Credits: Friso van Wassenaer

Voel de nazomer op deze drie trails in Val Gardena

door

Elk jaar breekt dezelfde tijd weer aan. Na maanden van nachtelijk woelen in de warmte en lang genieten van het avondlicht, verandert er geleidelijk iets. De schaduwen zijn langer, de bladeren verkleuren en voor het eerst moet je weer meerdere lagen kleding aan. De herfst is voelbaar in Nederland.

Als je op dat moment besluit om op vakantie te gaan, heb je iets magisch te pakken. Richting het zuiden is het nog nét wat warmer, net lichter maar de massa’s toeristen zijn verdwenen. Op dat moment, in het begin van de herfst, kan je je heil vinden in de Dolomieten in Italië. Hier is het weer vaak beter dan in de Alpen, is er altijd een bord pasta om de hoek te vinden en hier zijn de bergen zeer indrukwekkend. Wij gingen een aantal dagen hiken in Val Gardena om dit mooie moment mee te maken.

Uitzicht op Val Gardena
Credits: Friso van Wassenaer

Val Gardena

Als je ten zuiden van Innsbruck de Brennerpas neemt, onder Bolzano doorrijdt is Val Gardena een van eerste valleien die je kan zien. Val Gardena ligt ingeklemd tussen twee highlights binnen de Dolomieten: de Sassuolungo en de Seceda. Bij het binnenrijden van de vallei zul je al snel merken dat je mond open valt bij het zien van deze twee massieven.

Binnen Val Gardena zijn er drie dorpjes te vinden waar je je verblijf kan boeken: Ortisei, Selva en St Christina. Bij het zoeken naar deze plekken zul je ze misschien onder andere namen vinden. Zo heet Selva bijvoorbeeld ook Wolkenstein. Dit komt omdat in Val Gardena maar liefst drie talen worden gesproken: Italiaans, Duits en Ladin. Ladin is de streektaal in dit gedeelte van de Dolomieten. Hoewel maar een kleine hoeveelheid van de Italiaanse bevolking Ladin spreekt, is dit volk erg trots op zowel de taal als de cultuur. Met name in Ortisei zie je veel terug van deze cultuur. Hier kan je dan ook een rondleiding door het dorp boeken om er meer over te leren.

Wat voor activiteiten vind je nog meer in Val Gardena?

Val Gardena heeft diverse activiteiten te bieden. Het is geschikt voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, wintersport, yoga- en wellness liefhebbers en natuurlijk culinaire fanaten. Naast de typische Italiaanse gerechten zijn er ook veel Oostenrijkse klassiekers te vinden zoals Knöddeln en Kaiserschmarren. Maar een van de tofste dingen waar wij ook voor kwamen is wel hiken.

Hiken in Val Gardena in de nazomer

Specifiek is Val Gardena aantrekkelijk voor hike liefhebbers. De Dolomieten verschaffen dramatische vergezichten door de indrukwekkende rotsgezichten. Daarnaast zijn er vele hikes te vinden voor verschillende niveaus. Dit komt doordat in de Dolomieten alpenweiden zich afwisselen met steile berghellingen. Hierdoor zijn er zowel vlakke als steile routes te vinden op hoogte. Ook de bij de steile stukken zijn er daarnaast dikwijls liften te vinden die je eventueel onderweg kunnen helpen. Wij testten drie wandelingen uit voor verschillende niveaus.

Burning Dolomites
Credits: Friso van Wassenaer

Makkelijke route om te hiken in Val Gardena: Monte Pic 

De makkelijkste route gaat vanuit St Christina naar Monte Pic. Deze route kan je vanuit het dorp lopen maar je hebt ook de mogelijkheid de eerste klim over te slaan door de lift te nemen. Bovenaan de lift is de mogelijkheid om een kopje koffie te drinken met geweldig uitzicht op de Sassolungo. 

Na je welverdiende kopje koffie, loop je geleidelijk aan omhoog over alpenweiden. Hier kom je langs de Fermeda Kapelle en langs talloze typische hutjes. Hierna volgt één pittig klimmetje van 200 hoogtemeters naar het uitzichtpunt op Monte Pic. Hier heb je uitzicht over heel Val Garena en kan je rustig wegdromen op het bankje dat daar staat. 

Hierna daal je via de westflank af richting de Seurasas hut. Hier kan je je welverdiende kaiserschmarren bestellen voordat je terug afdaalt richting St Christina.

Gemiddelde route hiken in Val Gardena: Door de Sassalungo kom

De tweede route is spectaculair! De route vertrekt vanaf Passo Sella, waar ook een bus heen gaat vanuit het dal. Ook hier kan je gebruik maken van een oude en iconische lift, waar je in moet stappen terwijl deze op snelheid voorbij komt. Alternatief is een pittige klim richting Rifugio Toni, waar je heerlijk kan lunchen. Een top route in de nazomer!

De lift naar rifugio toni
Credits: Friso van Wassenaer

Met de zipline naar beneden

Nadat je hiervan bent bijgekomen, daal je aan de andere kant van de pas af. Hier wacht een magische bergkom op je met woeste bergflanken, precies wat je verwacht van de Dolomieten. Deze kom volg je helemaal terug naar St Christina. Mocht dit te lang duren, kan je halverwege beslissen om een zipline naar beneden te nemen, waar je wel 90km/u gaat!

Pittige route hiken in Val Gardena: Burning Dolomites

De laatste en mooiste route, vertrekt vanuit Selva. Deze route kan je met een groep doen vanaf het toeristenbureau in Selva. Het idee is om een pittige klim te doen naar een fantastisch uitzichtpunt onder strijklicht. 

Uitzicht op Val Gardena
Credits: Friso van Wassenaer

700 hoogtemeters vol met magische uitzichten

Deze klim is ongeveer 700 hoogtemeters hoog maar is het dubbel en dwars waard. De groep vertrekt om 15:00 vanuit Selva en in deze tijd van het jaar is het strijklicht fantastisch mooi. Nadat we het eerste uitzichtpunt hebben gehaald, dalen we af via Forcella San Silvestro richting Rifugio Juac. Hier aangekomen is het strijklicht inmiddels nóg intenser geworden en geven de bergen een rode gloed. Onder het genot van een welverdiend biertje, kijk je naar de laatste lichtstralen. Als je wilt hiken in Val Gardena, is dit dus wel echt een prachtroute om te tackelen!

BergenDagtochtDolomietenEuropaItaliëTheHike.nlTrekkingWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.