Acht dagen genieten op de Alta Via 1 in de Dolomieten

door

Wie op zoek is naar een mooi avontuur in de Dolomieten, doet er goed aan om de Alta Via’s in overweging te nemen. Deze langeafstandroutes, waarvan er in totaal tien zijn, laten je op een bijzondere manier kennismaken met het mooiste en ruigste gebergte van de Alpen. De Alta Via 1 is misschien wel de bekendste van allemaal. Deze route, die acht dagen duurt, begint aan het prachtige Lago di Braies eindigt acht dagen later in La Stanga. In dit artikel nemen we je mee op reis langs de mooiste plekken van deze Alta Via en leggen je uit waarom je deze thru-hike ooit een keer moet hebben gedaan.

Benieuwd naar de Alta Via 1? Er zijn verschillende organisaties die je helpen bij het organiseren van deze tocht. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze website en leer meer over welke mogelijkheden er zijn.

De Alta Via’s en Alta Via 1 uitgelegd

De Alta Via’s zijn meerdaagse wandelroutes die dwars door de Dolomieten lopen. In totaal zijn er tien Alta Via’s, die verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. De kortste route duurt vier dagen, terwijl je voor de langste Alta Via 15 dagen moet inplannen. De Alta Via 1 vormt een mooie middenweg: deze route loop je namelijk gemiddeld in acht dagen. De route begint bij Lago di Braies en eindigt in La Stanga. Tussen begin- en eindpunt wachten acht prachtige etappes op je, die we in dit artikel kort aan je voorstellen.

In de buurt van de Alta Via 1 lopen ook tal van andere tochten die meer dan de moeite waard zijn. Zo vind je er onder andere de Dolomiti Trail, een prachtige meerdaagse tocht die onder andere langs de Drei Zinnen loopt. Daarnaast kom je op de route ook een aantal keer de Via Alpina tegen, een wandelroute die alle Alpenlanden doorkruist.

Credits: Micael Rodrigues, Unsplash

Etappe 1: van Lago di Braies naar Rifugio Biella

De Alta Via 1 begint aan het schilderachtige Lago di Braies. Vanaf hier trek je verder de Dolomieten in naar het eindpunt van dag één, de Rifugio Biella. De eerste etappe geeft je al een prachtig voorproefje van wat je verder op de tocht te wachten staat. Zo loop je langs ruigste toppen, waaronder de Seekofel, en ontdek je de mooiste plekken van natuurpark Fanes-Sennes-Braies.

De Alta Via 1 begint aan de schilderachtige Pragser Wildsee

Etappe 2: door Val di Fanes naar Rifugio Lavarella

De tweede etappe van de Alta Via 1 leidt je door het betoverende Val di Fanes naar Rifugio Lavarella. Je loopt richting het zuiden op deze etappe. Hier laten de Dolomieten zich van zijn ruigste kant zien. Onderweg kom je imposante bergformaties tegen, waaronder de Tofana. Deze ruim 3.000 meter hoge berg behoort tot één van de hogere toppen van de Dolomieten.

Etappe 3: de Alta Via 1 op zijn mooist

Op dag drie van de Alta Via 1 ga je op zoek naar Rifugio Lagazuoi. Deze berghut, die op een ruige bergkam ligt, is één van de mooiste berghutten die je tijdens deze tocht tegenkomt. Het is tevens één van de hoogste berghutten van de regio. Op ruim 2.700 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over een groot deel van de Dolomieten.

Etappe 4: via Monte Pelmo naar Rifugio Citta di Fiume

Op dag vier van de Alta Via 1 verandert het landschap langzaam maar zeker. De ruige toppen blijven, maar inmiddels wandel je ook over prachtig uitgestrekte alpenweides. De vierde etappe voert je langs de majestueuze Monte Pelmo naar Rifugio Citta di Fiume. Onderweg kun je je vergapen aan imposante bergpanorama’s en ongerepte natuur.

Het uitzicht op de Alta Via 1 is meer dan imposant te noemen.
Credits: Sara Nudaveritas, Unsplash

Etappe 5: van Rifugio Citta di Fiume naar Rifugio Carestiato

Tijdens de vijfde etappe van de Alta Via 1 draait alles om de beroemde Marmolada. Dit is met ruim 3.300 meter de hoogste berg van de Dolomieten. Onderweg geniet je van een prachtig uitzicht op deze imposante berg terwijl je koers zet naar het eindpunt van de dag, de Rifugio Carestiato.

Etappe 6: over de Grasleitenpas naar Rifugio Passo Principe

Het einde van de Alta Via 1 komt langzaam in zicht, maar niet voordat de tocht je verder meeneemt naar de zuidelijkste delen van de Dolomieten. Dag zes staat in het teken van het beklimmen van de Grasleitenpas, een ruim 2.600 meter hoge bergpas in het hart van de Dolomieten. Je kunt er kort uitrusten in de Grasleitenpasshütte, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Daarna vervolg je de etappe naar Rifugio Passo Principe, het eindpunt van de zesde etappe.

