Met deze hike bekijk je Tre Cime di Lavaredo van hun beste kant

door

Voer je in Google afbeeldingen het woord ‘Dolomieten’ in, dan komen ze vrijwel meteen naar boven; Tre Cime di Lavaredo, ofwel Drei Zinnen. Deze bergtoppen zijn het symbool van de Italiaanse bergketen. Of in ieder geval het uithangbord van de Dolomieten in Zuid-Tirol. En dat is natuurlijk niet voor niets, want dit stukje natuurpracht steekt letterlijk met kop en schouders uit boven de toch al zo mooie Italiaanse natuur. We verkopen er niet voor niets super toffe T-shirts en posters van. Maar, zoals het de meeste iconische locaties betaamd, is ook dit een toeristische trekpleister van jewelste. Wil je de drukte wat meer vermijden, dan moet je iets actiever zijn dan de rest en gaan voor een heerlijke, goed begaanbare wandeling rondom Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen.

Een wandeling rondom Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen

Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen

Laten we eerst even wat opheldering geven, want we kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe dat nou zit met die naam. Doordat Zuid-Tirol pas sinds 1918 bij Italië hoort, en voor die tijd onder Oostenrijk viel, spreekt zo’n 70% van de inwoners nog steeds Duits in deze regio. Hierdoor zijn alle Duitse benamingen behouden gebleven en is er een Italiaanse én een Ladinische naam aan toegevoegd. (Ladinisch is de taal van de lokale inwoners.) Tre Cime di Lavaredo is dus de Italiaanse naam en Drei Zinnen de Duitse versie. Vertaald naar het Nederlands hebben we het over een drieklank, maar laten we voor het gemak spreken over de drie toppen. Die drie toppen zijn de Kleine Zinne met een hoogte van 2,857 meter, de Große Zinne van 2,999 meter hoog en de Westliche Zinne met de piek op 2,973 meter hoogte.

De start

Allereerst rijd je, net als alle andere toeristen, naar de parkeerplaats onderaan de drie toppen. Er is maar één weg naar boven, dus verkeerd rijden is niet mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je entree per auto moet betalen. (Bij ons was dat 30 euro.) Parkeren doe je naast alle andere auto’s en wijst zich vanzelf. Er is plaats genoeg. Zeker als je vroeg komt, en dat raden wij je natuurlijk aan, want dan is het nog enigszins te doen qua drukte. Met vroeg bedoelen wij uiterlijk 10:00u daar zijn, maar eigenlijk is dat al aan de late kant. Heb je een camper of een busje waar je in kunt slapen, dan kun je de avond ervoor al omhoog rijden en op de parkeerplaats overnachten. Ook dan ben je niet de enige, maar kun je wellicht zelfs een zonsopkomst meepakken. De start van de route vind je in ieder geval helemaal aan het einde van de parkeerplaats waar ook de campers kunnen staan.

Het eerste wauw-moment

Vanaf het uiteinde van de parkeerplaats laat je meteen 95% van de andere toeristen achter je. Zij gaan ter hoogte van Rifugio Auronzo allemaal rechtsom naar het uitzichtpunt en ons pad loopt linksom, precies de andere kant op. Het pad is goed begaanbaar en stijgt of daalt nauwelijks. Dat blijft zo tot je ongeveer halverwege de route ben. Doordat je redelijk vlak loopt, heb je extra veel ruimte en energie om goed om je heen te kijken en te genieten van de fantastische bergtoppen die de Dolomieten rijk is. Want op de hoogte waar je bent, kijk je een prachtig eind weg. Maar die andere bergtoppen zijn natuurlijk niet hetgeen waar wij voor komen. Voor datgene waar we wel voor komen, moet je ongeveer een half uurtje geduld hebben, want dat is het moment suprême: de eerste blik op de drie toppen. En het mooie is, dat je het uur dat daarop volgt tijdens je wandeling, deze geweldige blik op Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen niet minder wordt.

Het vervolg

Op het moment van de eerste echte aanblik splitst de route zich. Je kunt er voor kiezen om je wandeling recht onder de Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen voort te zetten, maar voor de beste views kun je beter het hoofdpad blijven volgen. Op die manier heb je iets meer afstand tot de rotsen en kun je ze beter in je opnemen. Je volgt dit pad tot aan het meertje en de Langalm. Ook daar kom je weer voor een keuze te staan en dit keer staat de route niet zo duidelijk aangegeven. Je moet in ieder geval het stroompje water oversteken en dan het meest rechtse pad aanhouden. Dat pad is wat onduidelijk te vinden, daarom raden we je aan om hier onze Komoot route te volgen. (Die vind je onderaan dit artikel.) Uiteindelijk kom je vanzelf uit op het viewpoint waar je jezelf helaas onder de rest van de menigte moet begeven, zodat je het laatste stukje tot het beginpunt af kunt leggen.

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen

De wandeling in zijn totaliteit

De wandeling rondom Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen is een kleine 7km lang en daar doe je ongeveer 2,5 uur over. Halverwege de route begin je met stijgen tot aan het viewpoint. Je maakt hierbij een goede 200 hoogtemeters. Diezelfde hoogtemeters daal je direct daarna weer af tot aan de parkeerplaats. De eerste helft van de route is dus vrij vlak. Gezien de afstand en omstandigheden kunnen we deze hike prima een aanrader voor de hele familie noemen.

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen

Wandelinspiratie in de Dolomieten van Zuid-Tirol

Wil je de drukte in de Italiaanse Dolomieten vermijden, ga dan voor een hike in het Puez-Geisler Naturpark. We hebben een aanrader voor je die vertrekt vanuit een zogenaamde Mountaineering village, een dorp waar het massatoerisme nog niet heeft toegeslagen. Liever over de grootste alpenweide van Europa lopen, voordat je een goede top beklimt, dan raden we deze hike op de Seiser alm aan. Ben je op zoek naar een hike buiten het zomerseizoen, dan inspireren we je graag met een hike voor ieder seizoen. Ga je op wintersport in de Dolomieten? Check dan zeker de Sellaronda.

wandeling Tre Cime di Lavaredo Drei Zinnen

BergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

11 reacties. Reactie plaatsen

 • Toffe blog hoor! Ik ben erg benieuwd naar de Komoot route van deze hike, maar die zie ik niet (meer) staan. Is deze verwijderd of kan ik het nog ergens vinden? Groetjes, Annika

  Beantwoorden
 • Wij hebben de route met onze dochters van 6 en 7 j gevolgd! Ideaal! Iedereen liep inderdaad de omgekeerde route dus we liepen vaak alleen rond! Enkel de weg vinden aan de Alm hut was niet eenvoudig. Daar waren we het water overgestoken aan het brugje en dat mocht niet. Dus een stukje fout gelopen en teruggegaan tot aan de hut en daar het kleine wegje wel gevonden😊bedankt voor deze route!! Een topper!

  Beantwoorden
  • Hi Lynn, wat leuk dat jullie de route hebben gelopen! Ik kan me herinneren dat wij daar bij de hut inderdaad ook moesten zoeken. Was niet helemaal duidelijk he? Gelukkig toch gevonden 🙂

   Beantwoorden
 • Simone Vleugels
  19 juli 2022 15:17

  Wij hebben jullie route ook zojuist gelopen. Ook bij de hut met er bruggetje fout gelopen. Zijn langs de koeien gekomen, prachtige uitzichten en eerste deel heerlijk rustig. Vanaf het uitzichtpunt zo’n verschil in drukte. Bedankt voor het delen via Komoot en beschrijven, want we hebben wel even getwijfeld of het te doen was met onze kids van 3 en 5. Maar prima wandeling, veel stukken gedragen maar zeker ook we aardig wat momenten waarop ze zelf de berg konden ‘beklimmen’.
  Nogmaals bedankt!

  Beantwoorden
  • Hi Simone, leuk dat je een reactie stuurt. Tof dat jullie de route hebben gelopen samen met de kids. Mooie plek he?! Ik zal eens kijken of ik ergens wat beter kan achterhalen hoe het stukje bij de berghut precies zit, want dat is blijkbaar toch voor meer mensen een onduidelijk punt. In ieder geval nog veel plezier daar! Groetjes Mechteld
   P.s. Deze hike is een uur rijden vanaf de Drei Zinnen en ook echt fantastisch: https://www.thehike.nl/lagazuoi-tunnels-dolomieten-italie/ Al is het met de kids wel pittig vanwege de vele trappen omhoog. Je kunt ook een stuk doen, want naar beneden kan gewoon via dezelfde weg. Je kan eventueel ook de gondel nemen en dan naar beneden lopen via de tunnels. (Ik denk dat de Kaiser jäger trail, die wij naar beneden namen, iets minder geschikt is voor de kinderen.)

   Beantwoorden
 • Weeralweg
  18 juli 2023 20:36

  Net de route gelopen maar in omgekeerde zin.
  Heel erg bedankt om deze te delen!
  Ik had de route via Komoot ook op mijn horloge gezet. Heel makkelijk gevonden en prima route om te lopen met onze kids van 3 en 6 jaar oud.
  Zeer mooi ook.
  Aan de Malga Langalm hut lopen inderdaad heel wat weggetjes die voor verwarring kunnen zorgen. Loop je de route dus zoals jullie aangegeven hebben dan moet je niet over het bruggetje maar door het water op het meest rechtse paadje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.