Op huttentocht in Zwitserland: dit zijn de 10 mooiste

door

Zwitserland is het land der veelzijdigheid. Zo vind je er het grootste aantal vierduizenders van de Alpen, de mooiste gletsjers, maar ook vele eenzame plekken. Ze spreken er Duits, Frans en zelfs Italiaans, waardoor ieder kanton zo zijn eigen charme heeft. Daarnaast vind je in Zwitserland honderden berghutten, waarvan de hoogste op liefst 4.554 meter ligt. Wie dus op zoek is naar een mooie huttentocht in de Alpen, kan niet om Zwitserland heen. In dit artikel hebben we de tien mooiste huttentochten van dit Alpenland voor je op een rijtje gezet.

Hut in de buurt van Saas Fee, Zwitserland

Op huttentocht in Zwitserland, het mooiste Alpenland

Veel Nederlands kiezen er voor om naar het Zwitserse buurland af te reizen voor een huttentocht in Oostenrijk. In Oostenrijk vind je dan ook een groot aantal huttentochten voor elk niveau. Zwitserland daarentegen biedt een nog grotere veelzijdigheid. Dat heeft het vooral te danken aan de regio’s rondom de Jungfrau en de Matterhorn, waar machtige gletsjers en de hoogste bergtoppen hun gelijke zoeken.

Wie een huttentocht in Zwitserland overweegt, komt er echter al snel achter dat dit land meer te bieden heeft dan de werelden van sneeuw en ijs. Tessin, een minder bekende regio in het zuidoosten van het land, doet bijvoorbeeld erg Italiaans aan. Daarnaast is dit een regio waar het op de wandelpaden nog heerlijk rustig is. Graubünden, het kanton waar onder andere de bekende plaatsen Davos en St. Moritz liggen, is nog zo’n onontdekte parel waar je in de zomer mooie huttentochten kunt doen. Zo heeft Zwitserland voldoende te bieden voor afwisselende meerdaagse tochten in de bergen.

Op huttentocht in Zwitserland? Dit zijn de 10 mooiste tochten van het land.

De 10 mooiste huttentochten van Zwitserland

Laten we eens gaan kijken naar de mooiste huttentocht van Zwitserland. Omdat er zoveel keus is in huttentochten, hebben we de tien mooiste voor je geselecteerd. Het zijn ontzettend gevarieerde tochten, die zowel qua landschap en moeilijkheid erg van elkaar verschillen. Heb je nog nooit een huttentocht gedaan, overweeg dan vooral met een georganiseerde (groeps)reis mee te gaan. Zo kun je er zeker van zijn dat je goed voorbereid op pad gaat en kom je onderweg niet voor onaangename verrassingen te staan.

Van Davos naar St. Moritz: een afwisselende huttentocht door het noorden van Zwitserland

In het Zwitserse kanton Graubünden vind je een prachtige en afwisselende zevendaagse tocht die van Davos naar St. Moritz loopt. Tijdens deze huttentocht, door misschien wel de mooiste regio van Zwitserland, slaap je in de mooiste berghutten, waaronder de prachtige Kesch Hütte. Onderweg kun je steenbokken en bergmarmotten spotten. Je loopt onder andere door het Sertigdal en klimt over de Albulapas.

 • Zevendaagse huttentocht in Graubünden
 • Gedeeltelijk met bagagevervoer
 • Zware bergtocht, goede conditie vereist

Huttentocht Arolla – Verbier in het kanton Wallis

Het Zwitserse kanton Wallis staat bekend om zijn ruige toppen en machtige gletsjers. Tijdens deze Arolla-Verbier huttentocht loop je langs prachtige gletsjers, stuwmeren en prachtige alpenweides. Niet voor niets is deze huttentocht één van de meest afwisselende tochten die je in Zwitserland kunt vinden. Tijdens deze zesdaagse tocht slaap je niet alleen in een aantal mooie berghutten, maar ook twee keer in een 3-sterrenhotel.

