Foto: Carlo Baroni

De eerste keer op huttentocht, zo pak je het aan

door


Je kent het misschien wel, die dagelijkse drukte; werk, huishouden, verplichtingen. Een ideale manier om dit dagelijkse patroon te doorbreken is de bergen in te trekken, maar hoe doe je dat zonder de nodige ervaring? Wij combineerden berghutten met luxe in het prachtige Zuid-Tirol en leggen je uit hoe we te werk gingen. Zo ga jij goed voorbereid op je eerste keer huttentocht.

berghutten-eerste keer huttentocht

Een tocht langs berghutten

De voorbereiding

Een goede tocht begint met een goede voorbereiding. Er zijn een aantal aspecten die je in beschouwing moet nemen bij de planning van je eerste keer op huttentocht. Wij zetten ze hier voor je op een rijtje;

Plan je tocht van tevoren en doe research

Denk erover na waar je wilt gaan wandelen voordat je etappes gaat plannen. Wil je in de Beierse Alpen gaan wandelen of toch liever naar Zuid-Tirol? Kijk van tevoren hoe zwaar en hoe lang de etappes zijn. Tip: outdoor apps zoals Komoot zijn een ideaal hulpmiddel voor een gedegen planning.

Wees realistisch

Is het je eerste keer op huttentocht? Plan dan liever een wat kortere tocht (2 – 3 overnachtingen), of plan voldoende rustdagen in. Kijk goed naar het aantal hoogtemeters op de tour en het aantal kilometers dat je per dag wilt lopen. Niet zoveel zin in alleen maar basic berghutten? Boek dan tussendoor eens een luxe hotel.

Ga oefenen

Heb je weinig bergervaring? Ga trainen. Ook in Nederland en België zijn er voldoende hikes te vinden met hoogtemeters. Check bijvoorbeeld de Dutch Mountain Trail en de N70 eens.

Denk na over wat je meeneemt

Op huttentocht kan alleen je backpack mee. Wij adviseren maximaal 7 à 8 kilo mee te nemen. Informeer van tevoren waar je zoal aan moet denken voordat je op reis gaat en onthoud; less is more! Deze link geeft een goed voorbeeld van een paklijst.

huttentocht in Debanttal

Check de (Corona) regels van de berghutten

Zoek vooraf uit of er speciale Corona regels gelden op de berghutten. In de huidige tijd is dit helaas iets waar je op moet letten. De regels in de berghutten verschillen per land en zijn aan veranderingen onderhevig. Informeer daarom goed voordat je op reis gaat. Bijvoorbeeld via de lokale Alpenverein. Sowieso is het slim om de berghutten vooraf te reserveren, zodat je zeker weet dat er plaats is.

Wees flexibel

Flexibel zijn, geldt vooral tijdens je tocht, maar is handig om je vooraf op in te stellen. Het weer in de bergen kan soms namelijk erg onberekenbaar zijn. Ga daarom iedere dag goed voorbereid op pad. Gaat het bijvoorbeeld onweren in de middag? Ga dan vroeg van start of plan in het ergste geval je tour om. Bij twijfel, informeer dan bij je hut of hotel naar de weersvoorspellingen. De locals zijn altijd het beste op de hoogte. 

Zorg voor voldoende proviand

Soms kom je op de route niet altijd almen of hutten tegen waar je lekker kunt lunchen. Bij de hutten waar je slaapt kun je gelukkig lunchpakketjes kopen. En vergeet daarnaast niet van tevoren voldoende mueslirepen mee te nemen. Ook dadels zijn top als snack tussendoor. Reken er daarnaast op dat je 2 à 3 liter water per dag nodig hebt. Je (geïsoleerde) waterzak of drinkflessen kun je vullen bij de berghutten.

Onze eerste keer op huttentocht

Voor onze eerste keer op huttentocht kozen we voor het schitterende Zuid-Tirol in Italië. Hoe dat was? Je leest het hier.

Huttentocht Corona hutten en almen

AccommodatiesAlpenDolomietenHuttentochtTheHike.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.