10 tips om veilig een solo-huttentocht te maken

door

Ben jij wel eens op solo-hike gegaan in Nederland of over de grens? In de bergen kom ik steeds vaker mensen tegen die alleen een huttentocht maken. Lijkt het jou supertof om eens in je eentje een huttentocht te maken, maar ben je nog niet helemaal zeker van je zaak? Ik geef je in dit artikel mijn 10 tips voor een leuke en veilige solo-huttentocht.

Wangenitzseehütte

Solo op huttentocht

Als bergwandelgids ben ik regelmatig alleen onderweg in de bergen om nieuwe gebieden of routes te ontdekken. Ik vind het heerlijk. Je hoeft geen rekening te houden met iemand anders: je loopt in je eigen tempo, neemt pauze wanneer en zo vaak als je wilt en je ontmoet heel makkelijker nieuwe mensen, zonder dat er iemand bij je is waarmee je sociaal ‘moet’ doen.

Ik krijg vaak verbaasde reacties als ik vertel dat ik in mijn uppie op huttentocht ben. Waarom is dit nog steeds niet normaal? Er heerst nog steeds het beeld dat hiken in de bergen risicovol en zwaar is. Superjammer en onterecht in mijn ogen. Ik ga zeker niet ontkennen dat er aan bergwandelen geen risico’s zitten of dat je zonder enige voorbereiding een huttentocht kunt maken. Maar de uitdagende omgeving in de bergen is juist onderdeel van het avontuur.

Goed voorbereid alleen op tocht

Een goede voorbereiding is in de bergen écht meer dan het halve werk. En dat geldt zeker als jij alleen op huttentochten wilt. Met een aantal acties in de voorbereiding zorg je ervoor dat je met een gerust hart op pad kunt tijdens je huttentocht:

  • Tip 1: reserveer je berghutten vooraf. Je kunt kiezen uit de lager-kamers, waarbij je samen met andere wandelaars op de kamer ligt en meteen nieuwe mensen ontmoet. Maar je kunt ook gaan voor een één- of tweepersoonskamer.
  • Tip 2: EHBO-essentials. Het is een must om vooraf je EHBO set goed onder de loep te nemen. Zitten alle essentiële items er nog in? Eén van deze essentiële items is een reddingsdeken. Niet alleen te gebruiken in geval van nood, maar ook als je door slecht weer onderkoeld dreigt te raken, is een reddingsdeken goed om bij de hand te hebben.
  • Tip 3: noodnummers in je telefoon, met een 0 of 1 ervoor. Waar je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het goed om thuis alvast alle noodnummers in je telefoon te zetten. Doe dit niet alleen voor het algemene noodnummer, maar zet ook het telefoonnummer van de bergredding erin. Extra tip: Begin de naam met een 0 of 1 of zet ze onder je favorieten. Zo komen de nummers bovenaan in je contactenlijst te staan en hoef je niet te zoeken als het nodig is.  
  • Tip 4: route, route en nog eens route. Het belangrijkste onderdeel van je huttentocht is de route. Zorg ervoor dat je altijd een fysieke topografische kaart bij je hebt van het liefst 1:25.000. Teken hierop de routes voor de hele huttentocht in zodat je nooit hoeft te zoeken waar de route precies loopt. Wil je de kans om te verdwalen nog verder verkleinen? Neem dan, naast je kaart, een gps-apparaat mee. Dit kan zowel een los gps-apparaat zijn als een horloge met gps-mogelijkheden.  Zet ook hier de routes in en gebruik het onderweg als navigatiemiddel.
  • Tip 5: het overnachten in een berghut is een unieke ervaring. Om jou goed voor te bereiden op wat je te wachten staat, schreven wij een artikel waarin het berghutten leven wordt uitgelegd.
Lienzer Hütte-berghutten

Veilig in de bergen

En dan sta je daar na alle voorbereidingen thuis in die prachtige bergen aan het begin van je huttentocht avontuur. En nu? Met de volgende tips ben jij vol vertrouwen op pad:

  • Tip 6: Vraag advies over je route. Vraag bij het toeristenbureau en in de berghutten om advies over jouw route. Niemand kent het gebied beter dan de mensen ter plaatste. Informeer voor vertrek bij het toeristenbureau of je route begaanbaar is of dat er paden afgezet zijn. Doe dit ook onderweg in de berghutten. De huttenwaard kent het gebied op zijn duimpje en kan je naast mogelijke routeomleidingen ook tips geven over shortcuts of leuke uitstapjes. Zo voorkom je onverwachte verrassingen onderweg.
  • Tip 7: Vraag naar het weer. Informeer in de berghut altijd wat het weer wordt voor die dag. Hierdoor kun je jezelf voorbereiden op wat komen gaat en voorkom je dat je overvallen wordt door weersveranderingen.
  • Tip 8: Vertrek op tijd. Of tenminste, vertrek niet als laatste uit de berghut. Grote kans dat de route die jij loopt ook door andere bergwandelaars gelopen wordt. Ben je niet de laatste, maar één van de eerste die vertrekt, is de kans het grootst dat er mensen achter je lopen.
  • Tip 9: Bel de volgende hut en geef aan dat je eraan komt. Op deze manier weet de volgende hut wie ze kunnen verwachten, maar ook wanneer ze eventueel de bergredding in moeten schakelen. Mocht je in de avond nog niet aangekomen zijn, dan kunnen ze de hulpdiensten inschakelen.
  • Tip 10: Volle batterijen. Zorg dat je altijd de hulpdiensten in kunt schakelen. Of dit nu met je telefoon is of met een SOS oproep van een Garmin inreach. Er is namelijk niets zo lullig als een lege batterij. Heb je geen bereik? Geen paniek. Het Europese noodnummer 112 kun je altijd bellen. Met een Garmin inreach kan je via satelliet met het thuisfront communiceren. En als je écht hulp nodig hebt, kan je een SOS-oproep verzenden.

GA en geniet keihard van je solo-huttentocht

Met deze tips maak jij een vliegende start in het plannen van je solo-huttentocht-avontuur. Zorg thuis voor een goede voorbereiding, onderweg maak je gebruik van alle lokale informatie en maak gebruik van de technische snufjes die er zijn voor extra veiligheid. En dan is de belangrijkste stap om ook daadwerkelijk te gaan. Zo en dan is het nu tijd om in je eentje te genieten van die toffe huttentocht in de bergen.  

Bonus tip: maak gebruik van een berggidsje

Ben jij er nu helemaal klaar voor om alleen op huttentocht te gaan? Maar heb je nog geen idee waar je een huttentocht wilt maken? Of hoe je die moet plannen? Dan heb ik een aantal toffe berggidsjes met uitgestippelde huttentochten voor je. Hierin staat alle informatie die jij nodig hebt om zelfstandig op huttentocht te gaan. Met deze berggidsjes word jij je eigen berggids.

Extra leuk: Met de code THEHIKEBERGGIDSJE ontvang jij 25% korting op je aankoop.

AccommodatiesAlpenEuropaHuttentochtTheHike.nlVeiligheidWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel