De Dolomiti Trail: hike langs de ruigste pieken van de Dolomieten

door

De Dolomieten hebben sinds jaar en dag een grote aantrekkingskracht op vele mensen. Ieder jaar trekken de ruigste toppen van de Alpen steeds meer toeristen aan. Het is dan ook niet zo vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor een huttentocht door de Dolomieten. Op deze manier kun je namelijk in alle rust genieten van dit gebied, terwijl je langs de mooiste plekken wandelt. Bij het plannen van een huttentocht komt echter wel het één en ander kijken. Gelukkig zijn er tal van georganiseerde opties te boeken, waarbij je zelfstandig een mooie trail loopt, terwijl de accommodaties van tevoren voor je zijn geboekt. Dit staat je in een notendop tijdens de Dolomiti Trail te wachten. Tijdens deze zesdaagse hike ontdek je namelijk de mooiste plekken van de Dolomieten, terwijl alles van tevoren voor je is geregeld.

Benieuwd naar deze zesdaagse georganiseerde huttentocht? Alle informatie over deze trail is te vinden op de website van de Dolomiti Trail
wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen - deze plek is ook onderdeel van de Dolomiti Trail.

De Dolomiti Trail, zorgeloos hiken langs de mooiste plekken van de Dolomieten

In de Dolomieten barst het van de huttentochten. De zogenaamde Alta Via’s, waarvan er in totaal tien zijn, behoren tot de bekendste meerdaagse tochten in het gebied. Deze Alta Via’s zijn echter niet altijd even makkelijk. Voor sommige tochten zul je zelfs een via ferrata set moeten meenemen. Daarnaast is het bij de Alta Via’s vaak lastig om weer terug te komen bij het startpunt van de route. Dit komt omdat je voornamelijk door afgelegen gebieden wandelt, waar het OV niet altijd even goed geregeld is.

Wie besluit om de Dolomiti Trail te gaan lopen, hoeft hier echter geen rekening mee te houden. Tijdens deze trail loop je namelijk in zes dagen een grote ronde, waardoor je op het einde van de rit gewoon weer bij het startpunt uitkomt. Daarnaast zorgt de organisatie ervoor dat er een plekje in de hutten voor je is gereserveerd. Wel zo makkelijk.

Hiken door de mooiste natuurparken van de Dolomieten

Wie kiest voor de Dolomiti Trail, zal geen spijt krijgen van zijn keuze. Deze trail loopt namelijk dwars door drie van de mooiste natuurparken van de Dolomieten. Zo wandel je achtereenvolgens door natuurpark Tre Cime, de thuishaven van de wereldberoemde Drei Zinnen. Daarna hike je vanaf de Pragser Wildsee het natuurpark Fanes-Sennes-Braies in, een gebied van ruim 25.000 hectare vol met bijzondere flora en fauna. Dit natuurpark loopt naadloos over in de Dolomiti D’Ampezzo , waar je op dag vier doorheen wandelt.

Natuurlijk kom je tijdens de trail ook langs een aantal highlights. De Pragser Wildsee, de Drei Zinnen en Cadini de Misurina zijn slechts een kleine greep uit de mooie plekken waar je langsloopt. Het mooiste is echter het gebied zelf. De Dolomieten, met al zijn ruige toppen en verlaten dalen behoren namelijk tot de mooiste regio van de Alpen.

Alle etappes van de Dolomiti Trail op een rijtje

Om je een goed beeld te geven van de Dolomiti Trail zetten we hieronder alle etappes voor je op een rijtje. Zo heb je een goed overzicht van wat er dagelijks allemaal aan moois op het menu staat.

Dag 1 | Aankomst in Misurina en een mooie dagwandeling

Zoals bij iedere trail begin je ook bij de Dolomiti Trail rustig aan. Op de eerste dag kun je namelijk rustig wakker worden, terwijl de rangers van de Dolomiti Trail je voorzien van alle praktische informatie die je de komende week nodig hebt. De rest van de dag kun je dan een mooie dagwandeling maken in de buurt.

Voor de dagwandeling zijn er twee opties. De eerste optie is een mooie luswandeling van 13 kilometer naar Lago Sorapis. Dit is een azuurblauw meer omringd door de ruige toppen van de Dolomieten. Je kunt echter ook kiezen voor een korte wandeling van acht kilometer naar Cadini di Misurina. Dit is een uitzichtpunt met prachtig zicht op de Dolomieten.

Dag 2 | De Drei Zinnen en de Zsigmondy Hütte

 • Afstand: 16,5 km
 • Stijgen: 940 m
 • Dalen: 500 m

Op dag twee bezoek je direct een aantal van de mooiste plekken van de Dolomieten. Vandaag krijg je namelijk de Drei Zinnen te zien, misschien wel het mooiste bergmassief in de Alpen en in ieder geval de meest iconische plek van de Dolomieten. De etappe is met 16,5 kilometer pittig, maar ontzettend mooi. Nadat je de Drei Zinnen in alle rust hebt bekeken, wandel je verder richting het eindpunt van de dag, de Zsigmondy Hütte.

Dag 3 | Op zoek naar Lago di Braies

 • Afstand: 14 km
 • Stijgen: 860 m
 • Dalen: 840 m

Op dag drie verlaat je het natuurpark Tre Cime en daal je af naar het lagergelegen Sexten. Hier staat een shuttlebus op je te wachten die je binnen de kortste keren afzet bij de prachtige Pragser Wildsee, of in het Italiaans Lago di Braies.

