perfecte uitvalsbasis. Leuk aan dit gezellige dorpje, is dat je vanuit hier ook de Kronplatz kunt ontdekken. Kronplatz is in de winter een bekende wintersport hotspot. In de zomer is het een geliefd startpunt voor paragliden en je vindt er twee gave musea. Het Messner Mountain Museum, ontworpen door Zaha Hadid, is vooral indrukwekkend door de bijzondere architectuur van het gebouw. Binnenin vertelt een mooie collectie de geschiedenis van mountaineering. Een stukje verderop staat het Lumen museum, waar op moderne wijze de ontwikkeling van mountain fotografie wordt gepresenteerd. Honger gekregen van het rondlopen? Direct naast het Lumen museum vind je een van de restaurants van 3-sterrenchef Norbert Niederkofler. Ondanks dat dit restaurant geen ster heeft, kun je er heerlijk lunchen én genieten van een fantastische view over de bergen.

Het is goed toeven in World Cup sferen

Wil je in San Vigilio di Marebbe slapen bij lokale beroemdheden die ook nationaal en internationaal grote naam hebben gemaakt, dan is Mölgg Residence de plek voor jou. De eigenaren zijn broer en zus, Manuela en Manfred Mölgg, beide meervoudig World Cup ski champs. Geboren en getogen in San Vigilio di Marebbe kunnen ze je alles vertellen over het gebied en ongetwijfeld ook nog een paar goede skitips geven. De residence beschikt over 11 kamers, die allemaal zijn vernoemd naar een plaats waar Manuela of Manfred een podiumplaats heeft gepakt. De kamers zelf beschikken over een keukentje, groot bed, luxe douche én een infrarood sauna. We kunnen uit ervaring zeggen dat het in de kamer, aan het ontbijt en bij het zwembad heerlijk vertoeven is.

BergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.