Etappe 7: van Rifugio Passo Principe naar Rifugio Mulaz

Op de voorlaatste dag draait alles om twee beroemde bergpassen. Onderweg kom je namelijk langs de Sellapas, een beroemde bergpas die de dalen Val Gardena en Val di Fassa met elkaar verbind. Misschien gaat er bij menig Giro liefhebber wel een belletje rinkelen bij het horen van deze naam. Terwijl je geniet van de adembenemende berglandschappen, die kenmerkend zijn voor deze regio, zet je koers richting Rifugio Mulaz. Dit is tevens de laatste berghut waar je overnacht tijdens de Alta Via 1.

Credits: Claudio Arrozzo, Unsplash

Etappe 8: de laatste Etappe naar La Stanga en de Alta Via 1 zit erop

Dag acht markeert het einde van een imposante meerdaagse tocht over de Alta Via 1. Op de laatste etappe daal je af richting La Stanga. Vanaf daar kun je de bus nemen richting het nabijgelegen Belluno. Vanaf deze stad heb je de mogelijkheid om met het OV terug te keren naar het startpunt van de route.

Zo zit na acht dagen wandelen en meerdere overnachtingen op prachtige plekken de Alta Via 1 erop. Deze route is de manier bij uitstek om de Dolomieten op de best mogelijke manier te leren kennen. Al wandelend verandert het landschap iedere dag en kom je op de meest mooie plekken. Heb je voldoende ervaring met bergwandelen en huttentochten, overweeg dan zeker om deze prachtige route een keer te lopen.

Tijdens het lopen van de Alta Via 1 kom je langs enkele imposante berglandschappen
Credits: Arne König, Unsplash

Veelgestelde vragen over de Alta Via 1

Hoe zwaar is de Alta Via 1?

De Alta Via 1 is geschikt voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie. Sommige delen van de route bevatten lastige passages (T3), waarvoor voldoende tredzekerheid is gevraagd.

Hoeveel kilometer loop je per dag?

Je loopt ongeveer 15 kilometer per dag met gemiddeld iets meer dan 900 hoogtemeters.

Wat is de beste jaargetijde voor het lopen van de Alta Via 1?

De Alta Via 1 is het best begaanbaar vanaf half juni t/m half september. In juni moet je nog rekening houden met restsneeuw van het winterseizoen.

Waar overnacht je tijdens het lopen van de Alta Via 1?

Wildkamperen is niet toegestaan op de Alta Via 1. Je overnacht tijdens de Alta Via 1 dus altijd in rifugio’s, ofwel berghutten, die op de route liggen. Vind je het lastig om zelf de hutten te boeken? Laat alles voor je vastleggen door een organisatie zoals Bookatrekking. Weet je zeker dat je je over de accommodaties geen zorgen hoeft te maken.

Wat moet je meenemen in je rugzak tijdens het lopen van de Alta Via 1?

De Alta Via 1 is een onvervalste huttentocht. Zorg er dus voor dat je alles wat je voor een huttentocht nodig hebt inpakt. Deze huttentocht paklijst helpt je om de juiste spullen mee te nemen voor je tocht.
Daarnaast is het altijd aan te raden om het routeboek van de Alta Via 1 mee te nemen in je rugzak. Naast routekaarten, vind je ook allerlei handige informatie over onder andere de omgeving in dit boekje.

Hoe kom je bij het beginpunt?

Er zijn verschillende opties om bij het startpunt, Lago di Braies, te komen. Allereerst kun je natuurlijk met de eigen auto of huurauto gaan, maar let op dat het betaald parkeren is bij Lago di Braies en de slagbomen van de dichtstbijzijnde parkeerplaats pas om 09:00u open gaat.
Een andere optie is met OV vanuit Nederland. De meest overzichtelijke manier is om de Flixbus naar Cortina d’Ampezzo te nemen. Vanuit daar is het nog ongeveer 1,5 uur reizen naar Lago di Braies. Je neemt daarvoor twee lokale bussen. Eerst nummer 445 naar Dobbiaco / Toblach en daarna bus 442 naar Lago di Braies.
Liever met de trein vanuit Nederland? Boek dan een ticket naar Innsbruck via NS International. Vanaf Innsbruck rijdt er heel regelmatig een trein naar Cortina d’Ampezzo. Die rit duurt zo’n vier uur. Daarna neem je de twee bussen, zoals hierboven beschreven.
In alle vroegte beginnen aan de trail? Boek dan een overnachting bij Hotel Lago di Braies, zodat je de eerste dag van de wandeling al op locatie bent.

Hoe kom je van het eindpunt weer thuis?

Het handige aan deze Alta Via is dat de route eindigt bij een bushalte, genaamd La Pissa. Vanaf hier is het twintig minuutjes rijden met de bus naar Belluno. Een kaartje kun je gewoon bij de chauffeur kopen. (Vergeet niet om cash mee te nemen.) Vanaf Belluno kun je per trein of bus alle kanten op.

BergenBookatrekkingDolomietenEuropaHuttentochtItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.