 • 6-daagse huttentocht met 3 overnachtingen in een berghut en 2 overnachtingen in een 3-sterrenhotel
 • Eventuele beklimming van Mont-Fort
 • Middelzware huttentocht met enkele pittige etappes

Een mini-huttentocht in Zwitserland met gletsjertocht

De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer van de Alpen. Tijdens deze vierdaagse mini-huttentocht draait dan ook alles om deze machtige ijswereld. Hoogtepunt van deze vierdaagse tocht is een echte gletsjertrekking onder begeleiding van een professionele berggids. Tijdens de trekking leer je een aantal fascinerende feiten over de Aletschgletsjer. Daarnaast kom je onder andere langs imposante gletsjerspleten en prachtige ijsformaties.

 • Vierdaagse mini-huttentocht inclusief gletsjertrekking met twee overnachtingen in een 3-sterren hotel en één overnachting in een berghut
 • Middelzware huttentocht met gemiddelde dagwandelingen van vier tot vijf uur

Dwars door de Engadin, één van de mooiste regio’s van Zwitserland

De Engadin is een prachtige regio in het zuiden van Zwitserland, op de grens met Italië. Het nationale park is tevens het oudste van Zwitserland. Deze Engadin Nationaal Park huttentocht, die door deze prachtige regio in Zwitserland loopt, biedt voldoende afwisseling. Zo passeer je hoge bergpassen van meer dan 2.800 meter, maar heb je ook de mogelijkheid om twee bergtoppen te beklimmen.

 • Zevendaagse huttentocht in de Engadin
 • Middelzware huttentocht. Goede conditie vereist.
 • Wandelen door het oudste nationale park van Zwitserland
Credits: Joao Branco – Unsplash

De Tour de Mont Blanc, de bekendste van allemaal

De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen. De Tour de Mont Blanc, een tiendaagse huttentocht die door Zwitserland, Italië en Frankrijk loopt is één van de bekendste en mooiste huttentochten van de regio. De Mont Blanc en de andere vierduizenders die rondom de hoogste berg van Frankrijk liggen vormen een prachtig decor voor een meerdaagse tocht in de bergen. De tocht is pittig, maar doordat je kunt kiezen voor bagagevervoer en meer of minder comfortabele overnachtingsplaatsen, kun je deze Tour de Mont Blanc huttentocht al naar behoefte vormgeven.

 • Tiendaagse huttentocht rondom de hoogste berg van de Alpen
 • Zware huttentocht, goede conditie vereist
 • Keuze uit bagagevervoer en meer of minder comfortabele overnachtingsplaatsen
De Tour de Mont Blanc, een prachtige huttentocht door Zwitserland, Frankrijk en Italië
Credits: Jean Baptiste – Unsplash

De Tour des Combins, een prachtige huttentocht in het zuiden van Zwitserland

De Tour des Combins biedt een rustiger alternatief voor de populaire Tour du Mont Blanc, die in de buurt van deze huttentocht ligt. Wie fan is van een rustige huttentocht zit bij de Tour des Combins dus goed. Daarnaast heb je, net als bij de Tour de Mont Blanc, prachtige vergezichten en enkele uitdagende wandelingen. Deze huttentocht begint en eindigt in Bourg Saint Pierre, en loopt negen dagen lang door het machtige Massif des Combins.

 • Negendaagse huttentocht door Zwitserland en Italië
 • Middelzware huttentocht, gemiddeld 15 a 20 kilometer per dag wandelen met 500 tot 1.000 hoogtemeters
 • Prachtige huttentocht die een mooi alternatief is voor de drukkere Tour de Mont Blanc

De Haute Jura Trail

De Jura is misschien wel het rustigste stukje Zwitserland, en daardoor de ideale plek voor een mooie huttentocht. Verwacht hier geen mensenmassa’s en hoge bergtoppen, want de Jura is stukken lager dan bijvoorbeeld de regio’s rondom Jungfrau en Matterhorn. Toch heb je ook hier een prachtig uitzicht. Tijdens deze Haute Jura Trail heb je onder andere een mooi uitzicht op het Meer van Genève en de westelijke Alpen.

