Een familiewandeling in het Puez-Geisler Naturpark in Zuid-Tirol

door

Het is geen geheim dat we bij The Hike fan zijn van wandelen in de Dolomieten. De Italiaanse bergen zijn zo bijzonder dat we ons er steeds opnieuw over kunnen blijven verwonderen. De bergketen strekt zich uit over de regio’s Trentino, Zuid-Tirol en Veneto en er zijn zoveel mogelijkheden om te hiken, dat er altijd voor ieder wat wils te vinden is. Dit keer gaan we op onderzoek uit in Zuid-Tirol. We laten de toeristische trekpleisters, zoals Drei Zinnen en Pragser Wildsee, nog even voor wat ze zijn en gaan op pad in het Puez-Geisler Naturpark. Op het programma staat een mooie hike die goed geschikt blijkt voor de hele familie.

Puez-Geisler Naturpark in Zuid-Tirol

Puez-Geisler Naturpark

Het Puez-Geisler Naturpark is geen klein natuurpark. Met een oppervlakte van ruim 10.000 hectare strekt het zich uit van de Würzjoch in het noorden tot de Grödner Joch in het zuiden. En helemaal van Val Badia in het oosten tot het Villnössdal en het Val Gardena-dal in het westen. Het Puez-Geisler natuurpark is vernoemd naar de markante toppen van de Puez en de toppen van de Geisler-massieven. Bijzonder aan dit natuurpark is dat alle mineralen, sedimentlagen en verweringsvormen, die kenmerkend zijn voor de Dolomieten, er terug te vinden zijn. Tijd dus om dit geologische wondergebied eens met eigen ogen van dichtbij te gaan bekijken.

Traditionele bergdorpjes

In Zuid-Tirol vind je een hoop wintersportdorpjes, zoals Alte Badia, La Villa en San Vigilio di Marebbe. Ook in de zomer zijn dit de dorpen vanuit waar je veel hikes kunt maken. Je kunt dan lopend vanuit het dorp vertrekken, of bijvoorbeeld een gondel omhoog pakken en vanuit daar de wijde bergen in trekken. Maar wist je dat er in Zuid-Tirol ook zogenaamde ‘Mountaineering Villages‘ zijn? In deze bergdorpjes vind je geen skiliften, maar juist het traditionele bergleven. De lokale bewoners zijn iets minder gewend aan toeristen, maar dompelen je desondanks graag onder in hun dagelijkse leven en de manier waarop zij de omgeving en natuur in stand houden. Een van die speciale bergdorpjes is Lungiarü. Dit dorpje ligt net voorbij San Martin de Tor en is het vertrekpunt van onze hike door het Puez-Geisler Naturpark.

Puez-Geisler Naturpark in Zuid-Tirol

Op naar de Vaciara hut

Hoog in de bergen, aan de voet van de machtige, 2.875 meter hoge Peitlerkofel, ligt de almhut Vacaria. De hut zelf ligt op een hoogte van 2.100 meter en biedt een geweldig uitzicht op de Piz da Peres, het Kreuzkofelmassief, La Varella, Lagazuoi en Monte Pelmo. Klinkt goed, toch? Nu er nog zien te komen. Vanuit Lungiarü kan dat op verschillende manieren. Je kunt een ronde maken, of dezelfde heen- en terugweg nemen. Vanwege de slechte weersvoorspelling voor de middag, kozen wij ervoor om vroeg te vertrekken, met de auto iets hoger te rijden en dezelfde heen- en terugweg te nemen. Dat was maar goed ook, want tegen de tijd dat we een paar uur later de auto weer bereikten ging het weer helemaal los.

Open Air Mountain Museum

We noemden eerder al dat deze hike een mooie is voor de hele familie. Vanaf de parkeerplaats Parcheggio Vi volg je pad nummer 9 ophoog. Het is een breed bergpad, waar soms ook auto’s kunnen rijden. Hierdoor is het pad niet al te steil of lastig. Wil je toch net iets smallere en avontuurlijke paadjes nemen, dan kun je regelmatig de aangegeven detours pakken. Na ongeveer een half uurtje lopen kom je de eerste opvallende, zelfgemaakte borden tegen. Ze zijn een opwarmertje voor wat kort daarna volgt. Dat is namelijk het Open Air Mountain Museum. Een verzameling van objecten die te maken hebben met de bergen en de omgeving. Je vindt ze in alle vormen en maten. Gewoon langs het pad waar je loopt. Meestal dichtbij en soms wat verderop. Een vrolijke en interessante afwisseling op de toch al mooie hike die je aan het maken bent.

Puez-Geisler Naturpark in Zuid-Tirol

Een beetje extra

Kort na het museum kom je een bordje tegen met nummer 9 erop. Dit smallere pad leidt je van het grote pad, over de heuvels, langs houten hutjes naar boven. Uiteindelijk kom je weer uit op het grote pad, dat je verder kunt volgen naar de Vacaria hut. Wat je ook kunt doen, is de berg nog net iets verder omhoog lopen naar ‘Göma Joch’. Volgens onze Komoot app was het een officiële trail, in de praktijk hebben we zelf een weg gebaand door het hoge gras. Eenmaal boven bij het uitzichtpunt staat het pad naar de Vacaria hut weer duidelijk aangegeven. Een mooi pad over de flank van de berg en wederom met fijn uitzicht op de omliggende Dolomieten.

Je bent er

In totaal was de route die wij hebben gekozen een ruime 8 kilometer lang, waarin we ongeveer 450 hoogtemeters hebben afgelegd. Daar hebben we zo’n 3 uur over gedaan. Je kunt onze route vinden onder dit artikel. Wil je liever de hele ronde maken, dan kun je daarvoor onze suggestie ook hieronder vinden. Je kunt bij die route vertrekken vanuit het dorp Lungiarü. Wij raden je aan om te verblijven in Berghotel Sanvì. Dit familiehotel is recent gerenoveerd, waardoor het helemaal modern en fris is. Opa Sepl, die het hotel ooit bouwde in 1965, zorgt nu voor de moestuin waarvan je de ingrediënten ’s avonds op je bord vindt. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat die maaltijden zeker de moeite waard zijn. Wat overigens ook de moeite waard is, is het fantastische uitzicht vanuit het hotel op de bergtoppen van Puez-Odle. Met een beetje geluk van het weer kleuren deze bergen ’s avonds tijdens je diner prachtig rood van de ondergaande zon.

Zuid-Tirol – Südtirol – Alto Adige

Wil je trouwens meer weten over hoe dat nou zit met die mix van Italiaans en Oostenrijks taalgebruik en/of wil je meer inspiratie op doen voor gave hikes in Zuid-Tirol? Lees dan verder in dit artikel.

Komoot routes

BergenDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.