Vijf trails voor een epic hike in Slovenië

door


Als je houdt van lange wandelingen dan ben je in Slovenië op de juiste plaats. Hier zijn namelijk een heleboel uitdagende hiking trails te vinden. Denk bijvoorbeeld aan The Juliana Trail, de Alpe Adria Trail, de Slovenian Mountain Trail, Pot Miru of de Red Trail; de belangrijkste Via Alpina-route. In dit artikel geven wij jou een kijkje in de meest epic hikes in Slovenië.

De vijf epic Trails in Slovenië

Wij hebben de meest gave hiking Trails voor jou op een rijtje gezet. Zo kan jij kiezen waar je gaat hiken in Slovenië. Uiteraard kun je ook delen van de routes lopen. Het openbaar vervoer in Slovenië is goed geregeld en Ljubljana (de hoofdstad) is goed te bereiken vanuit Nederland en een echte hotspot waar je heerlijk tot rust kan komen na een wandelavontuur. Je kunt dus ook prima een bus terugnemen naar je beginpunt na een lekkere dag wandelen op een van de etappes van de trails hieronder. (Let op: honden zijn niet welkom in de bus, dus daar moet je wel rekening mee houden als de hond mee op reis gaat.)

Photo by Kristóf Vizy on Unsplash

The Juliana Trail

De nieuwste langeafstandswandelroute van Slovenië, de Juliana Trail, heeft een lengte van 267 km. Deze trail neemt je mee door het ruige landschap van de Julische Alpen. De trail kan in 16 of in 20 etappes gelopen worden. Je kan namelijk kiezen voor een verlengde route door het wijngebied Goriška Brda. De wandelroute heeft dan een totale lengte van 330 km. De wandelroute is relatief makkelijk en goed te doen.

Wat kom je tijdens de wandeling allemaal tegen? De langeafstandsroute heeft onwijs veel te bieden. Zo wandel je bijvoorbeeld langs de rivier de Soča, met het bruisende turquoise gekleurde water en wandel je door de Koritnica-vallei. Hier kom je de Mangart tegen. Dit is met een hoogte van wel 2.679 meter één van de hoogste toppen van de Julische Alpen. Vervolgens kom je bij het Pokljuka-plateau. Dit is een hoogvlakte met een hoogte tussen de 1100 en de 1400 meter, gelegen ten westen van Bled en ten noorden van Bohinj in het noordwesten van Slovenië. Het maakt deel uit van het Triglav Nationaal Park.

Vervolgens kom je bij het meer van Bled. Dit is zeker een stop waard. Deze ligt midden in een bergachtig landschap. Middenin het meer ligt een klein eilandje. Op de oever torent een indrukwekkend kasteel over het meer van Bled uit. Op maar 20 minuten rijden van het populaire Bled ligt het rustige Radovljica op een heuvel. Dit is een mooi stadscentrum overgebleven uit de middeleeuwen. Hier kom je allemaal langs tijdens het bewandelen van The Juliana Trail. Probeer tijdens een stop ook zeker de štruklji. Dit zijn opgerolde dumplings met van alles erin. Denk bijvoorbeeld aan stukjes appel met noten. Houd je liever van hartig? Dan kan je ook kiezen voor dumplings met bijvoorbeeld salami en bonen.

Alpe Adria Trail

Hiken in Slovenië over een onvergetelijke wandelroute door Oostenrijk, Slovenië én Italie? Kies dan voor de De Alpe Adria Trail. Deze wandelroute strekt zich uit van de voet van de Grossglockner tot aan de oever van de Adriatische Zee bij Triëst. Hij heeft een totale lengte van 750 km en bestaat uit 43 etappes. De etappes zijn elk ongeveer 20 km lang. Iets meer dan een vijfde van het parcours loopt door Slovenië en omvat delen van de Julische Alpen en het Triglav Nationaal Park, samen met andere, minder direct voor de hand liggende wandelgebieden.

Na het oversteken van de Karawanken vanuit Oostenrijk kom je terecht in Kranjska Gora. Dit is een bergdorpje in het noordwesten van Slovenië. Vanaf hier wandel je door Nationaal Park Triglav. Kranjska Gora is tevens een populair skigebied in de winter. De Trail vervolgt zijn weg over de 1611 meter hoge Vršič-pas. Hier heb je een prachtig uitzicht op het groene landschap. Uiteindelijk kom je terecht bij de Soča rivier. De kleur van deze rivier is emerald groen. Op de rivier kun je verschillende uitdagende activiteiten ondernemen zoals raften. Na het oversteken van de grens met Italië bij Tolmin, keert het pad terug naar Slovenië. Hier vervolg je dan je weg door de wijngaarden van Goriška Brda, een van de beste wijnregio’s van het land. Ook kom je langs de plaats Lipica met zijn Lippizaner paarden. Deze staat dan ook bekend om de Lipizanerstoeterij.

De Trail bestaat uit weinig hoogteverschillen en is hierdoor geschikt voor iedereen met een redelijke basisconditie. Zo is de Alpe Ardia Trail perfect voor het gehele gezin of voor de doorgewinterde trekker.  

Slovenian Mountain Trail

Het langste bergpad van Slovenië werd geopend in 1953 en vormt een complete doorkruising van alle belangrijkste bergketens van het land. De Slovenian Mountain Trail heeft een totale lengte van 617 km. De route begint in de Sloveense stad Maribor. Vervolgens leidt het je naar het enigszins makkelijke maar heuvelachtige landschap van Pohorje. Daarna vervolg je je weg naar de Grintovec. Dit is met 2558 meter de hoogste berg van de Kamnische Alpen. Ook bij deze Trail steek je dan de Karawanken over om vervolgens een goot deel van de weg af te leggen door de Julische Alpen. Uiteindelijk wandel je via een kronkelende route omhoog naar de 2.864 meter hoge Triglav berg. Daarna loop je langs de Vipava-vallei, waarna je eindigt in Ankaran. Dit is de meest noordelijke badplaats van Slovenië en ligt tegen de grens van Italië.

Wanneer je graag langer wilt hiken in Slovenië, dan is deze Trail perfect. Het duurt namelijk tussen de 28 en 37 dagen om de hele route te lopen. Hoewel er verschillende gemakkelijke etappes zijn die geschikt zijn voor gezinnen, is de Sloveense Mountain Trail toch meer bedoeld voor gevorderde lopers. Bij een aantal stukken van de route is het verplicht een helm en via ferrata kit bij te hebben.

Photo by Ales Krivec on Unsplash

Pot Miru, Walk of Peace

Hiken in Slovenië over een cultureel parcours? De Pot Miru of Walk of Peace is dan ideaal. Deze trail heeft een totale lengte van 230 km. Het verbindt verschillende sites die verband houden met het Isonzo-front. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormde de rivier de Soča (in Italië de rivier de Isonzo genoemd) de frontlinie tussen Italië en het Oostenrijks-Hongaarse rijk, waarvan Slovenië toen deel uitmaakte. Tussen 1915 en 1917 zijn er in totaal 12 veldslagen geweest. Deze hebben voor een enorm verlies van mensenlevens gezorgd. Het zorgde voor ongeveer een half miljoen doden. Ongeveer de helft hiervan waren Italiaanse slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Het pad strekt zich uit tussen Log pod Mangartom en de Adriatische kust en bezoekt onderweg verschillende openluchtmusea zoals: Ravelnik, Kolovrat, Čelo, Zaprikraj, Mrzli Vrh en Mengore. Hier kan je gerestaureerde bunkers, loopgraven, knekelhuizen, forten en herdenkingskerken bezichtigen.

Het begint in Log pod Mangartom en volgt de Soča-rivier door Bovec. Uiteindelijk kom je bij het hoogste punt: de Krn-bergketen. Deze ligt in de buurt van Kobarid. Vanaf daar kan het pad ofwel terug naar Kobarid cirkelen of langs de Kolovrat Ridge lopen, waar een openluchtmuseum is gevestigd.

De Walk of Peace eindigt in Triëst aan de Adriatische kust. Het parcours bestaat uit meerdere gedeeltes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Alles is tijdens de route duidelijk aangegeven. Je loopt bij de Walk of Peace Trail voornamelijk over bestaande bergpaden en toeristische paden.

Photo by Ivan Vranić on Unsplash

Hiken in Slovenië én acht andere verschillende landen? Probeer de Via Alpina

De Via Alpina is een reeks van vijf langeafstandsroutes die de Alpen doorkruisen. Samen hebben zij een totale afstand van meer dan 5.000 km. Twee van deze routes omvatten een gedeelte in Slovenië. Samen hebben deze een lengte van 340 km.

De belangrijkste Via Alpina-route is de Red Trail. Deze bestaat uit 161 etappes en vervolgt zijn weg door acht verschillende landen: Italië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk en Monaco. De Red Trail verbindt dus alle acht Alpenlanden. Het doorkruist het belangrijkste Alpengebied meerdere keren en verbindt Triëst via Beieren en Liechtenstein met Monaco. Tijdens de route kom je onwijs veel verschillende culturen tegen. Denk bijvoorbeeld aan de Romeinse, Slavische en Illysche cultuur. Het landschap wisselt af tussen houten chalets en stenen schapenschuren, berghutten en levendige steden en dorpen.

Photo by Liang Gao on Unsplash

Waar ga jij hiken in Slovenië? Wij horen graag van jou aan welke Trail jij gaat beginnen. Misschien heb je er al meerdere gelopen, dat kan natuurlijk ook. Als jij nog tips hebt voor hikes in Slovenië, dan horen wij het graag. Laat dus vooral een reactie achter.

BergenEuropaSloveniëTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.