Credits: Mia Knoll - Saalbach-Hinterglemm

Op huttentocht met kinderen – onze aanraders

door

Ik weet uit eigen ervaring maar al te goed hoe leuk het is om als kind in een berghut te slapen. Al op jonge leeftijd sliep ik jaarlijks minstens één keer met mijn ouders, broer en zus op een afgelegen plek in de bergen. De wereld ontdekken op jonge leeftijd middels een meerdaagse trektocht in de bergen is dus een prima idee. Maar hoe pak je dat aan, een huttentocht met kinderen? En welke huttentochten in de Alpen zijn geschikt voor jonge gezinnen? In dit artikel helpen we je op weg met een aantal handige tips én zetten we de leukste huttentochten met kinderen voor je op een rijtje.

Meteen doorscrollen naar het overzicht van de leukste huttentochten met kinderen, klik dan hier.
Huttentocht met kinderen
Credits: S.B. Von Lanthen – Unsplash

Waar moet ik op letten bij een huttentocht met kinderen?

Wie weleens een huttentocht heeft gedaan, weet dat een goede voorbereiding het halve werk is. Bij een huttentocht met kinderen is dat natuurlijk niet anders. Onafhankelijk van de specifieke tips die we hieronder geven voor huttentochten met kinderen, is het ook raadzaam om te kijken wat je moet meenemen. Bereid je altijd goed voor op een huttentocht, zodat je niks vergeet. De beste tips en handige richtlijnen voor een geslaagde huttentocht met kinderen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Pak het stap voor stap aan

Loop niet meteen te hard van stapel tijdens het plannen van een huttentocht met kinderen. Als je nog nooit met je kids in de bergen hebt geslapen, is het verstandig om het rustig aan op te bouwen. Probeer eerst eens uit hoe het is om een nachtje in een berghut te slapen, voordat je een meerdaagse tocht gaat plannen.

Kijk goed naar de behoefte van je kinderen

Bij het plannen van een meerdaagse tocht is het goed om te kijken naar de behoefte van je kinderen. Hoeveel kilometer en hoogtemeters kunnen ze ongeveer aan? De SAC (Swiss Alpine Club) houdt de volgende vuistregel aan: kinderen vanaf vier jaar kunnen maximaal twee uur per dag wandelen, terwijl kinderen vanaf 6 jaar drie tot vijf uur kunnen wandelen per dag.

Zoek een huttentocht die past bij hun niveau

Dat gezegd hebbende is het tijd om te kijken naar een huttentocht die past bij hun niveau. Hou hierbij rekening met de afstanden tussen de berghutten en check hoe kindvriendelijk de hut is. Een kindvriendelijke hut wordt gekenmerkt door bijvoorbeeld een kleine speeltuin en de mogelijkheid om met je gezin op een aparte kamer te slapen.

Schat in hoe zwaar de rugzak van de kinderen maximaal kan zijn

Tijdens een huttentocht moet je al je spullen zelf meenemen. Voor volwassen komt dat al snel neer op een rugzak van ongeveer acht kilo. Kinderen kunnen dit gewicht natuurlijk niet dragen, daarvoor zijn ze simpelweg te jong. Hou als vuistregel aan dat de rugzak ongeveer 10 tot 20 procent van het lichaamsgewicht van je kind mag zijn. Alle overige spullen verdwijnen dan bij de ouders in de rugzak.

Ga van tevoren trainen

Een huttentocht met kinderen kan voor de kids best pittig zijn. Zoek dus van tevoren naar leuke trainingslocaties met wat hoogtemeters. Hieronder vind je enkele leuke tips, waar je met het hele gezin de kuiten goed kunt optrainen:

Zie jij een huttentocht met kinderen wel zitten? Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze paklijst neem je alle belangrijke spullen mee voor je huttentocht. Kijk daarnaast ook eens naar deze voorbereidingstips, zodat je veilig aan jouw huttentocht kunt beginnen

De leukste huttentochten met kinderen

Als je niet zoveel ervaring hebt met het lopen van huttentochten, dan is het goed om te weten waar je huttentochten kunt vinden die geschikt zijn voor kinderen. Om de zoektocht makkelijker te maken voor jou hebben we een aantal tochten voor je op een rijtje gezet, die uitermate geschikt zijn voor kinderen vanaf 6 jaar. Zo wordt jouw volgende huttentocht met het gezin zonder twijfel een doorslaand succes.

