In Slovenië kun je al proeven van de nieuw te openen Julian Alps trail

door

In Slovenië vind je een paar lange afstandswandelingen. Dit zijn onder andere de Alpe Adria Trail, de Soča trail en vanaf september 2019 ook de Julian Alps trail. In deze hike combineer je ze alledrie. De Alpe Adria Trail en Soča rivier kennen we al van eerdere hikes en zijn zo goed bevallen dat we graag een keertje terug gaan. Voor deze gelegenheid kiezen we voor een trail waarbij je een groot stuk over de gloednieuwe Soška pot loopt. Dit is het deel langs de Soča rivier dat uiteindelijk wordt opgenomen in de Julian Alps trail. Een toffe hike die je uiteindelijk naar een van de mooiste plekken van Slovenië leidt; Slap Kozjak.

Julian Alps trail

Een gloedjenieuwe trail

De hike is geen round trip. Wat je het beste kunt doen is de bus nemen van Kobarid naar Bovec. Je kunt dan uitstappen in Trnovo en daar de trail oppakken. Dit doe je door de bordjes van de Alpe Adria Trail te volgen. Net nadat je de eerste brug van de dag bent overgestoken, laat je de Alpe Adria Trail links liggen en sla je rechts Soška pot in. Dit gedeelte van de trail is pas open sinds april 2019 en wordt later in het jaar opgenomen in de Julian Alps trail. Voorheen vormde de kajak de enige manier om dit gedeelte van de rivier te zien. Nu kun je het dus ook te voet bewonderen. Zo’n vier kilometer lang loop je hoog in de flank van de wonderschone, gevaarlijk snel stromende, fel blauwe Soča rivier. Je loopt door de bossen, stijgt en daalt af en toe, maar over het algemeen is de trail uitermate geschikt om het tempo er lekker in te houden.

W-O-W, wow! Hier doe je het voor

Uiteindelijk neem je afscheid van de Soča rivier, want het is tijd voor nog mooiere natuur. Het is tijd voor Slap Kozjak, ofwel de Kozjak waterval. Kozjak is een riviertje dat uitkomt op de Soča rivier, maar eerst nog als enorme waterval in een fenomenale grot uitkomt. Vanaf de Soča rivier loop je dus stroomopwaarts naast de Kozjak af. Al snel merk je dat dit een mooie plek is. Het riviertje is klein, rustig en het water kabbelt fijn voort. Overal liggen rotsen en om je heen is het groen en vochtig. Her en der steek je een bruggetje over, totdat je bij een houten trapje en pad tegen de rotsen aan uitkomt. Wat daarna volgt, is eigenlijk niet te beschrijven, omdat het de verrassing ter plekke verpest. De foto’s verraden natuurlijk al wat, maar in het echt is het nog veel mooier dan op de plaatjes!

Natuur, cultuur en goed slapen

Zodra je bij Slap Kozjak bent aangekomen, ben je zo’n 7 kilometer onderweg. Vanaf de waterval is het nog zo’n 3 kilometer lopen richting Kobarid, waar de hike eindigt. Maar eerst kom je onderweg nog langs een paar interessante plekken. De eerste bestaat uit restanten uit de eerste WO. Je vindt er bunkers en een soort loopgraven, die de frontlinie vormden tijdens de oorlog. Even verderop kom je langs Kamp Koren. Deze camping is een grote aanrader als je in de buurt van Kobarid wilt overnachten. Naast campingplaatsen, kun je knusse tiny houses en grote, sfeervolle eco-chalets huren. Er is een sauna, zout cabine, fitness ruimte, beach volleybal area, klimwand, klimbos en je kunt er kajaks huren. Genoeg te doen dus!

De gloednieuwe Julian Alps trail

In het Noordwesten van Slovenië liggen de Julische Alpen. Een geweldige landschap met bergtoppen van meer dan 2500 meter, waarvan Mount Triglav (2.864 m) de hoogste is. Veel bergliefhebbers zetten koers naar deze bekende bergtop. Zonde, want er is nog zoveel meer te zien in de Julische Alpen. Daarom is de Julian Alps trail ontwikkeld, die ook wel de Juliana Trail wordt genoemd. Een 287km lange trail die om de Julische Alpen heen loopt. Het betreft een ‘low circle’, die voornamelijk door de valleien voert. Op de planning staat ook een ‘high circle’, maar daarvoor moeten de echte mountaineers onder ons nog wat geduld hebben.

De trail die in september opent, bestaat uit 17 etappes. Onderweg kom je langs allerlei natuurschoon en slaapplakken. Het Bohinj gedeelte is wat toegankelijker. Daar vind je hotels om te overnachten. De Soča zijde is een stuk ruiger en avontuurlijker. Hotels zijn er niet echt, maar wel mooie berghutten. Vanaf september kun je hier meer informatie en het boekingssyteem vinden. Wil je deze (of andere Sloveense) trails graag onder leiding van een gids ontdekken, dan kunnen we Grega van Hike & Bike heel erg aanbevelen.

Julian Alps trail

AlpenBergenDagtochtEuropaSloveniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.