Wanneer is een wandeling een langeafstandswandeling en nog veel meer vragen over LAW’s

door

Een rondje om, vijf kilometer wandelen of tien kilometer wandelen. Deze wandelingen worden allemaal als redelijk kort gezien. Daar tegenover heb je de langestandswandelingen staan. De vraag is alleen, vanaf wanneer is een wandeling een langeafstandswandeling? Wij zoeken het vandaag voor je uit en geven je antwoord op al je vragen die jij kunt hebben over deze lange wandeltochten. Van wat een langeafstandswandeling is, tot wat je nodig hebt voor deze wandeltochten, hoe je je kunt voorbereiden en de mooiste langeafstandswandelingen in Nederland en Europa.

mooiste wandelroutes zoeken - langeafstandswandeling

Langeafstandswandeling

Wanneer een wandeling een paar dagen duurt kun je al snel spreken van een langeafstandswandeling, maar over hoeveel kilometer en hoeveel dagen spreken we dan? Na wat zoekwerk komen we erachter dat er verschillende meningen zijn over hoe lang een langeafstandswandeling minimaal moet zijn. De één spreekt over een route langer dan 80 kilometer (gemiddeld vier dagen wandelen) en de ander spreekt over een route langer dan 150 kilometer (gemiddeld zeven dagen wandelen). We willen toch graag een duidelijke antwoord kunnen geven, dus hebben we nog even doorgezocht. Na alle bekende LAW’s (langeafstandswandelpaden) in Nederland te hebben opgezocht komen we erachter dat de kortste route’s 147 kilometer lang zijn. Daar heb je je antwoord.

Alle langeafstandswandelpaden worden aangegeven met wit rode markeringen. Verwar deze niet met de geel rode markeringen van de streekpaden. De streekpaden zijn namelijk weer andere wandeltochten, van tussen de 80 en 260 kilometer, die binnen een streek of provincie blijven. Anders dan bij de LAW’s dus, waarbij je soms het hele land doorkruist. Maar even terug naar de langeafstandswandeling. Handig om te weten is dat de meeste van deze wandelingen in etappes worden opgedeeld. Op deze manier kun je de route goed verdelen over verschillende dagen.

langeafstandswandeling bordje
Bewegwijzering Hondsrugpad

Hoe kun je je voorbereiden op een lange wandeltocht?

Zoals we net aangeven worden alle langeafstandswandelingen opgedeeld in etappes. Per wandeling verschillen de lengtes van de etappes. Zo heeft het welbekende Pieterpad etappes tussen de 12 en 24 kilometer en verschillen de etappes van het Roots natuurpad tussen de acht en 28 kilometer. Heb je een langeafstandswandeling gevonden die je graag wilt lopen, kijk dan zeker eerst naar de lengte van de etappes. Op deze manier kun je uitzoeken hoeveel kilometer je per dag of per keer loopt. Je kunt je op deze manier beter voorbeiden op de lange wandelingen, door middel van een goed trainingsschema.

Sterke beenspieren zijn erg belangrijk voor een succesvolle langeafstandswandeling. Eerder deelden wij al verschillende beenspieroefeningen en trainingsschema’s met je zodat jij je beenspieren optimaal kunt versterken voor jouw volgende lange wandeltocht. Vergeet overigens ook je bovenlichaam niet te trainen, want de kans is groot dat je tijdens het lopen een backpack op je rug draagt. Dit push up schema is daarvoor een handige. Het mooie is dat er voor deze oefeningen geen sportschool aan te pas komt. De oefeningen zijn, waar je maar wilt, uit te voeren. Een goede training en voorbereiding is het halve werk.

Wat heb je nodig voor een langeafstandswandeling?

Oké, de lichamelijke voorbereiding is gedaan, maar wat nu? Sportschoenen aan en lopen? Nou, nee. Zeker bij langeafstandswandelingen is het belangrijk om goede schoenen te dragen, maar daar houdt het niet op. Wat dacht je van een lichtgewicht rugzak waar je je spullen in mee kan nemen, goede wandelsokken en een fijn werkende gps? Dit zijn een aantal van de dingen die jouw wandeltocht nog een stuk plezieriger maken. Het volgende lijstje geeft een aantal opties voor producten die je kunt gebruiken tijdens jouw wandeltocht. Niet alles is altijd nodig, dus kijk zeker wat jij belangrijk vindt tijdens het maken van een lange wandeltocht. Trial and error is hier de goede manier om uit te zoeken wat voor jou werkt.

Kilimanjaro paklijst

De mooiste langeafstandswandelingen van Nederland en Europa

Inmiddels zijn er 23 officiële LAW’s in Nederland. Natuurlijk kunnen hier nog veel meer paden bij komen. Door de jaren heen is het lijstje namelijk al flink gegroeid. Wij delen hieronder een aantal van onze favoriete langeafstandswandelpaden in Nederland met jullie. Natuurlijk kun je buiten Nederland ook geweldige langeafstandswandelingen maken. Deze wandelingen hebben veelal ook de rood witte markeringsborden, maar kunnen daar soms ook van afwijken. Kijk voor meer informatie onder het kopje Europa. We wensen je veel wandelplezier.

Nederland

Europa

EuropaInspiratieLangeafstandswandelingNederlandTheHike.nlWandelroutes

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.