Vier dagen op huttentocht door het Almtal

Deze huttentocht over de almen van het Oostenrijkse Salzkammergut is ideaal als je met kinderen langer de bergen in wilt trekken. Tijdens deze tocht wandel je door wilde berglandschappen, bloeiende almen en langs heldere rivieren. Onderweg slaap je in mooie berghutten, waar je ’s avonds kunt genieten van de magie van de bergen.

 • Mooie, niet al te moeilijke huttentocht voor het hele gezin
 • Wandelen langs bloemrijke almen en heldere bergmeren van het Almtal
 • Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
Zie jij deze huttentocht wel zitten? Check hier meer informatie over de meerdaagse tocht in het Almtal

Een prachtige driedaagse huttentocht met kinderen door de Franse Alpen

Wie zin heeft in een korte huttentocht met kinderen, heeft met deze huttentocht in de Franse Alpen een goede keuze gemaakt. Niet ver van de Italiaanse grens vind je de Vallée de la Clarée, een prachtige regio vol met mooie plekken en afgelegen berghutten. Tijdens deze driedaagse tocht slaap je twee keer in een pittoreske berghut. Doordat de etappes niet superlang zijn, is deze tocht geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

 • Mooie, niet al te moeilijke huttentocht voor families in de Franse Alpen
 • Kans op het zien van gemzen en bergmarmotten
 • Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
Zie jij jezelf al zitten met je gezin in de Franse Alpen? Check hier meer informatie over de meerdaagse tocht in Vallée de la Clarée
Vallée de la Clarée

De Lasörling Höhenweg in Oost-Tirol

Ik kan uit eigen ervaring spreken als ik zeg dat de Lasörling Höhenweg prima te doen is voor kinderen. Op jonge leeftijd overnachtte ik namelijk al in de Lasörlinghütte. Niet alleen voor kinderen is deze huttentocht een genot, ook ouders komen hier prima aan hun trekken. Met blik op de Grossvenediger en tal van andere hoge bergtoppen heb je hier aan uitzicht dan ook geen gebrek.

 • Prachtige huttentocht in Oost-Tirol
 • Blik op de imposante Grossvenediger
 • Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
Krijg jij ook zo’n zin in de Lasörling Höhenweg? Check hier meer informatie over de meerdaagse tocht in Oost-Tirol

Een huttentocht met kinderen in de Julische Alpen

Slovenië wordt steeds populairder. Dat is niet voor niets, want de Julische Alpen behoren misschien wel tot één van de mooiste gebieden in de Alpen. In deze regio barst het dan ook van de berghutten. Veel bergtoppen en dalen in dit gebied zijn maar moeilijk te doorkruisen, maar desondanks heb je ook hier de mogelijkheid om een huttentocht met kinderen te doen. Op deze huttentocht door de Julische Alpen slaap je drie keer in een berghut en twee keer in het dal en kom je langs de mooiste plekken van het gebied. Zo heb je onder andere uitzicht op de Triglav, de hoogste berg van Slovenië en loop je door het prachtige Soča-dal.

 • Ontdek de mooiste plekjes van de Julische Alpen
 • Blik op de hoogste berg van Slovenië, de Triglav
 • Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar
Krijg jij ook zo’n zin in de Julische Alpen? Check hier meer informatie over de meerdaagse tocht in de Julische Alpen

Alta Via 1 in de Dolomieten

Onlangs schreven we al over de prachtige Alta Via 1 in de Dolomieten, een tocht waarin je in enkele dagen langs de mooiste plekken van de Dolomieten loopt. Het goede nieuws is dat deze huttentocht ook voor kinderen zeer geschikt is. Door het relatief geringe aantal hoogtemeters en kilometers komen kinderen vanaf acht jaar hier prima aan hun trekken. Er is keuze uit een lange variant van acht dagen en een korte variant van vier dagen.

 • Prachtige huttentocht met kinderen door de Italiaanse Dolomieten
 • Ontdek de highlights van de Dolomieten, waaronder de Pragser Wildsee
 • Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar
Zie jij jezelf met je gezin ook over de Alta Via 1 lopen? Check hier meer informatie over de meerdaagse tocht in de Dolomieten

Een huttentocht met kinderen is een prachtig avontuur

Hou jij en je kinderen van wandelen, en ben je op zoek naar een leuk avontuur in de bergen? In dat geval is een huttentocht met kinderen een prachtige manier van vakantie vieren. Als je rekening houdt met de behoefte van je kids, je goed voorbereid, en een leuke tocht uitzoekt, dan is succes en een mooi avontuur gegarandeerd.

Huttentocht met kinderen
Credits: Photo Nic – Unsplash
AlpenBergenBookatrekkingEuropaFrankrijkHuttentochtItaliëMet kidsOostenrijkSloveniëSNP NatuurreizenTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.