Een rondje om, vijf kilometer wandelen of tien kilometer wandelen. Deze wandelingen worden allemaal als redelijk kort gezien. Daar tegenover heb je de langestandswandelingen staan. De vraag is alleen, vanaf wanneer is een wandeling een langeafstandswandeling? Wij zoeken het vandaag voor je uit en geven je antwoord op al je vragen die jij kunt hebben over deze lange wandeltochten. Van wat een langeafstandswandeling is, tot wat je nodig hebt voor deze wandeltochten, hoe je je kunt voorbereiden en de mooiste langeafstandswandelingen in Nederland en Europa.
Hoe lang is een langeafstandswandeling?
Wanneer een wandeling een paar dagen duurt kun je al snel spreken van een langeafstandswandeling, maar over hoeveel kilometer en hoeveel dagen spreken we dan? Na wat zoekwerk komen we erachter dat er verschillende meningen zijn over hoe lang een langeafstandswandeling minimaal moet zijn. De één spreekt over een route langer dan 80 kilometer (gemiddeld vier dagen wandelen) en de ander spreekt over een route langer dan 150 kilometer (gemiddeld zeven dagen wandelen). Wat ze in ieder geval met elkaar gemeen hebben, is dat je de route opdeelt in meerdere etappes. Op deze manier kun je de route goed verdelen over verschillende dagen, waardoor een meerdaagse wandelroute ontstaat.
Wat is een LAW®?
Langeafstandswandelingen worden nog weleens verward met een LAW®. Alle LAW®’s zijn langeafstandswandelingen, maar niet alle langeafstandswandeling zijn een LAW®. LAW® is de afkorting van Lange Afstand Wandelpad. En dat is dus niet hetzelfde als een Lange Afstands Wandeling. Een LAW® is altijd minimaal 150 KM, loopt van A naar B en is in beide richtingen bewegwijzerd met wit-rode markeringen. Die wit-rode markering is internationaal herkenbaar en ook merkrechtelijk gedeponeerd. Alle LAW®’s zijn daarnaast ook onderdeel van het internationale wandelnetwerk, waardoor het mogelijk is om ook over de grens je wandelroute te vervolgen. Dat doe je dan bijvoorbeeld over een GR (Grande Randonnée) of een van de 12 E-paden (Europese paden).
Criteria van een LAW®
Nederland kent momenteel 23 LAW-routes. Of een route een LAW® wordt, hangt af van de volgende criteria:
- Lengte
- Samenhang en toegevoegde waarde
- Belevingswaarde route (thema) en gebiedseigenheid (kernwaarden)
- Verkeers(on-)veiligheid
- Exclusiviteit voor wandelaars
- (On)verhard
- Stilte (in geluidsniveau) of bij de omgeving passende geluiden
- Barrières en doorsnijdingen
- Begaanbaarheid / fysieke toegankelijkheid
- Variatie en aantrekkelijkheid landschap en landgebruik
- Bereikbaarheid openbaar vervoer
- Mogelijkheden om te overnachten
- Aanwezigheid voorzieningen
Voldoet een wandelroute aan deze criteria, dan is het de organisatie Wandelnet die bepaalt of een wandelroute ook daadwerkelijk een LAW® is. De LAW®’s worden namelijk continu gemonitord en gecheckt door de vrijwilligers in het veld. Zij zorgen ervoor dat de routes altijd toegankelijk blijven, actueel zijn en gemarkeerd blijven.
Wat zijn Streekpaden?
Verwar de wit-rode markeringen niet met de geel-rode markeringen van de streekpaden. De streekpaden zijn namelijk weer andere wandeltochten, van tussen de 80 en 260 kilometer, die binnen een streek of provincie blijven. Anders dan bij de LAW®’s dus, waarbij je soms het hele land doorkruist.
Hoe kun je je voorbereiden op een lange wandeltocht?
Zoals we al aangaven worden alle langeafstandswandelingen opgedeeld in etappes. Per wandeling verschillen de lengtes van de etappes. Zo heeft het welbekende Pieterpad etappes tussen de 12 en 24 kilometer en verschillen de etappes van het Roots natuurpad tussen de acht en 28 kilometer. Heb je een langeafstandswandeling gevonden die je graag wilt lopen, kijk dan zeker eerst naar de lengte van de etappes. Op deze manier kun je uitzoeken hoeveel kilometer je per dag of per keer loopt. Je kunt je op deze manier beter voorbeiden op de lange wandelingen, door middel van een goed trainingsschema.
Sterke beenspieren zijn erg belangrijk voor een succesvolle langeafstandswandeling. Eerder deelden wij al verschillende beenspieroefeningen en trainingsschema’s met je zodat jij je beenspieren optimaal kunt versterken voor jouw volgende lange wandeltocht. Vergeet overigens ook je bovenlichaam niet te trainen, want de kans is groot dat je tijdens het lopen een backpack op je rug draagt. Dit push up schema is daarvoor een handige. Het mooie is dat er voor deze oefeningen geen sportschool aan te pas komt. De oefeningen zijn, waar je maar wilt, uit te voeren. Een goede training en voorbereiding is het halve werk.
Wat heb je nodig voor een langeafstandswandeling?
Oké, de lichamelijke voorbereiding is gedaan, maar wat nu? Sportschoenen aan en lopen? Nou, nee. Zeker bij langeafstandswandelingen is het belangrijk om goede schoenen te dragen, maar daar houdt het niet op. Wat dacht je van een lichtgewicht rugzak waar je je spullen in mee kan nemen, goede wandelsokken en een fijn werkende gps? Dit zijn een aantal van de dingen die jouw wandeltocht nog een stuk plezieriger maken. Het volgende lijstje geeft een aantal opties voor producten die je kunt gebruiken tijdens jouw wandeltocht. Niet alles is altijd nodig, dus kijk zeker wat jij belangrijk vindt tijdens het maken van een lange wandeltocht. Trial and error is hier de goede manier om uit te zoeken wat voor jou werkt.
- Wandelschoenen
- Wandelsokken
- GPS of routekaart
- Lichtgewicht rugzak
- Drinkfles
- EHBO set
- Zonnebrand
- Fijn zittende wandelkleding
- Regenkleding
- Microvezel handdoek voor tijdens de spontane picknick of korte pauze
- Voldoende eten en drinken
- Een zakmes
- Powerbank
- Touw en extra schoenveters
- Hoofdlamp, voor als je verdwaald raakt en het avond begint te worden
- Wandelstokken
- Buff sjaaltje
- Zonnebril
- Een tekentang voor die vervelende tekenbeten
- Blarenpleisters, al is blaren voorkomen beter dan genezen
De mooiste langeafstandswandelingen van Nederland en Europa
Er zijn volop langeafstandswandelingen te vinden in Nederland. Natuurlijk kunnen hier nog veel meer routes bij komen. Door de jaren heen is het lijstje namelijk al flink gegroeid. Wij delen hieronder een aantal van onze favoriete langeafstandswandelpaden in Nederland met jullie. Natuurlijk kun je buiten Nederland ook geweldige langeafstandswandelingen maken. Deze wandelingen hebben veelal ook de rood witte markeringsborden, maar kunnen daar soms ook van afwijken. Kijk voor meer informatie onder het kopje Europa. We wensen je veel wandelplezier.
Nederland
- Het Roots natuurpad – Groningen naar Noord-Brabant – 256 kilometer
- Het Pieterpad – Groningen naar Limburg – 498 kilometer
- Het NederRandPad – Langs de volledige grens van Nederland – 1875 kilometer
- Het Trekvogelpad – Bergen aan Zee naar Vorden – 414 kilometer
- Het Hondsrugpad – Groningen naar Emmen – 106,5 kilometer
- Het LAW Nederland overzicht overzicht op een rij
Europa
- De Czech Trail – Tsjechië – 2000 kilometer
- De Cammino Basiliano – Italië – 1390 kilometer
- De Lycian Way – Turkije – 400/500 kilometer
- De Mullerthal Trail – Luxemburg – 188 kilometer
- De GR20 – Corsica – 200 kilometer
- De 12 E wandelroutes in Europa
Cammino Basiliano
Trekvogelpad