Hier start het tweede gedeelte van de etappe. Nadat je een tijdje langs het meer loopt ga je flink de hoogte in en stijg je zo’n 800 meter. Overnachten doe je in de berghut Munt de Sennes, waar je heerlijk kunt eten en relaxen.

Meren Zuid Tirol Pragser Wildsee Lago di Braies - deze plek passeer je onder andere tijdens de Dolomiti Trail

Dag 4 | De Dolomiti Trail gaat verder naar Alpe Lagazuoi

 • Afstand: 22 km
 • Stijgen: 730 m
 • Dalen: 1.280 m

Ook de vierde dag mag er meer dan wezen. Deze etappe loopt over de Alta Via 1 in de richting van Alpe Lagazuoi. Het is een prachtige, maar ook lange etappe door het hart van de Dolomieten. Ga dus vooral vroeg op pad, zodat je in alle rust kunt genieten van de pracht en praal van dit gebied. Stop zeker ook even bij Lago di Piciodel, een mooi meer weer je even heerlijk kunt pauzeren.

De nacht breng je door op camping Sass Dlacia. De tentjes zijn gelukkig al voor je opgezet. Je hoeft jezelf dus alleen nog maar even op te frissen voordat je heerlijk kunt genieten van het uitzicht vanaf de camping.

Lagazuoi tunnels

Dag 5 | Cinque Torri gecombineerd met een pittige etappe

 • Afstand: 18 km
 • Stijgen: 1.650 m
 • Dalen: 790 m

Wees niet verward bij het horen van de naam Cinque Torri: dit zijn namelijk niet de vijf beroemde dorpen aan de Toscaanse kust. Die plaatsjes heten namelijk Cinque Terre. Cinque Torri is echter minstens zo imposant en dat heeft het te danken aan de indrukwekkende rotsformatie. Op dag vijf wandel je langs deze spectaculaire top.

De vijfde etappe is ook meteen de zwaarste van de Dolomiti Trail. Zo moet je maar liefst 1.650 meter klimmen en wandel je in ruim 18 kilometer langs een aantal van de mooiste plekken van de trail.

De Dolomiti Trail loopt langs een aantal prachtige plekken, zoals de Cinque Torri
Credits: Micael Rodrigues, Unsplash

Dag 6 | De Dolomiti Trail loopt ten einde

 • Afstand: 12,5 km
 • Stijgen: –
 • Dalen: 1.360 m

Op dag zes zou het zomaar kunnen dat een klein snufje melancholie je ten deel valt. De laatste wandeldag van de Dolomiti Trail is namelijk aangebroken. Het goede nieuws is dat je niet meer hoeft te klimmen op dag zes. Je daalt namelijk ruim 1.300 meter af naar de bekende plaats Cortina d’Ampezzo.

In Cortina d’Ampezzo zit de trail er dan definitief op. Er staat een shuttle voor je klaar die je terug naar Misurina brengt, het startpunt van de tour. Hier kun je nog voor de laatste keer overnachten, zodat je de volgende dag fris en fruitig huiswaarts kunt keren.

Veelgestelde vragen over de Dolomiti Trail

Loop je de Dolomiti Trail met gids of alleen?

De Dolomiti Trail loop je zonder gids. Zo kun je in alle rust en op je eigen tempo genieten van de afwisselende etappes. Gelukkig hoef je je verder om niks zorgen te maken, omdat alle accommodaties al voor je zijn geboekt. En mocht je tijdens de trail nog tegen dingen aanlopen, dan kun je telefonisch contact opnemen met de lokale rangers ter plaatse.

Wanneer start de Dolomiti Trail?

In de zomer van 2024 zijn er verschillende vertrekdata gepland. Zo start er vanaf 1 t/m 24 juli dagelijks een trail.

Hoe kom ik aan op de plek van bestemming?

Vervoer naar de plaats van bestemming regel je zelf. Een aantal weken voor vertrek ontvang je de exacte locatie van het basecamp, die in de buurt van Lago Misurina ligt.

Wat moet ik meenemen voor de Dolomiti Trail?

Ruim van tevoren ontvang je een uitgebreide huttentocht paklijst met dingen die je moet meenemen voor de trail. De basis bestaat natuurlijk uit goede bergschoenen, een lakenzak, regenkleding en een solide backpack.

Hoeveel kilometer loop je per dag?

De afstanden die je per dag loopt variëren van 9 tot 22 kilometer per dag. Gemiddeld wandel je ongeveer 15 kilometer per etappe met ongeveer 800 hoogtemeters.

Waar overnacht je?

Tijdens de trail overnacht je in tentjes en authentieke berghutten in het hart van de Dolomieten. Daar zitten een aantal pareltjes bij, die zelf moeilijk te reserveren zijn.

Lagazuoi tunnels

De Dolomiti Trail is de moeite waard

Zoals je hebt kunnen lezen is de Dolomiti Trail meer dan de moeite waard. Dankzij de afwisseling en vele highlights die je op de etappes tegenkomt, is iedere dag een beleving op zichzelf. Doordat alles voor je geregeld is tijdens de trail, hoef je alleen maar te wandelen en te genieten. Ideaal!

Benieuwd naar deze zesdaagse georganiseerde huttentocht? Alle informatie over deze trail is te vinden op de website van de Dolomiti Trail
Lagazuoi is een van de plekken die je ook aandoet tijdens de Dolomiti trail
BergenDolomietenEuropaHuttentochtItaliëTheHike.nlTravelbaseTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.