De hoogste berg van Slovenië, Mount Triglav, is een legendarische berg. Onder Slovenen is het de regel dat je pas een echte Sloveen bent als je de berg minstens één keer in je leven hebt beklommen. Ook voor niet Slovenen is het geweldige ervaring om de berg te beklimmen, vooral als je al wat klimervaring hebt. Maar ook met flink wat hike ervaring kun je deze berg tackelen. Met zijn indrukwekkende hoogte van 2.864 meter vormt hij het centrale punt van het Triglav Nationaal Park, een niet voor niets populair gebied onder hikers. Hoe ziet de tocht eruit en wat heb je ervoor nodig? Dat lees je in dit artikel.
Mount Triglav in het Triglav Nationaal Park
Dat het hele Triglav National Park vernoemd is naar deze waanzinnige berg zegt natuurlijk al genoeg, dit is er eentje voor je klim bucketlist. Het is mede de hoogste piek van heel Slovenië, een echte bekroning dus op je bergbeklim avonturen. Er is één ‘maar’; je bent waarschijnlijk niet alleen op dit topje van Slovenië, want deze tocht is een erg populaire tocht. Dit komt ook door het feit dat hij, ondanks dat het een technische tocht is met meer dan de helft via ferrata stukken, toch enigzins klim-beginner-proof is als je al veel hike ervaring hebt.
Routes naar de top
De top van deze berg wordt doorgaans in drie of twee dagen getackled. Één dag vanuit het dal omhoog naar een hut om te overnachten. Één dag de beklimming van de top op en af, en één dag weer terug naar het dal. Er zijn hier verschillende routes, omdat er verschillende dalen zijn waaruit je kunt beginnen, maar overnachten in een hut als tussenstop is sowieso een aanrader. Niet alleen kun je zo meer genieten van je tocht, ook is het nodig om het via ferrata stuk te beginnen met frisse benen. Neem hierbij ook in gedachte dat het dalen via ferrata misschien nog wel meer energie en concentratie vergt dan het stijgen.
Begin van de trail bij het meer van Bohinj
Populair als startpunt is beginnen in de Vrata vallei, hierbij vervolg je je weg omhoog tot je eerste overnachting in de Kredarica Hut. Echter betekent populair ook drukker en zul je niet de enige zijn die een plekje in de hut probeert te bemachtigen. Een mogelijk rustigere start voor je beklimming is om te beginnen bij het meer van Bohinj, een prachtig blauw meer in dit gebied. Volg de rustige Mostnica-kloof in de Voje vallei en geniet van de groene bossen en heldere beekjes. De vallei is een relatief rustige start van je tocht. Hierna klim je geleidelijk omhoog naar Planina Blato, een prachtige alpenweide. Je overnacht na een flinke dag van zo’n acht uur bijvoorbeeld in de Dom Planika pod Triglavom hut.
De dag van de beklimming
In de ochtend word je wakker in de hut met een hopelijk blauwe lucht. Na een goed ontbijt is het tijd voor het echte werk, de beklimming van de top. Vaak kun je je grote bepakking in de hut laten en met je via ferrata gear (gordel en helm) op pad. Naarmate je hoger komt, verandert het landschap dramatisch. De weiden maken plaats voor ruige, rotsachtige terreinen met indrukwekkende kalksteenformaties. Hier en daar zie je steenbokken langs de steile hellingen springen. De paden worden smal en kronkelen langs diepe kloven en afgronden. Op heldere dagen kun je zelfs de Adriatische Zee in de verte zien glinsteren.
Dit is ook het stuk waar je kabels langs de paden ziet, het punt waar je je met je via ferrata gear gaat zekeren. Langs steile stukken omhoog kom je uiteindelijk bij het laatste deel van de beklimming, een smalle ridge met aan beide zijkanten een steile afgrond. Dit stuk is dus niet geschikt als je last hebt van hoogtevrees of je niet stevig op je benen staat.
Uitzicht vanaf Mount Triglav
Heb je de smalle ridge overwonnen, dan is het tijd voor een applausje voor jezelf en genieten van het -hopelijk- prachtige uitzicht. Bij een heldere dag heb je hier een waanzinnig uitzicht over de pieken rondom deze reus en het hele Triglav National Park. Bovenop de berg vind je de iconische Aljaž Toren, een kleine metalen schuilplaats die symbool staat voor de Sloveense bergbeklimmingstraditie. De toren, in 1895 door priester en bergbeklimmer Jakob Aljaž geplaatst, geeft dus niet alleen beschutting maar ook een historisch en cultureel perspectief op de berg.
Bovenop de top is een klein plateau waar je eventjes kunt zitten en foto’s kunt maken. Een pauze is hier dus aan te raden voordat je weer afdaalt, want dit soort rustpunten zijn er minder op de afdaling. Via dezelfde weg ga je weer terug. Via de via ferrata naar beneden, dus zorg dat je focus weer helder is en je iets hebt gegeten. De meeste ongelukken gebeuren namelijk op de afdaling.
De afdaling terug naar het dal of de hut
Bij de afdaling kun je ervoor kiezen om opnieuw in een hut te slapen (je hebt hier weer keuze uit twee bovengenoemde hutten) of echt een lange dag te maken naar het dal. Kies je voor het laatste, zorg dan dat je echt rond 7 uur in de ochtend vertrekt voor de top en zo tussendoor tijd hebt voor pauzes. Kies je voor een overnachting in de hut, zorg dan dat je deze hebt geboekt vantevoren en geniet extra lang van de prachtige omgeving.
Hoe boek je de hutten bij Mount Triglav?
De hutten kun je online vinden en boeken, bijvoorbeeld via de Alpine Association of Slovenia. Zorg er hierbij wel voor dat wanneer je meerdere hutten boekt op je tocht, dat ze ook daadwerkelijk allemaal beschikbaar zijn. Een makkelijkere weg hiervoor is de trip te boeken via Bookatrekking. Zij zorgen voor al je overnachtingen, informatie over de route en een paklijst. Zo weet je zeker dat alles keurig is geboekt, je route klopt en je goed georganiseerd op pad gaat.
Wanneer kun je Mount Triglav beklimmen?
De ideale periode om Mount Triglav te beklimmen is van juli tot september, wanneer het weer mild is en de paden vrij zijn van sneeuw. Dit is het hoogseizoen, dus verwacht meer klimmers en drukte in de berghutten. In de herfst (eind september tot begin oktober) zijn de temperaturen nog aangenaam en de drukte minder groot, maar wees voorbereid op onvoorspelbaar weer en mogelijke vroege sneeuwval.
Bezoek de rest van Triglav National park
Dit gebied is eigenlijk te mooi om maar in drie dagen te bezoeken. Na je beklimming zijn er nog meer toffe plekken en wandelroutes in deze regio. Meer hierover lees je in dit artikel.
Meer Slovenië
Slovenië is een fantastische outdoorbestemming. Het land is nog net wat ongerepter dan buurlanden zoals Oostenrijk en Italië. De natuur is er ontzettend groen, de bergen grillig en de rivieren stromen er flink. Meer dan genoeg ingrediënten om je vakantie te laten slagen, want er is overal wel wat te doen. Ook buiten Triglav Nationaal Park. Daarom hier een overzicht vol inspiratie: