De Slovenian Mountain Trail is de ultieme thru-hiking beleving

door

Slovenië is een wandelland bij uitstek en kent meerdere langeafstandswandelingen. Zelden zijn ze echter zo uitdagend als de Slovenian Mountain Trail. Met meer dan 600 kilometer en ruim 37.000 hoogtemeters kom je als langeafstandswandelaar behoorlijk aan je trekken. Deze route voert je langs de meest desolate en mooiste plekken van het land. En het mooie is dat het idee van de eerste langeafstandswandeling op deze plek geboren is. Ben je taai genoeg om deze trail te volbrengen? Lees dan vooral verder.

De Slovenian Mountain Trail is de oudste thru-hiking route in Europa

Je leest het goed: de eerste langeafstandswandeling ontstond in het prachtige Slovenië. In 1950 kwam ene Ivan Šumljak op het idee om de mooiste gebieden van Slovenië met elkaar te verbinden. En dat zijn er nogal wat: de route voert je langs de vele gebergtes die Slovenië rijk is. Je komt onder andere langs Pohorje, de Karawanken en de Julische Alpen. In 1953 was de route af en werd de Slovenian Mountain Trail officieel geopend. Sindsdien hebben vele duizenden wandelfreaks de trail weten te volbrengen.

De Slovenian Mountain Trail begint in Maribor, de op één na grootste stad van het land. Vanaf daar wandel je in westelijke richting de Sloveense Alpen tegemoet. De eerste dagen loop je door de glooiende heuvels van de Pohorje en kun je al langzaam hoogtemeters sparen. Al snel wordt de trail echter uitdagender en slinger je dwars door de Sloveense alpen. Na ongeveer 37 dagen en vele impressies rijker kom je aan in de badplaats Ankaran.

Slovenian Mountain Trail
Credits: Bram van Geerenstein

Thru-hiken voor gevorderden

De Slovenian Mountain Trail is zo afwisselend dat hij voor ieder iets te bieden heeft. Als je slechts een paar etappes wilt wandelen, dan kan je een route zoeken die past bij je niveau. Wil je hem echter helemaal uitlopen, dan zul je voldoende bergervaring mee moeten nemen. Sommige delen van de route staan bekend als uitdagend. Een helm meenemen is verplicht, net als een via ferrata set.

De route is gemarkeerd met een witte stip met daaromheen een rode cirkel en het cijfer 1. Volg je deze markering, dan kom je vanzelf op de eindbestemming aan. Toch is het aan te raden om een kaart mee te nemen, zodat je niet de weg hoeft kwijt te raken.

Slapen onderweg doe je voornamelijk in één van de vele berghutten op de route. Ben je avontuurlijker en heb je nog wat ruimte voor extra bagage, dan kun je natuurlijk ook in één van de vele schuilhutten onderweg slapen. Tip: mocht je de hele Slovenian Mountain Trail willen lopen, dan is het raadzaam om lid te worden van de Sloveense Bergsportvereniging. Een lidmaatschap kost ongeveer 60 euro per jaar, maar je overnachting in de hut wordt wel zo’n 30 tot 50 procent goedkoper.

Stempelen voor een Slovenian Mountain Trail medaille

Wie de Slovenian Mountain Trail uitloopt wordt beloond met een prachtige medaille. Je verkeert dan in select gezelschap: slechts 9.500 fanatieke wandelaars gingen je voor sinds 1953. Zo’n medaille krijg je echter niet zomaar. Je zult een speciaal stempelboekje moeten aanvragen bij de Sloveense Bergsport vereniging.

Bij iedere hut en iedere bergtop die op de route ligt kun je een stempel laten zetten. In totaal zijn er 80 checkpoints, waarvan 21 bergtoppen en 55 hutten. Het stempelboekje kun je aan het einde van je tour inleveren in ruil voor een blijvende herinnering.

(Tekst gaat verder onder afbeeldingen.)

Highlights op de Slovenian Mountain Trail

Genoeg technische details voor nu, want uiteindelijk gaat het vooral om het avontuur en de mooie dingen die je onderweg tegenkomt. Highlights op de tour zijn er meer dan voldoende. We zetten een paar absolute hoogtepunten van deze tour voor je op een rijtje.

#1 Bivak Pod Skuto

Deze onbemande schuilhut kom je tegen in de Kamnische Alpen. Hoewel schuilhut: dit architectonische hoogstandje heeft weinig weg van een schuilhut. Dit is zonder twijfel de mooiste Bivak van de Alpen. Als je een nachtje wilt slapen in deze bivak zul je wel zelf een slaapzak en eten mee moeten nemen.

#2 Triglav

Tijdens de Slovenian Mountain Trail beklim je maar liefst 21 bergtoppen. De Triglav is van die 21 toppen de hoogste en is ook gelijk de hoogste berg van het land met ruim 2.800 meter. Neem je via ferrata set mee, want om de top te bereiken zul je flink moeten klimmen.

Slovenian Mountain Trail
Credits: Davorin Pavlica

#3 de Soča vallei

Natuurlijk mag de Soča rivier op dit lijstje niet ontbreken. De Slovenian Mountain Trail neemt je mee naar de bron van de rivier en een gedeelte van de route volg je deze rivier met zijn enorm blauwe water. Op dit deel van de Soča trail kun je echt even ontspannen: je loopt namelijk in de vallei, de hoogtemeters zijn gering en het stromende blauwe water is heerlijk rustgevend.

Credits: Zan Janzekovic

#4 Ankaran

Misschien is Ankaran niet de mooiste badplaats die je ooit hebt gezien. Maar het vormt wel het eindpunt van de Slovenian Mountain Trail, en ook dat is wat waard. Tijd dus om in zee te duiken, te relaxen en terug te kijken op misschien wel het mooiste avontuur van je leven. Het enige wat je nu nog moet doen is die welverdiende medaille ophalen.

Slovenian Mountain Trail
Credits: David Marcu
BergenEuropaLangeafstandswandelingSloveniëTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

 • grysolle caroline
  3 augustus 2022 08:05

  please, will you inform me about any hike?

  Beantwoorden
  • Hi Caroline,
   What do mean exactly? You can check out our website for lots of hiking inspiration and information. also, you can sign up for our bi-weekly newsletter to make sure you don’t miss anything.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.