 • Achtdaagse huttentocht door de Jura
 • De georganiseerde tocht is speciaal in het leven geroepen voor actieve vijftigplussers
 • Middelzware tocht, goede conditie noodzakelijk
De Haute Jura Trail, een prachtige huttentocht in Zwitserland
Credits: Leonard Cotte – Unsplash

De Ticino-Trail, een huttentocht door Zwitserland met kinderen

Avontuurlijke gezinnen opgelet: de Ticino-Trail is namelijk dé huttentocht in Zwitserland die geschikt is voor kinderen. Op deze zesdaagse huttentocht volg je de Via Alta Idra en heb je prachtig zicht op de Alpen in Ticino. Onderweg slaap je in prachtige berghutten en zelfs een keer in een onbemande hut. Het ideale avontuur voor gezinnen die wel zin hebben in een avontuurlijke vakantie.

 • Zesdaagse middelzware huttentocht met gemiddeld vijf tot zes uur lopen per dag
 • De ideale tocht voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar
 • Wandelen over de Via Alta Idra

Huttentocht Interlaken-Kandersteg

Ben je op zoek naar een uitdagende huttentocht in Zwitserland? Dan is de huttentocht van Saxeten naar Kandersteg echt iets voor jou. Op deze tocht wachten namelijk adembenemende uitzichten op besneeuwde bergen, charmante hutten en enkele bergtoppen op je. Je slaapt in berghutten op meer dan 2.000 meter hoogte. Voor de etappes heb je een goede conditie nodig, maar daar krijg je wel een dagelijks spectaculair uitzicht voor terug.

 • Zevendaagse huttentocht met vier overnachtingen in een berghut en twee overnachtingen in een drie-sterrenhotel
 • Geschikte huttentocht voor ervaren bergwandelaars

Een rustig stukje Zwitserland, maak kennis de Alpes Vaudoises

Het westelijke Berner Oberland wordt nog weleens over het hoofd gezien. Dit gebergte ligt namelijk precies tussen Eiger en Matterhorn. Logisch dus dat het hier stukken rustiger is. Toch is de Alpes Vaudoises fantastisch mooi. En omdat hier maar weinig mensen komen is het er ook nog eens heerlijk rustig. Zo heb je prachtig zicht over het Rhônedal en de hoogste toppen van de Alpen. Onderweg loop je over gevarieerd terrein. Zo loop je afwisselend over groene weides, rotsachtige paden met een enkele klauterpassage, en kom je meertjes, machtige toppen en gletsjers tegen.

 • Zesdaagse huttentocht door een rustig stukje Zwitserland
 • Lichte tocht met moderate stijging en afstanden

Veelgestelde vragen over huttentochten in Zwitserland

Wat is de beste jaargetijde voor een huttentocht in Zwitserland?

De beste maanden om een huttentocht in Zwitserland te doen zijn juli en augustus. Afhankelijk van de hoogte van de tocht en de weersomstandigheden kun je vanaf half juni tot en met eind september nog huttentochten doen. De meeste berghutten gaan half juni al open en sluiten pas eind september hun deuren, maar dat is afhankelijk van hoeveel sneeuw er nog of al ligt.

Kun je in de Zwitserse hutten pinnen?

Dat hangt ervan af. In sommige hutten kun je alleen contant betalen, terwijl je in andere hutten kunt pinnen. Zorg er altijd voor dat je voldoende cash bij je hebt, in dit geval Zwitserse franken.

Wat moet ik inpakken als ik op huttentocht ga?

Less is more bij het inpakken van je rugzak. Neem dus alleen dingen mee die je tijdens je tocht echt nodig hebt. Wil je meer weten over wat er precies mee moet tijdens je huttentocht, bekijk dan deze huttentocht paklijst.

Hoe kom ik in Zwitserland?

Er zijn verschillende manieren om in Zwitserland te komen, zoals de auto en het vliegtuig, maar de beste manier is reizen met de trein via NS International. Zwitserland staat bekend om het openbaar vervoer, dat ontzettend goed geregeld is. Bussen en treinen rijden veel, op tijd en zelfs naar afgelegen plekken. Check vooral de mogelijkheden van de Swiss Travel Pass als je naar Zwitserland gaat.
Liever ter plekke een auto huren? Dan raden we SunnyCars aan. Wat ons betreft de meest betrouwbare partij om je auto te huren, omdat kosten vooraf duidelijk zijn.

ActiviteitAlpenBergenBookatrekkingEuropaHuttentochtMet kidsSNP NatuurreizenTheHike.nlZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.