Hiken naar Mostnica Gorge en het meer van Bohinj zijn twee hoogtepunten van Slovenië

door

Bohinj betekent ‘Gods land’. Als je ooit in de Bohinj vallei bent geweest dan snap je waar deze naam vandaan komt. Bohinj is werkelijk een paradijs in Slovenië. Een groene oase, omringd door majestueuze bergen en met als hoogtepunt het meer van Bohinj. Ook vind je er diverse dorpjes, waarvan Stara Fužina ongetwijfeld de meest aantrekkelijke is. Stara Fužina ligt direct naast het meer van Bohinj en is het startpunt van misschien wel de mooiste hike in Bohinj: de trail naar Mostnica Gorge en de Voje vallei.

Mooiste hike rond het meer van Bohinj

Geen brug te ver

De trail naar Mostnica Gorge en de Voje vallei is ongeveer 15 kilometer, start en eindigt in Stara Fužina en is makkelijk te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is namelijk om zoek te gaan naar de Mostnica rivier en deze omhoog te volgen. De vertaling van Most is trouwens ‘brug’. Dat verklaart meteen de naam van deze trail. Je slingert namelijk regelmatig van links naar rechts over de rivier via, je raadt het al, allerlei bruggetjes. Na zo’n anderhalve kilometer vanaf de start in Stara Fužina kom je al uit bij de Mostnica Gorge. Een prachtige kloof, waar helderblauw water doorheen stroomt en die je het beste kunt bewonderen vanaf, jawel, een brug.

Duivelse brug

De brug bij Mostnica Gorge is niet zomaar een brug. De sage gaat dat de duivel hier een flinke vinger in de pap heeft gehad. Vroeger toen er alleen een riviertje stroomde en er nog geen kloof was, had de lokale bevolking moeite om de brug in stand te houden. Elke keer als het water steeg, werd de brug verwoest. Tot er op een keer een man naar het dorp kwam en beloofde een brug te bouwen die wel stand zou houden. In ruil daarvoor zou hij de ziel nemen van de eerste die de brug overstak. Toen de brug er eenmaal was durfden de mensen niet meer over te steken. Tot er een jonge herder uit de bergen naar beneden kwam. Hij had een hond en kaas bij zich. Zijn hond was dol op de kaas, dus rolde de jonge herder de kaas over de brug heen. Zijn hond kon de verleiding niet weerstaan en rende er achteraan. De duivel nam zijn ziel, maar toen hij erachter kwam dat de mensen hem hadden bedonderd, was hij zo boos dat hij op de brug ging staan en twee keer zwiepte met zijn staart. Aan allebei de kanten een keer. Zo ontstond Mostnica Gorge.

Mooiste hike rond het meer van Bohinj

Op zoek naar de kleine olifant

Mostnica gorge is dus een goed begin van de trail, maar er is meer. Ondanks dat de trail stijgt in hoogte, is de hike goed begaanbaar. Tijdens het lopen merk je nauwelijks dat je hoogtemeters maakt. Er is zoveel te zien om je heen. Je volgt de rivier door het bos en loopt langs watervallen, waterpoelen, rotspartijen en ander natuurschoon. Een van de bijzondere plekken langs de trail is “Little Elephant”. Een rots in de rivier waar het waar zijn weg doorheen heeft gebaand, waardoor er een gat is ontstaan. Van een afstandje lijkt het net de kop van een olifant. Een goede plek voor een kleine pauze (met of zonder een zelfgemaakte schnapps).

Diversiteit maakt dit tot de mooiste hike in Bohinj

Bossen, rivieren en gorges vinden we op meer plekken in de natuur. Vooral in Slovenië vind je dit volop terug. Wat deze trail speciaal, en daardoor tot de mooiste hike in Bohinj, maakt is de combinatie met de Voje vallei. Na een tijdje kom je namelijk de bossen uit en opent er een nieuwe vallei. Deze Voje vallei bestaat uit grote grasvelden, met her en der een huis of een stal, en wordt omringd door prachtige bergen. Opeens weet je weer dat je in het diverse, adembenemende Slovenië bent! Nog een klein stukje loop je door. Tot je bij een berghut uitkomt waar ze overheerlijke strudels serveren. Een prima plek voor een goede break en lunch met een view!

Tot de Voje waterval en weer terug

Voordat je de hike weer naar beneden vervolgt, loop je eerst nog een klein stukje door naar boven. Op naar Slap Voje. Slap betekent waterval. Je komt dus uit bij de 21 meter hoge Voje waterval (ook wel Šum waterval en Mostnica waterval genoemd). Vanaf de waterval loop je terug in de richting van de berghut, maar net voor de hut sla je rechtsaf een klein pad in. Op deze manier loop je net een andere route terug naar beneden. Je kruist de hoofdroute nog een paar keer, maar zolang je rechts blijft aanhouden, loop je toch een iets andere trail langs de oever van de Mostnica. Uiteindelijk kom je na zo’n 4,5 uur lopen weer uit in Stara Fužina.

Entreepunt mooiste hike van Bohinj en het meer van Bohinj

Goed om te weten

De mooiste hike in Bohinj is niet helemaal gratis en voor niets is. Mostnica gorge kun je wel bezoeken zonder te betalen. Kort na de kloof kom je bij het officiële entreepunt van de trail. Per persoon betaal je 3 euro entree (cash only). Met deze bijdrage wordt de trail onderhouden en de natuur in stand gehouden.

De wonderschone Bohinj vallei

De helft van de Bohinj (spreek je uit als ‘Boghienj’) vallei ligt in het Triglav National Park. De bekendste plek in de Bohinj vallei is het meer van Bohinj. (De grote broer van het meer van Bled.) Dit is het grootste permanente meer van Slovenië. Permanent, omdat er in Slovenië ook meren zijn die verschijnen en verdwijnen gedurende het jaar. Het meer van Bohinj is een gletsjermeer en heeft een lengte van 4km, is 1.3 km breed en 45 meter diept. De ene oever is hike only. Langs de andere kant kun je met de auto rijden. Het meer is eigendom van en wordt beschermd door de staat. Dat betekent dat er op het meer zelf geen motoren zijn toegestaan. Wil je varen, dan moet je het dus op eigen kracht doen of gebruik maken van de wind of elektrische aandrijving.

mooiste hike in en rond het meer van Bohinj
BergenDagtochtEuropaSloveniëTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.